Jaaroverzicht 2013: Eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2013

Het jaar 2013 gaat binnenkort weer de geschiedenisboeken in, ook in Songfestivalland. Voordat we dat kunnen doen, blikken we uitgebreid terug op het Eurovisiejaar 2013: een jaar waar we naar Zweden trokken voor het 58e festival alweer, en niet naar de hoofdstad Stockholm, maar wel naar Malmö. Eveneens was 2013 het jaar dat de RTBF voor het eerst in de finale geraakte en dat de Nederlanders ook opgelucht adem konden halen: Anouk haalde met het nummer "Birds" eindelijk de finale na een afwezigheid van acht lange jaren in de finale. Dat en nog veel meer...

Eind mei 2012 won Loreen het Eurovisie Songfestival in Bakoe met "Euphoria". Een goede anderhalve maand later komt het bericht naar buiten dat de 'beperkte' Malmö Arena editie 2013 mocht huisvesten. Het begon wel veelbelovend, met de aankondiging van de terugkeer van Polen. Toen volgden er vele mindere berichten: Polen bleef toch weg, en ook PortugalSlowakijeBosnië & Herzegovina en Turkije kondigden aan om zich terug te trekken, meestal om financiële redenen. Gelukkig keerde Armenië wel terug. Uiteindelijk verschijnen er 39 landen aan de start. Midden januari geraakt het thema en de indeling van de halve finales bekend en enkele weken later maakte men ook de enige presentatrice bekend.Euphoria in Europa De eerste halve finale opende met een introductiefilmpje. Van Malta naar Griekenland, van Duitsland naar Macedonië en van Ierland naar Israël. Overal kon je "Euphoria" horen, de winnende inzending van 2012. Op hun eigen, lokale manier hoorde je de tonen van de monsterhit. Er doken verschillende vlinders op met de motieven van verschillende vlaggen, iets wat we vaak te zien kregen tijdens de competitie.Euphoria in gebarentaal Na de Europese filmpjes belanden we in de Malmö Arena, waar 68 kinderen van verschillende scholen in Zweden "Euphoria" zongen met begeleiding van gebarentaal. Loreen zelf zong ook mee met het nummer, dat in een intieme, maar dan ook weer grootse setting werd gebracht. In maart werd er al een versie opgevoerd tijdens Melodifestivalen, maar de 'kopie' van in mei was nog indrukwekkender.Start van de show Na de opening kwam Petra Mede ten tonele (Wie? Wie? Wie?) in een jurk van Jean-Paul Gautier. Zij legde uit dat de competitie in Malmö was neergestreken en bedankte Bakoe voor een 'spectaculaire show'. Ook vertelde ze dat ze de enigste presentatrice was: "We worden alleen geboren, we gaan alleen dood. Ik zal dus het Eurovisie Songfestival ook alleen doen". Een welkom aan het publiek, aan de televoters en de jury en een korte uitleg over de televoting later die avond en zo kon de show starten.De postcards Geen grootste promotie van gastland Zweden tijdens de postcards. Een team van SVT ging de maanden voorafgaand het Songfestival langs in de 39 deelnemende landen om daar filmpjes te schieten. Een vlinder dook op in de zaal en vloog zo naar het land dat moest zingen. Zo ging men bijvoorbeeld naar een concert in Oostenrijk, sushi maken in Denemarken, joggen met Anouk in Nederland en naar een theater met Roberto in Luik. Toen vloog de vlinder terug naar de zaal om zo het nummer in te starten.01. Oostenrijk: Natália Kelly - Shine Vijf kandidaten streden tijdens de nationale finale in Oostenrijk voor het ticket naar Malmö. De uiteindelijke winnaar was de 18-jarige Natália Kelly met het nummer "Shine", een sober, hedendaags nummer. In een eveneens sober en hedendaags decor met paarse tinten zong ze het nummer niet onaardig, samen met haar vijfkoppig (vier vrouwen, één man) achtergrondkoor.

 02. Estland: Birgit - Et Uus Saaks Alguse Estland besloot na het succes van 2012 opnieuw met halve finales (1-2) te komen, voorafgaand de finale. Birgit Õigemeel wist die te winnen met haar ballade "Et Uus Sakas Alguse". In Malmö stond ze zwanger op het podium (ondertussen is ze bevallen van een zoon, Simeon) en het begin van haar optreden was het scherm ook in zwart-wit gehuld, om dan in een goudkleurig decor te eindigen.

 03. Slovenië: Hannah - Straight Into Love Na de afschaffing van de preselectie besloot Slovenië om intern te kiezen en dat voor Hannah Mancini. Ze stelde op Valentijnsdag het nummer "Straight Into Love" voor. Het nummer was het eerste lied met een beat in de halve finale. De zenuwen deden waarschijnlijk teniet aan de stem van Mancini in het flitsende overwegende blauw decor met al even flitsende dansers.

 04. Kroatië: Klapa s mora - Mižerja De Kroatische omroep HRT had eerst een nummer, voor dat ze de uitvoerders hadden. Eind februari stelde men dan het nummer "Mižerja" voor, een nummer in de klapa-stijl, gebracht door Klapa s Mora. Een rustig nummer was het, maar eveneens een iets te moeilijk genre voor het Eurovisie Songfestival, die in een rood-blauw decor in traditionele kledij gekleed waren.

 05. Denemarken: Emmelie de Forest - Only Teardrops Topfavoriet voor de overwinning van de Deense Emmelie de Forest. Tijdens de nationale finale in Herning bereikte zij de top drie en uiteindelijk was zij ook de overwinnaar van de superfinale met "Only Teardrops". Het 'nummer met de fluit' kreeg een goudkleurig, rood decor mee en op het einde nog eens een geweldig vuur- en confettiregen. De rest is ondertussen wel geweten...

 We Are One Een eerste pauzemoment voor de artiesten en een reclamemoment voor sommige Europese omroepen, zoals in Oostenrijk en Griekenland, kwam er na het vijfde nummer. Petra Mede legde toen uit dat de tagline "We Are One" was, maar er waren meerdere mogelijkheden: "Thank you for the music", "From Sweden with Love" en "Don't complain, it's even more expensive in Norway!"06. Rusland: Dina Garipova - What If Eerst zou er een nationale finale komen, maar toen besloot Channel One om die te cancelen en intern te kiezen. Midden februari maakt men bekend dat Dina Garipova naar Malmö mag een week later volgt de presentatie van "What If", een zoete ballade dat in Malmö bijzonder knap gebracht werd in een oase van licht en bij het laatste refrein werd heel de zaal door middel van een speciaal armbandje decor.

 07. Oekraïne: Zlata Ognevich - Gravity Oekraïne koos normaal in februari zijn inzending, maar vervroegde dat plots met ruim twee maanden naar december. Tijdens die (ongewoon vroege) finale won Zlata Ognevich met het maximum van de punten de finale met "Gravity". In Malmö kreeg het nummer, dat prachtig gezongen werd, een sprookjesachtig thema met een reus die Zlata het podium opdroeg in een nachtelijk bos op de achtergrond.

 08. Nederland: Anouk - Birds Een hele soap was het in Nederland. Anouk wou niet naar het Songfestival als ze een preselectie moest doen, wat de TROS wel van plan was. Haar 'killersong' bleef liggen, maar midden oktober zegt ze het zelf: 'Ik ga naar het Songfestival!' en de TROS geeft bevestiging. In maart volgt de presentatie van "Birds". In een intieme setting op een klein podium zingt Anouk het nummer in een rustiek decor, en met succes.

 09. Montenegro: Who See - Igranka Eind 2012 maakt RTCG tijdens zijn journaal bekend dat Who See namens Montenegro naar Zweden mag. Er volgt een presentatieshow en daar krijgen we voor het eerst "Igranka" te horen. Ze namen Nina Žižić mee als gast naar Malmö, waar ze in astronautenoutfits verschenen op het podium in een flitsend geel-groen decor. Het nummer klonk wel goed, maar eens dat er 'gezongen' werd, was het leuke er af.

 10. Litouwen: Andrius Pojavis - Something Er kwamen veel uitzendingen in Litouwen voor de kandidaat te zoeken: vijf voorrondes (1-2-3-4-5) en twee halve finales (1-2) werden voor de nationale finale uitgezonden. Andrius Pojavis won die met "Something". Een raar nummer, dat door een rare zanger werd gezongen, al zingend over zijn schoenen die love en pain noemde (of Spain). Het nummer kwam ook nooit uit de startblokken.

 11. Wit-Rusland: Alyona Lanskaya - Solayoh Eerst ging er een halve finale komen, maar die kwam er niet. De finale kwam er wel en Alyona Lanskaya won die met "Rhythm of Love", maar dat nummer ging niet. Lanskaya ging trouwens in 2012 ook niet. Het werd "Solayoh", geschreven door de Belg Marc Paelinck. Een goede keuze bleek "Solayoh" wel voor de Wit-Russen, want het opzwepende nummer met glitterbal deed wat het moest doen.

 12. Moldavië: Aliona Moon - O Mie Moldavië organiseerde twee halve finales en een finale op eens dinsdag, donderdag en zaterdag zoals bij het ESF. Aliona Moon won die met "A Million", wat later "O Mie" werd. Ze herhaalde het trucje van Azerbeidzjan in 2012 met de lichtgevende jurk, maar ging een stapje verder en werd ineens ook enkele meters de lucht ingeduwd. Prachtig gezongen en een prachtige setting werd het.

 13. Ierland: Ryan Dolan - Only Love Survives Opnieuw koos Ierland via de Late Late Show zijn inzending voor het Songfestival en tijdens de finale won Ryan Dolan met het nummer "Only Love Survives", een nummer met hitpotentieel. Dolan schoot te kort met sommige uithalen. Het decor, dat een Oosters thema kreeg, was dan weer wel geslaagd, wat van de backings en de valse tatoeages van de dansers niet gezegd kon worden.

 Eurovision Down Under Het tweede pauze/reclamemoment kwam na Ierland en Julia Zemiro, een Australische journalist en commentator voor het ESF op SBS liet toen in een filmpje zien hoe belangrijk het Eurovisiegebeuren daar wel is. Vele Europeanen zijn naar daar gekomen, maar volgen nog graag het Songfestival, daarom dat het zo belangrijk is. In een humoristisch filmpje vanop Bondi Beach bedankte ze Europa.14. Cyprus: Despina Olympiou - An Me Thimase Begin februari kwam naar buiten dat Despina Olympiou Cyprus zou vertegenwoordigen in Malmö. Tijdens een namiddagprogramma op Valentijn presenteerde Olympiou het nummer "An Me Thimasai", een eentonig liefdeslied. Het nummer werd eenzaam, maar wel goed gebracht in een eentonige setting en een zeer onthullende jurk, alles wat het nummer niet had dus.

 15. België: Roberto Bellarosa - Love Kills De winnaar van The Voice Belgique 1, Roberto Bellarosa, werd intern door de RTBF aangeduid om België te vertegenwoordigen in Malmö. Tijdens een radiofinale zong hij drie nummers, waar "Love Kills" als winnaar uitkwam. Het stelde zwaar teleur, maar na de finale kwam naar buiten dat hij ziek was en verklaarde de tekstschrijver aan onze site dat er nog een vernieuwde versie aankwam. Die kwam midden maart naar buiten. De vlotte popsong werd veel beter gezongen tijdens de halve finale en de finale in Malmö dan tijdens de nationale finale. Met een opvallende dansroutine kregen we veel aandacht.

 16. Servië: Moje 3 - Ljubav Je Svuda Servië koos via een halve finale en een finale zijn inzending. Die finale werd gewonnen door Moje 3 met "Ljubav je svuda", een K3 voor volwassenen. Met de outfits in Malmö kwam dat des te meer uit de verf, die 'beloond' werd met een Barbara Dex Award. In een even roze decor als de outfits werden ze niet de kers op de taart als laatste deelnemer, maar eerder een verduidelijking dat Roberto beter was.

 Start van de televoting Na het optreden van Servië riep Mede op om te stemmen. De regie startte de interval en Petra Mede kwam even later tevoorschijn in de greenroom. Daar maakte ze wat reclame voor de officiële DVD en CD, zodat je die 'over and over again' kon herbeleven. Ook deed ze een praatje met de Estse Birgit, die de 'ding-ding-dong'-song het beste Songfestivalnummer ooit vond.The History of Eurovision - Part 1 Na dit geforceerd gesprek volgde er een leuk filmpje over de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival, een drieluik dat doorheen de drie shows terugkwam. Petra Mede liep letterlijk de geschiedenisbeelden door. Zo stond ze op de achtergrond bij Domenico Modugno, Udo Jürgens en Cliff Richard en waagde ze zich even tot Nicole van Hugo. Tijdens de nationale selectie van Zweden, die zij in 2009 presenteerde, deed ze dit ook al met onder andere Carola.Northern Lights De televoting werd na het komische filmpje en nog een korte recap afgesloten en toen kon men overgaan naar de interval act: bedacht door Jennie Widegren en Fredrik Rydman en met muziek van Kleerup. Het mystieke, maar wondermooie Noorderlicht werd tijdens deze interval act gevierd.Lynda Woodruff Vorig jaar zagen we haar in Melodifestivalen en ook op het Songfestival als spokesperson voor Zweden en dit jaar kreeg ze een grote rol: Sarah Dawn Finer als Lynda Woodruff: een EBU-vertegenwoordigster met een sterk Brits accent. Ze trok tijdens de eerste halve finale naar Jukkasjärvi, een stad in het Noorden, waar ze een ijshotel bezocht en een tocht met trekhonden ondernam.The Big Five Vlak voordat men de tien gekwalificeerde kandidaten bekend ging maken, kregen de Big Five en gastland Zweden de kans om hun inzending al eens ten gehore te brengen in een vooraf opgenomen filmpje. Het Verenigd Koninkrijk, Italië en gastland Zweden stemden mee in deze halve finale en de kandidaten waren ook aanwezig in de zaal. Nadien vertelde Jon Ola Sand, de man die alles in de gaten moest houden, dat alles met de televoting goed was verlopen en dat de lijst klaar was.

Moldavië kon zich als eerste kwalificeren. In de totale stand eindigde het land op de vierde plaats met een totaal van 95 punten. Aliona Moon kreeg van de achttien stemmende landen van zestien landen punten. Het hoogste punt kwam van Rusland, namelijk de twaalf punten. België gaf vijf punten aan Moldavië, Nederland gaf er zes. Ierland en het Verenigd Koninkrijk besloten om niets te geven aan het Moldavische lied.

Litouwen kon zich als tweede kwalificeren. In de totale stand eindigde het land op de negende plaats met een totaal van 53 punten. Andrius Pojavis kreeg van de achttien stemmende landen van elf landen punten. Het hoogste punt kwam van Italië, namelijk de  tien punten. België gaf zes punten aan Litouwen. Kroatië, Montenegro, Nederland, Oostenrijk, Servië, Slovenië en Zweden besloten niets te geven aan het Litouwse lied.

Ierland kon zich als derde kwalificeren. In de totale stand eindigde het land op de achtste plaats met een totaal van 54 punten. Ryan Dolan kreeg van de achttien stemmende landen van dertien landen punten. Het hoogste punt kwam van Cyprus, namelijk de zeven punten. België gaf vier punten aan Ierland, Nederland gaf er vijf. Italië, Montenegro, Oostenrijk, Servië en Slovenië besloten niets te geven aan het Ierse lied.

Estland kon zich als vierde kwalificeren. In de totale stand eindigde het land op de tiende plaats met een totaal van 52 punten. Birgit kreeg van de achttien stemmende landen van dertien landen punten. Het hoogste punt kwam van Ierland, namelijk de acht punten. België gaf één punt aan Estland, Nederland gaf er vier. Cyprus, Kroatië, Montenegro, Servië en Slovenië besloten niets te geven aan het Estse lied.

Wit-Rusland kon zich als vijfde kwalificeren. In de totale stand eindigde het land op de zevende plaats met een totaal van 64 punten. Alyona Lanskaya kreeg van de achttien stemmende landen van elf landen punten. Het hoogste punt kwam van Oekraïne, namelijk de twaalf punten. België gaf geen punten aan Wit-Rusland, Nederland gaf er twee. Ook Denemarken, Estland, Kroatië, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden besloten niets te geven aan het Wit-Russische lied.

Denemarken kon zich als zesde kwalificeren. In de totale stand eindigde het land op de eerste plaats met een totaal van 167 punten. Emmelie de Forest kreeg van de achttien stemmende landen van alle achttien landen punten. Het hoogste aantal punten kwamen van Estland, Ierland, Kroatië, Nederland, Oostenrijk en Zweden. namelijk de twaalf punten. België gaf tien punten aan Denemarken, Nederland gaf dus er twaalf. Denemarken kon dus de halve finale winnend afsluiten

Rusland kon zich als zevende kwalificeren. In de totale stand eindigde het land op de tweede plaats met een totaal van 156 punten. Dina Garipova kreeg van de achttien stemmende landen van alle achttien landen punten. Het hoogste punt kwam van Denemarken, namelijk de twaalf punten. België gaf zeven punten aan Rusland, Nederland gaf er ook zeven.

Ons eigenste land, België kon zich als achtste kwalificeren. In de totale stand eindigden we op de vijfde plaats met een totaal van 75 punten. Roberto Bellarosa kreeg van de achttien stemmende landen van veertien landen punten. Het hoogste punt kwam van Nederland, namelijk de tien punten. Cyprus, Italië, Oekraïne en Servië besloten niets te geven aan het Belgische lied.

Oekraïne kon zich als negende kwalificeren. In de totale stand eindigde het land op de derde plaats met een totaal van 140 punten. Zlata Ognevich kreeg van de achttien stemmende landen van alle achttien landen punten. Het hoogste aantal punten kwamen van Cyprus, Italië, Litouwen, Montenegro, Slovenië en Wit-Rusland, namelijk de twaalf punten. België gaf zeven punten aan Oekraïne, Nederland gaf er ook zeven.

Een overgelukkig Nederland kon zich als laatste kwalificeren. In de totale stand eindigde het land op de zesde plaats met een totaal van 75 punten. Anouk kreeg van de achttien stemmende landen van dertien landen punten. Het hoogste punt kwam van België, namelijk de twaalf punten. Cyprus, Kroatië, Moldavië, Oekraïne en Wit-Rusland besloten niets te geven aan het Nederlandse lied.


Nederland kon zich voor het eerst in acht edities plaatsen voor de finale van het Songfestival en ook België was er dus ook bij. Het was voor de eerste keer dat België en Nederland samen in de finale stonden sinds 2004. Voor Servië (11e plaats), Montenegro (12e plaats), Kroatië (13e plaats), Oostenrijk (14e plaats), Cyprus (15e plaats) en Slovenië (16e plaats) was het feest na deze halve finale voorbij. Bekijk het volledige scorebord hier.

Morgen, op maandag 30 december, blikken we terug op de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2013. Zeventien landen probeerden zich te plaatsen voor de resterende tien finale plekken.

Populaire posts van deze blog

Eurovisie Songfestival 2018 in Lissabon op 8-10-12 mei.

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.