Oekraïne wint tiende Junior Eurovisie Songfestival, België op vijfde positie.


Het tiende Junior Eurovisie Songfestival in Amsterdam is gewonnen door Oekraïne. Anastasiya Petryk won met 'Nebo' de editie van 2012. Met 138 punten haalde Oekraïne en monsterscore (voor slechts dertien stemmende partijen) en kreeg ze van maar liefst acht landen de maximale twaalf punten. Het was al van in het begin duidelijk dat Oekraïne het heel goed ging doen, met de tien van de speciale kidsjury. Onze Belgische trots Fabian heeft het ook goed gedaan, hij haalde een vijfde plaats binnen met 'Abracadabra'. De andere drie landen in de top vijf waren Georgië op twee, Armenië op drie en Rusland op de vierde positie. Gastland Nederland bereikte een verdienstelijke zevende plaats.

Eindstand Junior Eurovisie Songfestival 2012
01. Oekraïne: Anastasiya Petryk - Nebo (138)
02. Georgië: Funkids - Funky Lemonade (103)
03. Armenië: Compass Band - Sweetie Baby (98)
04. Rusland: Lerika - Sensation (88)
05. België: Fabian - Abracadabra (72)
06. Zweden: Lova Sönnerbo - Mitt mod (70)
07. Nederland: Femke - Tik Tak Tik (69)
08. Israël: Kids.il - Let the Music Win (68)
09. Wit-Rusland: Egor Zheshko - A more-more (56)
10. Moldavië: Denis Midone - Toate vor fi (56)
11. Azerbeidzjan: Omar & Suada - Boys and Girls (49)
12. Albanië: Igzidora Gjeta - Kam një këngë vetëm për ju (35)

België kreeg van alle landen punten, van Nederland (8), Albanië (7), Rusland (7), Zweden (7), Moldavië (6), Armenië (5), Israël (5), Azerbeidzjan (3), Georgië (4), Wit-Rusland (3), Oekraïne (1). De speciaal ingerichte kinderjury gaf drie punten aan ons land. België gaf punten aan Azerbeidzjan (1), Wit-Rusland (2), Moldavië (3), Israël (4), Zweden (5), Georgië (6), Armenië (7), Rusland (8), Nederland (10) en Oekraïne (12). Albanië kreeg geen punten van ons land. Naast de acht twaalf punten voor Oekraïne gingen er ook naar Armenië (2x) Albanië (1x), Georgië (1x) en Zweden (1x).

Oekraïne was niet een favoriet, maar wel een gevaarlijke outsider. Favorieten Rusland en Georgië deden het goed, maar andere favorieten zoals Nederland en vooral Azerbeidzjan maakten die rol niet waar. Azerbeidzjan was nochtans vol overtuiging dat ze gingen winnen.

Deze overwinning voor Oekraïne is de eerste ook voor het land op een Junior Eurovisie Songfestival. Ze wonnen al wel eerder het grote Songfestival in 2004. Anastasiya Petryk is de jongere zus van Victoria Petryk, die tweede werd op het JESF in 2008. Voor volgend jaar is er nog geen gastland bekend. Een elfde Junior Eurovisie Songfestival zal er wel komen, want ondermeer België en Nederland hebben hun inschrijvingen vandaag geopend. Rusland, Albanië en Azerbeidzjan hebben de intentie wel gegeven dat ze er volgend jaar weer bijzijn.


Populaire posts van deze blog

Eurovisie Songfestival 2018 in Lissabon op 8-10-12 mei.

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.