Destination Malmö [28]: ByeAlex, Hongarije

Op 18 mei zal de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2013 gekroond worden. Eén van de 39 kandidaten die een gooi doet naar die eerste plaats is Hongarije, vierde in 1994.

Alex Márta is geboren in Fényeslitke in het jaar Fényeslitke. De 28-jarige Alex, die zichzelf de artiestennaam ByeAlex heeft gegeven heeft stapte na zijn studies in de groep Love Story Bar, maar daar kwam hij niet ver mee. Zijn eerste hit kwam na zijn universitaire studies: "Csókolom!" heette het nummer en werd vaak gedraaid, net zoals zijn volgende twee nummers. Hij omschrijft zijn nummers als rustige indie-popnummers. Dat genre is vrij populair in Hongarije en omstreken.

ByeAlex had de bedoeling niet om zich in te schrijven voor de Hongaarse selectie voor het Songfestival. Hij voelde zich er niet klaar voor en onervaren op grote podia. Zijn manager heeft hem toch ingeschreven voor A Dal. Hij deed veel beter dan verwacht en won de finale met "Kedvesem". Dat nummer is volledig door hem geschreven, maar op het Songfestival zal de Zoohacker Remix gebracht worden, geremixt door Zoltán Palásti Kovács.Friderika Bayer maakte in 1994 het debuut voor Hongarije met "Kinek mondjam el vétkeimet?". Ze eindigde al meteen op een vierde plaats, wat het beste resultaat tot nu toe voor het land is. Hongarije beef een paar keer weg van het festival: gedurende een lange tijd tussen 1998 en 2009 en sporadisch in 2006 en 2010. Ze haalde in 2005, 2007, 2011 en 2012 telkens de finale.

Populaire posts van deze blog

Eurovisie Songfestival 2018 in Lissabon op 8-10-12 mei.

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.