Top 10: Lange afwezigheden

Juni, juli en augustus zijn traditioneel de maanden waar er weinig gebeurd. Ook voor de Songfestivalfans valt er niet veel nieuws te rapen. Een mooi alternatief bieden wij u alvast voor het derde jaar op rij met elke zaterdagochtend een uitgebreid lijstje en dit jaar doen we dit geen twee, maar drie maanden: veertien weken lang. Vandaag deel 6: Sommige landen besloten om er een jaar mee te stoppen met het ESF, maar dat werden er twee, drie,... de tien langste absenties op het ESF.


      

Op de tiende plaats staat Oostenrijk. Zij namen drie jaar aan één stuk niet deel tussen 2008 en 2010. In 2007 besloot de omroep dat het Songfestival niet bij hun past bij de Oostenrijkers. Op de negende plaats staan vier landen: Joegoslavië (1977-1980), Litouwen (1995-1998), Andorra (2010-2013) en Tsjechië (2010-2013) met vier jaar. Bij die laatste twee landen zouden er nog enkele jaren kunnen bijkomen, want zij gaven aan om geen plannen te hebben om opnieuw mee te doen. Op de achtste plaats staat Hongarije met zes jaar. Na hun deelname in 1998 besloot men om in 1999 om thuis te blijven en dit aan te houden tot en met 2004. In 2005 keerde ze terug en ze konden meteen doorstoten naar de finale.

      
Slowakije staat op de zevende positie met een afwezigheid van tien jaar. Na vele tegenvallende resultaten besloot de omroep om in 1999 weg te blijven en pas om in 2009 terug te keren. Ze zonden soms wel eens het festival uit. Op de zesde plaats staat Denemarken met elf jaar. De nieuwe directeur in 1967 was anti-Songfestival en besloot meteen om deelname te schrappen. In 1977 kwam er een nieuwe en in 1978 stond het land er terug. Italië is het vijfde land in de rij met dertien jaar afwezigheid. In 1999 besloot de RAI om niet meer deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival en in 2011 zou de winnaar van X Factor als prijs een Songfestivaldeelname krijgen. Uiteindelijk was dit niet waar, maar keerde het land toch terug. Men koos toen - en nu nog steeds - iemand intern uit het Sanremo Festival.

      

Op de vierde plaats staat Malta met een afwezigheid van vijftien jaar. Ze deden twee jaar mee in de jaren zeventig, maar toen viel het resultaat tegen. Ze wouden graag enkele jaren later terug meedoen, maar pas in 1991 kwam er een plekje vrij. Luxemburg staat op de derde stek met twintig jaar. Die zouden nog gerust wat langer worden, want het land zou niet meteen terugkeren. Hun laatste deelname dateert van 1994. Monaco staat op de tweede plaats. Zij deden 24 jaar niet mee aan het Eurovisie Songfestival, tussen de periode van 1980 tot en met 2003. In 2004, 2005 en 2006 waren ze er weer bij, maar konden ze nooit doorstoten naar de finale en besloten ze weer om te stopen.

En op de eerste plaats staat het land dat het eerste en voorlopig ook enigste Afrikaanse land op het Eurovisie Songfestival was, Marokko. Zij doen ondertussen al 33 jaar niet meer mee en dat zouden er nog heel wat meer kunnen worden. Ze werden dat jaar, 1980 meerbepaald zeventiende en derde laatst. Het gerucht gaat dat Koning Hassan II van Marokko zo kwaad was, dat hij de omroep verbood om Marokko nog ooit te laten meedoen. Een commercieel station toont wel interesse voor deelname, maar dat lukt voorlopig niet.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.