The Return Of... [14] Niamh Kavanagh

Dit jaar waren er maar liefst twee oud-winnaars die terugkeerden naar het Songfestival. Wie deed hen dat voor, of kon het ook andersom? Eerst deelnemen en niet winnen en enkele edities later het wel doen. Het waren er 19; 19 winnaars die voor of na hun overwinning deelneemden. Gedurende 19 weken kijken we elke zaterdag dus naar één winnaar terug.

Na de overwinning van Ierland in 1992 mag Ierland het geheel organiseren in 1993. En opnieuw was het van dat. Deze keer won Niamh Kavanagh voor de Ieren. Vorig jaar zong ze nog eens, nu in de Noorse hoofdstad Oslo.
 
Deelname 1: 1993; 1e plaats (187 punten)
Deelname 2: 2010; 23e plaats (25 punten)
 
In 1993 doet de toen 25-jarige Niamh Kavanagh mee aan RTÉ's National Song Contest, oftewel de Ierse voorronde. Die wint ze met glans en zo’n 50 punten meer dan de nummer twee, Champ. In eigen land mag ze dan ook naar de grote finale op 15 mei 1993 in Millstreet. Het bleek een titanenstrijd tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk, maar het Verenigd Koninkrijk kreeg dan weer zijn zoveelste tweede plek, Ierland zou het Songfestival voor de vijfde keer winnen met ‘In Your Eyes’.

Zeventien jaar later, in 2010 gaan de geruchten dat ze opnieuw gaat meedoen aan de Ierse voorronde. Dat gerucht is waar, en op 5 maart vorig jaar zit ze in de Eurosong show. Daar wint ze met volle overmacht de nationale finale en mag ze naar Oslo. Daar vergaat het haar wat minder en wordt ze in de finale pas 23e. De halve finale overleefde ze dankzij een negende plaats. In 2008 gaf ze ook de Ierse punten namens Ierland in Belgrado.
 

Populaire posts van deze blog

Eurovisie Songfestival 2018 in Lissabon op 8-10-12 mei.

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.