Destination Malmö [22]: Gianluca, Malta

Op 18 mei zal de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2013 gekroond worden. Eén van de 39 kandidaten die een gooi doet naar die eerste plaats is Malta, tweede in 2002 en 2005.

De goedlachse Gianluca Bezzina is geboren in 1989 in Qrendi. Zijn hoofdberoep is dokter, maar naast zijn medische activiteiten is hij ook een parttime zanger. Hij speelde als kind op de klavieraccordeon en zong mee in het Maltese kinderkoor. Tijdens zijn tinerjaren werd hij de frontman van de groep Funk Initiative. Die brachten drie singles uit. Sinds vorige zomer is hij dus dokter. Het zingen neemt hij er bij als hobby, maar het is dus duidelijk wat meer geworden.

Voor de fun schreef Gianluca zich in voor de nationale selectie van Malta. Tot zijn eigen verbazing kiest de omroep hem als één van de 24 kandidaten voor de halve finale. Hij kan doorstoten naar de finale. Bij de televoting eindigt hij tweede, maar die telde maar voor een enorm klein percentage van de stemmen. De vakjury zette hem resoluut op één. Hij won met het nummer "Tomorrow" van Boris Cezek en Dean Muscat.Malta nam voor het eerst deel in 1971. Ook in 1972 en 1975 waren ze erbij, maar toen bleven ze weg tot in de jaren negentig. In 1998 en 2008 eindigde Malta op een derde plaats en in 2002 en 2005 konden ze op de tweede plek eindigen, maar de gouden plaats haalde ze nog niet. Sinds de invoering van de halve finales  miste Malta vier keer de finale. Vorig jaar haalde ze de finale met Kurt Calleja.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.