Vi går til Oslo (5): Finland

Sinds zaterdag 17 april kan je dagelijks op Eurovision Belgium lezen over alle kandidaten van het 55ste Eurovisie Songfestival, en dit nog tot 10 dagen voor de 1ste halve finale, 15 mei! Vandaag: Finland

Finland heeft zéér wisselend succes gekend. Het eindigde maar liefst 9 keer op de laatste plaats, waaronder vorig jaar. In 2006 was het wel raak en haalde ze de overwinning naar Finland met Lordi. Dit jaar komen ze de 44ste keer op het festival.

Na de vele rock de afgelopen, zijn ze sinds vorig jaar een andere kant opgegaan, dit jaar zal de folkgroep Värttinä Finland vertegenwoordigen. Ze zullen er wel staan als Kuunkuiskaajat. Het duo Susan Aho en Johanna Virtanen zijn de medeoprichters van het succesvolle groepje. Hun album 'Kuunkuiskaajat' werd uitgebracht in december vorig jaar. Een maand daarna toonde ze hun vrolijke en charmante prestatie op de Finse preselectie en veroverde het hart van de Finse bevolking. Ze kregen in totaal 42 % van de stemmen.

De Finse inzending heet 'Työlki Ellää' en is geschreven en gecomponeerd door Timo Kiiskinen. Het lied is beïnvloed door zowel oud Finse Runo-muziek en zigeurnermuziek. Susan Aho beweerd zelfs Roma-bloed te hebben. Een deel van het lied wordt uitgevoerd in een Karelisch dialect, dat men in Oost-Finland speekt.

Van onze jury kregen ze in totaal een 25/40 in de 1ste voorronde en belandde op een 4de plaats

Klik hier voor hun jurybeoordeling in 'De Jury 2010'

Klik hier voor de officiële videoclip

Populaire posts van deze blog

Eurovisie Songfestival 2018 in Lissabon op 8-10-12 mei.

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.