Destination Malmö [39]: Robin Stjernberg, Zweden

Op 18 mei zal de winnaar van het Songfestival 2013 gekroond worden. Eén van de 39 kandidaten die een gooi doet naar die eerste plaats is Zweden, winnaar in 1974, 1984, 1991, 1999 en 2012.

Robin James Olof Stjernberg is geboren in 1991 in Hässleholm. In 2006 wint hij Sommarchansen, een wedstrijd in Malmö. Vier kandidaten kregen daar een plaatsje in een boysband. Andere groepsleden waren onder andere Eric Saade. Enkele singles bereikte de top tien in Zweden. In 2011 doet hij mee aan Idol en eindigde hij op een tweede plaats met 48 %, het kleinste verschil in de geschiedenis van het programma. En hij zou nog meer televisiegeschiedenis schrijven.

Dit jaar doet hij voor het eerst mee aan Melodifestivalen met het nummer "You". Hij zit in de vierde voorronde in de Malmö Arena. Hij haalt de finale niet rechtstreeks, maar moet zich plaatsen via Andra Chansen. Dat doet hij en uiteindelijk wint hij nog de finale ook, wat nog nooit gebeurt was via de herkansingsronde. "You" is geschreven door Robin Stjernberg zelf, Joy Deb, Linnea Deb en Joakim Harestad Haukaas.Gastland Zweden kon het festival al vijf keer op zijn naam schrijven met enkele grote namen: zo won ABBA voor het eerst in 1974, won Carola in 1991 en bracht Loreen vorig jaar de competitie vanuit Bakoe naar Malmö dit jaar. In 1984 en 1999 wonnen ze ook met respectievelijk de Herreys en Charlotte Nilsson. Omdat Zweden dit Eurovisie Songfestival huisvest, staat Zweden ook al rechtstreeks in de finale.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.