Top 10: Succes op YouTube

Juni, juli en augustus zijn traditioneel de maanden waar er weinig gebeurd. Ook voor de Songfestivalfans valt er niet veel nieuws te rapen. Een mooi alternatief bieden wij u alvast voor het derde jaar op rij met elke zaterdagochtend een uitgebreid lijstje en dit jaar doen we dit geen twee, maar drie maanden: veertien weken lang. Vandaag deel 7: 39 landen deden dit jaar mee en Denemarken won, maar wie was de winnaar op YouTube? Wie stond er daar in de top tien? 

Wij keken naar de cijfers van de previewvideo op en de liveperformances van halve fianle en/of finale op het YouTube-kanaal van het Songfestival. Ook keken wij naar het cijfer van de video dat de artiest, omroep of platenmaatschappij hebben online gezet. Dit onderzoek voerde we uit op 7 juli. Zowel België als Nederland komen niet voor in de top 10, maar wel in de top 20 met Nederland op de 16e plaats (2.016.723 views) en België op de 17e plaats (1.871.154).

      

Op 10 staat Montenegro. Het is ook meteen de hoogste notering in de lijst van successen op YouTube die uiteindelijk de finale niet haalde. In totaal noteerde Who See 2.482.879 views en dat enkel van de preview en de live performance tijdens de halve finale. Een verklaring hiervoor is de bekendheid van de groep in de Balkan. Op 9 staat het Verenigd Koninkrijk. De live performace tijdens de finale trekt niet views, maar vooral de video die de BBC uploadde, was populair. Uiteindelijk 2.732.703 views voor Bonnie Tyler. Op 8 staat Griekenland. De preview en de performance tijdens de halve finale gingen vlot over het miljoen kijkers en in totaal waren er 4.283.018 viewers voor de video van "Alcohol Is Free" 

      

Op 7 staat Noorwegen. De finale performance haalde nog geen 100.000 kijkers, terwijl de halve finale performance en de videoclip op het kanaal van de platenmaatschappij elks zo'n 800.000 views hebben. De officiële preview trekt veel kijkers, meer dan 2,6 miljoen. In totaal lokt Margaret Berger zo'n 4.461.772 views. Op 6 staat Roemenië. Dat heeft ongetwijfeld niet met het lied, maar met zanger Cezar te maken. Voor zijn optreden is de halve finale keken er alleen maar al 3,4 miljoen kijkers naar zijn optreden. In totaal 4.477.680 kijkers voor de opera van Roemenië. Op 5 staat Azerbeidzjan. Farid trekt met zijn indrukwekkend optreden niet veel kijkers, maar de preview werd goed bekeken met ruim 3 miljoen. Uiteindelijk keken 4.677.710 kijkers naar "Hold Me".

      

Op 4 staat Oekraïne. De live performances van Zlata trekken elks zo'n half miljoen kijkers, maar vooral de preview clips op haar en het Songfestivalkanaal waren in trek met 3 en 1,5 miljoen kijkers. Alles samengeteld waren er 5.780.397 views. Op 3 staat Duitsland. Ze scoorde dan toch geen hoge ogen in de finale, toch staat Cascada hoog in deze lijst. De video van de platenmaatschappij werd ruim 6 miljoen keer bekeken en in totaal waren er 8.199.475 viewers voor Cascada. Een reden hiervoor is er, Cascada is namelijk in heel de wereld bekend. Op 2 staat Denemarken. De winnaar van dit festival staat niet op één, maar op twee. Zowel de performance van de halve finale (2,1 miljoen) als de finale (1,9 miljoen) zijn goed bekeken, maar de video van de omroep niet. Die is pas na het festival naar buiten gekomen. De preview van de EBU is dan wel héél goed bekeken met ruim 11 miljoen. In totaal 16.187.507 kijkers voor "Only Teardrops".

Wie staat er dan op één? Op 1 staat Italië. Marco Mergoni's "L'essenziale" was al een hit in Italië voor het festival, dankzij zijn overwinning in het Sanremo Festival. De live performance in de finale trekt ruim 660.000 kijkers, zijn preview video op het Songfestivalkanaal 1,1 miljoen, maar de clip op zijn YouTube-kanaal alleen al bijna 17 miljoen. Dat maakt een totaal van 18.625.902 views. Toch is dit niet zoveel in vergelijking met vorig jaar, want toen haalde Loreen alleen al een gemiddelde van over de 75 miljoen.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.