Top 10: Eurosongsucces in de Ultratop

Juni, juli en augustus zijn traditioneel de maanden waar er weinig gebeurd. Ook voor de Songfestivalfans valt er niet veel nieuws te rapen. Een mooi alternatief bieden wij u alvast voor het derde jaar op rij met elke zaterdagochtend een uitgebreid lijstje en dit jaar doen we dit geen twee, maar drie maanden: veertien weken lang. Vandaag deel 10: Vorige week bekeken we Songfestivalhits in de Ultratop. Deze week gaan we Vlaams en kijken we naar de  10 grootste Eurosonghits in de lijst.

De Ultratop 50 is een lijst die bestaat sinds maart 1995. Daarvoor werd het de BRT top 30 genoemd, die tegenwoordig als een andere lijst door het leven gaat, de Radio 2 Top 30. Wij bekijken de tien best scorende inzendingen die deelnamen aan Eurosong sinds 1999, omdat in 1996 er geen Eurosong was.

      

Op 10 staat Spring met "Jan Zonder Vrees". De groep vanuit de gelijknamige Ketnet-reeks nam mee in 2004 aan Eurosong tijdens de derde voorronde. Ze eindigde daar op een derde plaats, net niet genoeg om de finale te halen. Toch scoorde ze een hit, mede omdat de reeks toen razend populair was onder de kinderen. Na de finale van Eurosong kwamen ze binnen in de Ultratop, piekte één week op vijf midden maart en op 22 mei 2004 noteerde ze hun laatste week. Uiteindelijk veertien weken voor Spring. Op 9 staat Natalia met "Higher Than The Sun". Ook zei stond in Eurosong 2004. Eén jaar daarvoor werd ze nog tweede in Idool en zong ze de titelsong van de film en tv-serie van Team Spirit 2. Net zoals in Idool eindigt ze tweede in de finale van Eurosong, en ook piekt ze drie weken op die tweede plaats in de Ultratop. Op 29 mei 2004 staat ze de laatste week in de Ultratop en dat voor de veertiende week. Op 8 staat Vanessa Chinitor met "Like The Wind". Twee weken na haar overwinning in Eurosong 1999 komt ze binnen op de Ultratop en piekt ze twee weken op 3. Op 26 juni 1999 staat ze voor het laatst in de Ultratop. In totaal kon ze 15 weken met "Like The Wind" in de Ultratop staan.

      

Op 7 staat Kaye Styles met "Profile". Het nummer eindigde voorlaatste in de finale van Eurosong, maar kon toch overtuigen in de Ultratop. Het nummer kwam binnen begin maart op 3 en bleef daar drie weken staan. Op 17 juni 2006 staat hij op plaats 50 en staat hij voor het laatst in de Ultratop 50. Hij heeft er dan 16 weken opzitten. Op 6 staat Sandrine met "I Feel The Same Way". 2008 was een zwak Eurosong-jaar, met een zwakke winnaar tot gevolg. Ishtar kon het minder lang uithouden dan Sandrine. Zij stond één week op twee in mei en op 7 juli 2008 stond ze voor het laatst in de lijst. Ze stond 16 weken in de Ultratop. Op 5 staat Belle Perez met "El Mundo Bailando".  Niet winnares Kate Ryan komt na Eurosong op de eerste plaats te staan, maar wel Belle Perez. Zij komt binnen op één met haar nummer en blijft daar drie weken staan. Tot en met 10 juni 2006 staat ze in de lijst en in totaal waren dat 16 weken.

      

Op staat Xandee met "1 Life". Na de winst in Eurosong 2004 komt ze binnen op de eerste plaats en daar blijft ze maar liefst zes weken staan en in totaal staat ze veertien weken in de top tien. Op 26 juni 2004 blijkt haar liedje uitgezongen en staat ze voor het laatst in de lijst. In totaal stond ze 18 weken in de Ultratop. Op staan Sergio & The Ladies met "Sister". Twee weken na de finale van Eurosong 2002 komt Sergio binnen op 17 en kan één week pieken op drie. Uiteindelijk komt er een einde aan het liedje op 13 juli 2002 en kon Sergio 19 weken overleven in de Ultratop. Op 2 staat Kate Ryan met "Je t'adore". Ze komt gelijk binnen met Belle Perez in de Ultratop en zit haar op de hielen op twee, en drie weken na de aankomst wisselt ze met haar van plaats en staat ze vijf weken op de eerste positie. Op 15 juli 2006 staat ze voor het laatst in de Ultratop. Ze stond uiteindelijk 21 weken in de Ultratop 50.

En op nummer 1 staat K3 met "Heyah Mama". Genadeloos afgemaakt door Marcel Vanthilt in Eurosong en zelfs geen finalist van Eurosong 1999. Dat kreeg K3 in 1999 te serveren en toch kon "Heyah Mama" scoren. Ze komen binnen op 1 mei 1999 in de lijst en kunnen twee weken pieken op de tweede plaats. Toch staan ze maar liefst 16 weken in de top tien en 12 weken in de top vijf. Op 16 oktober van dat jaar staan ze voor het laatst in de lijst, goed voor 25 weken. In Nederland stond het nummer ook 23 weken in de hitlijsten.

Populaire posts van deze blog

Eurovisão 2018 [4]: Bulgarije niet meer op deelnemerslijst.

Eurovisão 2018 [3]: "Lissabon is geen zekerheid"