Malmö Live: De laatste 24 uur...

De finale nadert met rasse schreden en over 24 uur kennen we de winnaar van het 58e Eurovisie Songfestival. Zal het topfavoriet Denemarken worden of zal het een kleinere favoriet worden zoals Oekraïne, Noorwegen of Azerbeidzjan? Wat kan Nederland doen na bijna tien jaar afwezigheid in de finale en wat gaat onze Roberto Bellarosa doen? Vragen die over 24 uur allemaal beantwoord zullen zijn. Vanavond was er al de finale van het Eurovisie Songfestival, voor de vakjury welteverstaan. De 39 nationale omroepen en hun vijf juryleden krijgen morgenochtend de integrale uitzending te zien.

Men opent de show met iets opvallend: Benny en Björn van ABBA hebben samen met DJ Avicii het nummer "We write the story" gemaakt en dat zal dit festival openen. Tijdens het nummer komen de 26 finalisten in ware Olympische stijl de arena binnengewandeld. De presentatrice keert nog eens terug naar de geschiedenis, maar al vroeger dan verwacht. Ze heeft namelijk precies de jurk aan die Viktor Lazlo in 1987 droeg tijdens de finale in Brussel. Het festival zal morgen al zeker in 44 landen worden uitgezonden: natuurlijk in de 39 deelnemende landen, maar ook in Australië, Bosnië & Herzegovina, Kazachstan, Portugal en Polen.

Een plaats in de top tien moet er zeker inzitten voor Denemarken, Oekraïne, Rusland, Azerbeidzjan, Griekenland en Italië. Dat laat nog zes plekken over voor vier twijfelgevallen. Zal het Nederland al meteen lukken zich bij de beste tien te scharen? Enkele opvallende dingen tijdens deze juryfinale: er waren weinig vocale uitschuivers, maar bij twee landen ging het licht tot zwaar de mist in. Bij Spanje zong Raquel er bijna heel de tijd tegenaan en bij Ierland was het ook niet echt wat we gewoon zijn. Zowel onze Roberto als de Nederlandse kandidaat brachten hun nummer puik. 

Vlak voor het Nederlandse nummer zit er - jammer genoeg - een break. In bijvoorbeeld Wallonië, Griekenland en Ierland maakt men dan gebruik om reclame uit te zenden is de kijker soms niet op tijd terug om het volgende optreden te zien. Voor diegene die geen reclame te zien krijgen, is er dan een filmpje met de alom geprezen Lynda Woodruff, die we later nog eens terugzien onder een andere gedaante. 

Na alle 26 nummers zal Loreen een medley brengen van enkele nummers met alsook "Euphoria". Tijdens de intervalact gaat men het beste van Zweden laten zien en zien we letterlijk en figuurlijk Carola uit beeld vliegen. Nog voor de puntentelling zal Lynda Woodruff herrijzen als Sarah Dawn Finer en brengt zij de ABBA-klassieker "The Winner Takes It All". Van timing gesproken. Tijdens de puntentelling gaat men live naar de greenroom en we hebben een tweede host daarvoor: Eric Saade. Die heeft geen introductie nodig voor de Songfestivalliefhebber, maar toch. Hij werd in 2011 derde met het nummer "Popular". 

Op het einde ging het volledig mis. Heel de show werd stopgezet, presentatrice Petra Mede was ineens spoorloos en de zaal liep leeg. Er waren ernstige problemen met het opstarten van de zogenaamde mock voting. Dat is een valse stemming om alles voor de finale uit te testen. Petra keerde terug, maar wist nog altijd niet waar het over ging. Foute verbindingen en foute informatie waren de aanleg tot dit probleem. Er was geen winnaar vanavond tijdens de mock voting. 


Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.