Malmö Live: The Day After... Heeft Denemarken geleerd uit 2001?

Nog geen etmaal geleden won Denemarken voor de derde keer in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival deze grote muziekwedstrijd. Vorig jaar, daags na de overwinning van Zweden stelden wij ons de vraag of dat we naar Stockholm zouden gaan, waar het antwoord dus nee op was. Dit jaar is de hamvraag van de dag: "Heeft Denemarken geleerd uit 2001?". Wat we daarmee bedoeling kan u hier lezen. Het mag nog zover lijken, het Eurovisie Songfestival van 2014. Echter zijn de voorbereidingen nu al begonnen.

Provisie: de geplande date van de EBU voor het 59e Eurovisie Songfestival zijn dinsdag 13 mei, donderdag 15 mei en zaterdag 17 mei 2014. Men wilt deze data behouden om niet in het vaarwater van de Champions League finale te komen. Als die clashen met elkaar, zal ongetwijfeld het Songfestival klappen krijgen.

De omroep die het festijn volgend jaar zal organiseren in mei is DR of voluit Danmarks Radio. Die werd opgericht in 1925, startte met radio twee jaar later en met televisie in 1951. De omroep heeft acht radiostations en zes televisiezenders, waaronder de meest beken zender van het land, DR1. DR heeft altijd het Eurovisie Songfestival gedaan, maar tussen 1967 en 1977 deden ze niet mee omdat de generale directeur van toen, Poul Trier Pedersen het festival niet bij de publieke omroep vond passen.

Het Eurovisie Songfestival was er eerder al twee keer: in 1964 en 2001. Van het festival van 1964, dat toen in de Tivolis Koncerthal werd gehouden zijn geen beelden meer. Een brand in het omroepgebouw van DR in de jaren zeventig zorgde ervoor dat het volledige festival niet meer op band staat. In 2001 organiseerde Denemarken opnieuw en daar zijn veel dingen mis gegaan. De twee presentatoren die avond presenteerde alles op rijm. De Britse commentator Terry Wogan begreef het duo als "Doctor Death and the Tooth Fairy". De Deense omroep eiste toen excuses van de BBC. De Zweedse inzending dat jaar was plagiaat en de zaal was zo groot dat meer dan de helft het aartslelijke podium niet kon zien. Het festival had ook niet echt de beste inzendingen en was dus eentje om snel te vergeten.

De kans is toch groot dat we teruggaan naar de locatie van 2001, naar Parken Stadium in Kopenhagen. De overdekte stadion werd in 2009 compleet gerenoveerd. Daar kunnen maximaal 38.000 personen binnen. Andere mogelijkheden zijn de Jyske Bank Boxen in Herning, dat dit jaar de nationale finale mocht verwelkomen. Die arena is open sinds eind 2010 en daar kunnen maximaal 15.000 personen binnen. Minder logische keuzes zouden zijn: Het Gigantium in Aalborg (capaciteit van 8.500 man), Ballerup Super Arena in in Ballerup (capaciteit van 9.200 man) en het Forum in Kopenhagen (capaciteit van 10.000 man). Parken en Boxen lijken de grootste kanshebbers. Als het in Boxen zal worden gehouden, zal Andre Rieu alvast moeten wijken, er staat een concert van hem gepland op 15 mei 2014.

Heeft Denemarken dan niets geleerd van het fiasco van 2001? Jawel, want nadien vonden er in Denemarken nog eens twee grote Eurovisie-eventen plaats: Het allereerste Junior Eurovisie Songfestival in 2003 en de jubileumshow Congratulations in 2005 kwamen allebei vanuit Kopenhagen, vanuit het Forum. Beide shows waren stukken beter en de nationale finales die ze tegenwoordig organiseren zijn van een beduidend hoge kwaliteit. Het Eurovisie Songfestival 2014 komt dus helemaal goed. 

Meer over Denemarken
Denemarken telt ruim 5,5 miljoen inwoners en betaalt met de Deense kroon. De hoofdstad is Kopenhagen en het is even laat daar als het nu in België is. Het is een vrij land zoals Zweden ook was. Sinds juni vorig jaar is het homohuwelijk toegelaten in de democratie. Het staatshoofd is Koningin Margaretha II en de regeringsleider is Helle Thorning-Schmidt. Het overheersende geloof is er het Lutheranisme. Sinds 1973 zitten ze in de Europese Unie. Groenland behoort ook bij Denemarken en ligt niet in Europa, maar bij Noord-Amerika.  Daar wonen nog geen 60.000 inwoners, terwijl het wel vijftig keer groter is dan Denemarken. 80 % is er wel van ijs. De grootste steden zijn Kopenhagen, Aarhus, Odense, Aalborg en Esbjerg.

De populairste sport in Denemarken is handbal en voetbal. Momenteel lijken ze niet meer in de running voor een deelname aan het volgende WK voetbal, maar waren ze wel finalist dit jaar tijdens het WK handbal. Wielrennen is ook een veel beoefende sport. Men heeft er ook het oudste pretpark ter wereld en Legoland. Het bekendste standbeeld is die van de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.