Destination Malmö [12]: Aliona Moon, Moldavië

Op 18 mei zal de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2013 gekroond worden. Eén van de 39 kandidaten die een gooi doet naar die eerste plaats is Moldavië, zesde in 2005.

Aliona Munteanu is geboren in mei 1989 in de Moldavische hoofdstad Chisinau. Ze was als kind lid van enkele dans- en zanggroepen die optraden in binnen- en buitenland, waaronder Frankrijk en Roemenië. Ze neemt in 2010 deel aan Fabricia de Staruri, waar ze de derde plaats haalde. Dat jaar start ze met twee medekandidaten van de wedstrijd het groepje Thumps Up. Eén jaar later splitten ze al en doet Munteanu mee aan enkele grote festivals in Roemenië.

Vorig jaar gaat ze al mee naar het Eurovisie Songfestival al backing vocal van Pasha Parfeny. De samenwerking tussen beiden gaat goed en daarom schreef Parfeny dit jaar een nummer van Aliona Moon, de artiestennaam van Munteanu. Ze eindigt met "A Million" tweede in de halve finale en tijdens de finale deed ze het één plaatsje beter. In Malmö zal ze de Roemeense versie zingen: "O Mie". Yuliana Scutaru schreef ook mee aan het nummer.Moldavië was er voor het eerst bij in 2005 en moest enkel in 2008 de finale missen van het festival. Hun beste resultaat haalde ze in tevens bij hun debuut in 2005 met een zesde plaats van Zdob şi Zdub, die toen "Bunika Bate Toba" zongen. Twee jaar geleden was die groep opnieuw van de partij. In 2007 eindigde Moldavië ook in de top tien en de afgelopen twee jaar waren ze er dicht bij.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.