Jaaroverzicht 2013: Finale Eurovisie Songfestival 2013

Het jaar 2013 gaat morgen weer de geschiedenisboeken in, ook in Songfestivalland. Voordat we dat kunnen doen, blikken we uitgebreid terug op het Eurovisiejaar 2013: een jaar waar we naar Zweden trokken voor het 58e festival alweer, en niet naar de hoofdstad Stockholm, maar wel naar Malmö. Eveneens was 2013 het jaar dat de RTBF voor het eerst in de finale geraakte en dat de Nederlanders ook opgelucht adem konden halen: Anouk haalde met het nummer "Birds" eindelijk de finale na een afwezigheid van acht lange jaren in de finale. Dat en nog veel meer..

Eind mei 2012 won Loreen het Eurovisie Songfestival in Bakoe met "Euphoria". Een goede anderhalve maand later komt het bericht naar buiten dat de 'beperkte' Malmö Arena editie 2013 mocht huisvesten. Het begon wel veelbelovend, met de aankondiging van de terugkeer van Polen. Toen volgden er vele mindere berichten: Polen bleef toch weg, en ook PortugalSlowakijeBosnië & Herzegovina en Turkije kondigden aan om zich terug te trekken, meestal om financiële redenen. Gelukkig keerde Armenië wel terug. Uiteindelijk verschijnen er 39 landen aan de start. Midden januari geraakt het thema en de indeling van de halve finales bekend en enkele weken later maakte men ook de enige presentatrice bekend. Op dinsdag 14 mei en donderdag 16 mei waren er de twee halve finales, waar twintig finalisten uitkwamen.From Baku to Malmö De finale werd geopend met het einde van het festival van 2012: Loreen wint in Bakoe en een groot feest barst los. Een dag later komt een rups uit de grond gekropen in Bakoe, die daarna een hele toch maakt doorheen Europa. Eens in Malmö aangekomen ontpopt het zich tot een kleurrijke vlinger en vliegt ze doorheen de stad en zelfs langs Zlatan Ibrahimović, de wereldberoemde voetballer uit Malmö.


We Write The Story Na het openingsfilmpje startte een koor met het zingen van "We Write The Story", een nummer geschreven door Björn en Benny van ABBA, samen met Avicii, de DJ die deze zomer nog een wereldwijde hit had met "Wake Me Up". Op de noten van "We Write The Story" komen de 26 deelnemende delegaties binnen op een hangbrug, die in het midden van de arena hangt. Nadat alle delegaties binnen zijn gekomen, verschijnt de presentatrice op het podium.


Start van de show De presentatrice van de finale en ook van de halve finales was Petra Mede (Wie? Wie? Wie?) die in een roze jurk van Gautier kwam opzetten. Ook nu maakt ze weer enkele losse grapjes tijdens haar intro: "Avicii, Björn en Benny. We konden ABBA niet krijgen, maar we hebben tenminste ABB.". Ze verwelkomde de 'dancing queens' in de finale, legde kort uit hoe het festival is uitgevonden. "Mag het beste nummer winnen, laat het Eurovisie Songfestival beginnen!" en we waren vertrokken.


De postcards Geen grootste promotie van gastland Zweden tijdens de postcards. Een team van SVT ging de maanden voorafgaand het Songfestival langs in de 39 deelnemende landen om daar filmpjes te schieten. Een vlinder dook op in de zaal en vloog zo naar het land dat moest zingen. Zo ging men bijvoorbeeld naar een pretpark in Stockholm, naar een winkel in Parijs en naar het buitenverblijf van Bonnie Tyler. Toen vloog de vlinder terug naar de zaal om zo het nummer in te starten.


01. Frankrijk: Amandine Bourgeois - L'enfer et moi Midden januari maakte France 3 bekend dat Amandine Bourgeois voor Frankrijk naar Malmö mocht met "L'enfer et moi". Op 13 maart kwam haar nummer naar buiten. In Malmö mocht Amandine openen met haar alternatieve en donkere nummer, met een ruig kantje. Een sterk nummer, maar te alternatief voor het gewone publiek. Een drieëntwintigste plaats was dan ook haar lot.

 

Na de eerste inzending van Frankrijk kwamen Litouwen (02), Moldavië (03) en Finland (04). Geen enkel land van deze drie kwam in de top tien terecht met een elfde plaats voor Moldavië, een tweeëntwintigste plaats voor Litouwen en een vierentwintigste plaats voor Finland.


05. Spanje: ESDM - Contigo Hasta El Final (With You Until The End) ESDM, voluit El Sueño De Morfeo, werd intern door TVE gekozen om naar Malmö te gaan voor Spanje. Tijdens een nationale finale koos het publiek en de jury voor "Contigo Hasta El Final", een popnummer met een beetje rock en Spaanse invloeden. Zangeres Raquel des Rosario was duidelijk zenuwachtig en dat deed haar zang niet goed. Spanje eindigde jammerlijk voorlaatste.

 

Achter ESDM volgde Roberto Bellarosa voor België (06), Estland (07), Wit-Rusland (08), Malta (09) en Rusland (10). Die laatste twee konden een notering bij de eerste tien halen met een vijfde plaats voor Rusland en een achtste plaats voor Malta. Roberto Bellarosa eindigde gedeelde elfde, maar officieel eindigde hij op een twaalfde positie. Wit-Rusland werd zestiende, Estland twintigste


11. Duitsland: Cascada - Glorious Na drie goede samenwerkingen tussen ARD en Prosieben besloot ARD om alleen verder te doen. Er kwam een finale in Hannover. Na een bloedstollend spannende finale won Cascada met "Glorious", een internationaal gerenommeerde danceformatie. Zangeres Natalie bracht veel ambiance in de zaal, maar die bereikten de huiskamers niet. Een teleurstellende eenentwintigste plaats werd het voor Duitsland.

Enkel de Dorians uit Armenië (12) kwamen nog voor de break. Zij werden achttiende die avond.


Lynda Woodruff Er kwam na Armenië een eerste break van de avond voor zenders met reclameonderbrekingen. Vele anderen kregen het derde filmpje van Lynda Woodruff te zien: een EBU-vertegenwoordigster met een sterk Brits accent. Na het warme Azerbesjenjen, Az... Baku kwam men in het mooie, maar koude Zweden en Stockholm terecht. Ze keek even terug op de Russische en Britse kandidaat van 2012 en ging naar het kasteel van de Zweedse Koninklijke familie: Agnetha, Frida, Björn en Benny. Later die avond maakte ze nog een tweede, opmerkelijke verschijning tijdens de finale.

Na het pauzemoment kwamen Nederland (13) en Roemenië (14) aan de beurt: het meest introverte tegenover het meest extraverte nummer. Anouk haalde  een knappe negende plaats binnen, Roemenië werd veertiende.

 

15. Verenigd Koninkrijk: Bonnie Tyler - Believe In Me De populairste naam van de avond was die van Bonnie Tyler. Zij werd intern door de BBC aangeduid met "Believe In Me". Met haar typische stemgeluid bracht ze een intieme sfeer in de zaal, dankzij de duizenden gekleurde armbandjes. Toch was het nummer te eentonig en Tyler zong ook niet altijd even juist. De BBC ging naar huis met een negentiende plek.

 


16. Zweden: Robin Stjernberg - You Gastland Zweden hield weer vier voorrondes (1-2-3-4), een herkansingsronde en een finale voor hun kandidaat te kiezen. Robin Stjernberg won die onverwacht met "You". Hij moest namelijk eerst herkansen. Ook opmerkelijk was dat hij drie maanden voor de internationale finale ook al optrad in de Malmö Arena tijdens zijn voorronde. "You" was een sterk popnummer en het werd goed gezongen, maar er waren nu eenmaal sterkere nummers. Hij eindigde op een verdienstelijke veertiende plaats.

 

Na het gastland kwam Hongarije (17), Denemarken (18), IJsland (19), Azerbeidzjan (20), Griekenland (21) en Oekraïne (22). Enkel IJsland eindigde hier uit de top tien op een zeventiende plaats. Denemarken, Azerbeidzjan en Oekraïne waren de top drie van de avond en eindigde respectievelijk als winnaar, runner-up en bronzen plaats. Griekenland werd zesde die avond en Hongarije haalde een onverhoopte tiende plek.


23. Italië: Marco Mengoni - L'essenziale Italië koos opnieuw via het Sanremo Festival zijn kandidaat. Dat deed toch een interne commissie, want er werd amper één minuut gespendeerd aan de bekendmaking. Marco Mengoni werd gekozen en won ook het festival met "L'essenziale", wat ook zijn inzending voor Malmö werd. Het typisch Italiaans nummer deed zoals verwacht het goed en haalde een zevende plaats binnen.

 

Er volgde nog drie inzendingen na Italië: Noorwegen (24), Georgië (25) en Ierland (26). Voor Ierland werd het een rampzalige avond met de laatste plaats in de ranglijsten. Georgië haalde de middenmoot met een vijftiende plaats en Noorwegen deed het schitterend met een vierde plaats op het scorebord.Start van de televoting Na Ierland verscheen Petra Mede: "Jullie zullen wel vele vragen hebben: Hoe moeten we stemmen? Wie gaat er winnen? En wat is de prachtige creatie die Petra Mede draagt?". Ze refereerde toen naar Jean Paul Gautier: "Ik noem hem J.P., hij noemt me gewoon P.". Nog een grapje over de kledij van de crew kon er af. Toen werden de vijftien minuten van televoting gestart en de eerste recap werd gestart.Loreen Na de eerste recap verscheen Loreen ten tonele om een medley van drie nummers te zingen. Ze begon met haar laatste nieuwe single: "We Got The Power". Daarna volgde "My Heart Is Refusing Me", een nummer waarmee ze in 2011 deelnam aan Melodifestivalen, maar niet mee naar de finale ging. Ze sloot af met haar monsterhit "Euphoria" en de gezellige sneeuw kwam met bakken uit de lucht.Swedish Smörgåsbord Na de televoting was het tijd voor de interval act. Er was maar één presentatrice dit jaar, maar zij werd meer dan ooit betrokken. Heel de interval act werd door haar gedragen. Het stuk, geschreven door Matheson Bayley, Edward af Sillén, Daniel Réhn en Jan Lundkvis, deed alle clichés aan over Zweden. Van gehaktballen tot rendieren en van IKEA tot Carola. Die laatste kwam nog even - amper tien seconden - haar kunnen tonen, tot ze op de grond viel. Heerlijke zelfspot van een geweldige presentatrice.The History of Eurovision - Part 3 Voor de laatste keer trok Petra Mede naar verschillende jaartallen in haar geschiedenisronde van het Songfestival. Zo gaf ze de Britse punten door in 1957, stond ze op de achtergrond bij Spanje in 1969 en verving ze één van de twee dames van ABBA. Een lichte rel kwam er ook: "Johnny Logan won voor de derde keer in 1992, maar dit keer vermomd als een vrouw. Ik herken een drag queen wanneer ik er één zie!". In de Ierse pers werd hier volop over gepraat.The Winner Takes It All Toen ging men over naar de greenroom en naar Eric Saade, host in de greenroom. Hij ging dan weer over naar Jon Ola Sand, maar die zei dat de stemmen nog niet klaar waren. Toen mocht Sarah Dawn Finer (de vrouw die eerder Lynda Woodruff was) haar zangcapaciteiten tonen en zong ze "The Winner Takes It All", uiteraard van ABBA.Voting De stemmen waren uiteindelijk klaar. Net zoals de jaren ervoor verschenen de eerste zeven punten zo op het bord en werden de laatste drie punten voorgelezen. Opmerkelijke spokespersons waren Tooji (2012) voor Noorwegen, André (2006) voor Armenië en Alsou (2000) voor Rusland. Voor ons land gaf Barbara Louys punten, voor Nederland was dat Cornald Maas.Voor België en Nederland begon het goed. België bleef altijd op de eerste helft van het scorebord staan en ook Nederland besloot vroeg daar te blijven. Denemarken pakte bij het zevende land de leiding en gaf die niet meer af. In het midden van de puntentelling stond Denemarken op één, Oekraïne op twee en Azerbeidzjan op drie.Er kwamen in totaal acht maal twaalf punten binnen voor Denemarken. Frankrijk, Ierland, IJsland, Italië, Macedonië, Servië, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk gaven hun 'douze points' aan Emmelie De Forest. Toch kreeg één land meer twaalf punten, namelijk Azerbeidzjan. België kreeg ook éénmaal de twaalf punten van Nederland. Andersom kreeg Nederland twaalf van België. In totaal kregen dertien landen tenmiste één keer twaalf punten tijdens de finale. Macedonië mocht de doorslag geven. Toen Dimitar Atanasovski, de spokesperson van Macedonië, de twaalf aan Denemarken konden ze niet meer ingehaald worden. Heel vreemd werd toen al door Petra Mede bekend gemaakt dat Denemarken gewonnen had, terwijl er vier landen nog moesten stemmen. Ze begaven zich toen al naar de arena, terwijl de voting nog bezig was. Toen volgde er nog de traditionele reprise, maar die werd voor de miljoenen kijkers vroegtijdig afgebroken. Bekijk het volledige scorebord hier.Conclusie: met een klein budget (vijf keer zo klein als in Bakoe) kon SVT een enorm knap Eurovisie Songfestival afleveren. Er waren wat kleine foutjes, maar op het algemene geheel maken die niet veel uit. Volgend jaar trekt het festival naar Kopenhagen met als tagline 'Join Us'. Over een goede vijf maanden kennen we de opvolgster van de Deense Emmelie de Forest en "Only Teardrops".

                    

Populaire posts van deze blog

Eurovisie Songfestival 2018 in Lissabon op 8-10-12 mei.

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.