Denemarken wint bij vakjury en televoting het Songfestival.

De EBU heeft de gesplitste resultaten van het afgelopen Eurovisie Songfestival bekend gemaakt. Dit jaar hebben ze dit niet met exacte punten gedaan, maar wel gemiddelde uitslagen. Dit komt omdat er dit jaar een nieuw jureringsysteem gebruikt werd. België had ook in de finale gestaan als er alleen maar televoting of alleen maar jury was gebruikt. Bij beide stonden we in de top tien. Ook Nederland had de finale zo gehaald. Sommige landen zijn gered door de vakjury of televoting.

In de eerste halve finale won Denemarken zowel de televoting als bij de vakjury. Oostenrijk (vijfde) had de finale wel gehaald bij de vakjury, ten ongunst van Litouwen (elfde). Andersom had Montenegro (vierde) en Kroatië (tiende) de finale wel gehaald bij de televoters, terwijl Moldavië (elfde) en Estland (dertiende) er dan niet hadden bijgezeten. België kreeg een gemiddelde rating van 6.42 (zesde) bij de jury en 7.72 (zevende) bij de televoting. Nederland deed het wat lager met een 6.63 (zevende) bij jury en 7.94 (negende) bij televoting.

De tweede halve finale werd bij de vakjury verrassend gewonnen door Malta en bij de televoting nog verrassender door Roemenië. Israël (negende) en San Marino (tiende) hadden zich wel kunnen plaatsen bij de vakjury, terwijl Hongarije (elfde) en Roemenië (dertiende) uit de boot vielen. Bij de televoting hadden Zwitserland (vijfde) en Bulgarije (zesde) zich dan weer geplaatst en Armenië (elfde) en Georgië (dertiende) niet.

In de finale eindigde België elfde bij de vakjury (9.92) en zeventiende bij de televoting (16.03). Grote verschillen tussen beide partijen zijn Zweden (derde tegenover achttiende), Moldavië (vijfde tegenover negentiende) en Frankrijk (twaalfde tegenover voorlaatste). Denemarken won zowel de televoting als de juryvoting. Bij beide partijen werd Spanje laatste, maar met de combinatietelling werd Ierland dan toch laatste. Bij Nederland was er geen groot verschil: zevende bij jury en tiende bij televoting. De volledige lijsten kan men hier vinden.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.