Destination Malmö [2]: Birgit, Estland

Op 18 mei zal de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2013 gekroond worden. Eén van de 39 kandidaten die een gooi doet naar die eerste plaats is Estland, winnaar in 2001.

Birgit Õigemeel is geboren in Kohila in 1988. De 24-jarige Õigemeel raakte in 2007 nationaal bekend toen zij het eerste seizoen van Eesti otsib superstaari won, zeg maar het Estse Idool. In datzelfde jaar wint ze als eerste niet-Italiaan een prijs op het Italiaanse cultuurfestival L'Olivo d'Oro. Naast haar zangcarrière ambieert ze ook een musicalcarrière en speelde ze mee in onder andere de lokale versie van  The Two Gentlemen of Verona. Er zijn ook al drie albums uit van Õigemeel.

In 2008 en 2011 nam ze al eens deel aan de Estse preselectie voor het Eurovisie Songfestival, waar ze respectievelijk derde en zevende eindigde in de finale. Dit jaar was het dan wel raak voor haar, maar het had niet veel gescheeld of ze had de finale niet eens gehaald, want ze eindigde op de vijfde plaats in haar halve finale. Dat was juist voldoende voor door te gaan. Met "Et Uus Saaks Alguse" won ze de superfinale ook zeer nipt met 51,1 % van de stemmen. Het nummer is geschreven door Mihkel Mattisen en Silvia Soro.Estland debuteerde in 1994 op het Eurovisie Songfestival en kon in 2001 zegevieren in Kopenhagen. Toen wonnen ze het Songfestival met "Everybody" Tanel Padar, Dave Benton & 2XL. Een jaar later trok het festival dus naar Estland. Sinds de invoering van de halve finales kon Estland zich drie keer plaatsen: in 2009, 2011 en 2012. In 2009 en 2012 deden ze heel goed met telkens een zesde plaats in de finale.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.