Destination Malmö [6]: Dina Garipova, Rusland

Op 18 mei zal de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2013 gekroond worden. Eén van de 39 kandidaten die een gooi doet naar die eerste plaats is Rusland, winnaar in 2008.

Dina Garipova is geboren in 1991 in Zelenodolsk, een stad in het noordwesten van Rusland. Sinds haar zes jaar zingt ze al geregeld op kleine podia in haar buurt, maar begin deze eeuw doet ze ook mee aan internationale wedstrijden. Zo won ze een wedstrijd in Estland en Frankrijk. Haar grote doorbraak komt er echt vorig jaar, toen ze Golos won. Dat is de Russische variant van The Voice. De hoofdprijs was een platencontract en van de omroep kreeg ze ook het ticket naar Malmö.

In eerste instantie wou de Russische omroep Channel One een nationale finale organiseren. Toch kwam enkele maanden na dat bericht de boodschap dat ze toch intern gingen kiezen. Uiteindelijk maakt de omroep op 19 februari de naam van Garipova bekend als kandidaat voor Rusland. Diezelfde week ging "What If" in première. Dat nummer is geschreven door Gabriel Alares, Joakim Björnberg en Leonid Gutkin.Rusland is er 1994 bij op het Songfestival en doet net zoals ons land het beurt om beurt tussen twee omroepen: C1R en RTR. Eén keer kon Rusland winnen: in 2008 met het nummer van Dima Bilan. Rusland is één van de weinige landen dat elk jaar al in de finale staat sinds de invoering van de halve finale in 2004.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.