Destination Malmö [13]: Ryan Dolan, Ierland

Op 18 mei zal de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2013 gekroond worden. Eén van de 39 kandidaten die een gooi doet naar die eerste plaats is Ierland, winnaar in '70, '80, '87, '92, '93' 94 en '96.

De 27-jarige Ryan Dolan is geboren in de zomer van 1985 in Noord-Ierse Strabane. De jonge singer-songwriter heeft al samengewerkt met Jedward, de Ierse inzending van zowel 2011 als 2012. Men begrijft Dolan als één van de opkomende talenten in Ierland en in korte tijd kon hij meer dan 800.000 mensen verwelkomen op zijn kanaal op YouTube. Zijn favoriete muziekstijl is dance en dat is dan ook de muziek die Dolan het meest en het liefst maakt voor zijn publiek.

Dolan werd vorig jaar ontdekt door Stuart O'Connor. Die was één van de vijf mentors die een kandidaat mocht kiezen voor de nationale finale. Dolan werd gekozen door hem en hij mocht meedoen aan Eurosong 2013. Dat deed hij met het nummer "Only Love Survives", dat tijdens de stemming net tweede bij de vakjury werd, maar de televoting duidelijk won. Ryan Dolan werkte samen met Wez Devine voor "Only Love Survives".De laatste jaren doet Ierland het op een uitzondering in 2011 na, het niet zo bijster goed op het Eurovisie Songfestival. Nochtans is Ierland de recordhouder van het aantal overwinningen in de geschiedenis, namelijk acht keer. In de jaren negentig kon het maar liefst drie keer achter elkaar winnen. Sinds de invoering van de halve finales stond Ierland zes keer in de finale en was de achtste plaats in 2011 de beste notering.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.