Destination Malmö [17]: PeR, Letland

Op 18 mei zal de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2013 gekroond worden. Eén van de 39 kandidaten die een gooi doet naar die eerste plaats is Letland, winnaar in 2002.

PeR (Please explane the Rhythm) in een groep die gestart is in 2007 met drie groepsleden. Uiteindelijk ging er in 2008 één weg, kwam er dat jaar opnieuw één lid bij om in 2011 nog met zijn twee over te blijven. De huidige bezetting bestaat uit de 19-jarige Ralfs Eilands en de ook 19-jarige Edmunds Rasmanis. PeR kreeg in 2009 nationale bekendheid door tweede te eindigen in Latvijas zelta talanti op het best bekeken televisiestation van Letland.

Het Eurovisie Songfestival lonkt al langer voor  PeR, want in 2009, 2010 en 2012 namen ze deel aan de voorronde met een respectievelijk negende, tiende en vijfde plaats telkens in de finale. Dit jaar zaten ze met maar liefst twee songs in de finale van Dziesma 2013: "Sad Trumpet" en "Here We Go". Dat laatste nummer bereikte de superfinale en won uiteindelijk ook de finale. Zanger Eilands schreef het nummer samen met Arturas Burke.Letland nam voor het eerst deel in 2000 en debuteerde al meteen met een derde plaats. Twee jaar later mocht Marie N haar land vertegenwoordigde en won ze in het zwakke jaar met het nummer "I Wanna". Eén jaar later verhuisde het festival naar Riga voor de laatste editie op één avond. Sinds de invoering van de halve finales ging het eerst goed, met vier finales op een rij en een vijfde plaats in 2005, maar sinds 2009 zit er geen finale meer in.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.