Jaaroverzicht 2013: Finale Junior Eurovisie Songfestival 2013

Het jaar 2013 gaat bijna weer de geschiedenisboeken in, ook in Songfestivalland. Voordat we dat kunnen doen, blikken we uitgebreid terug op het Eurovisiejaar 2013. Daar hoort uiteraard ook het Junior Eurovisie Songfestival 2013 bij, dat werd gehouden in de Oekraïense hoofdstad Kiev eind vorige maand. Het was het allereerste festival zonder Belgische afgevaardigde en het eerste met San Marino. Nederland deed wel mee. Het elfde festival was qua deelnemers geen hoogvlieger en evenaarde het laagterecord van vorig jaar in het Nederlandse Amsterdam.

Op 1 december 2012 won Oekraïne het Junior Eurovisie Songfestival. Dat garandeert geen organisatie in 2013, maar toch kreeg Oekraïne de organisatie dit jaar. De VRT werd ook gevraagd, maar deed dit uiteindelijk niet. Sterker nog, op 26 maart kwam het officiële bericht naar buiten dat België stopt met het Junior Eurovisie Songfestival. Naast België lieten ook Albanië en Israël hun delegatie thuis. Malta en Macedonië maakte hun wederkeer en San Marino debuteerde. Het thema werd "Be Creative!" en Zlata Ognevich en Timur Miroshnychenko werden tot hosts van dit festival benoemd. Aan het begin van de Juniorweek werd er ook geloot voor de startplaatsen.


De show werd geopend door acrobaten die allerlei kunstjes deden. Toen kwamen alle landen op: niet op startvolgorde, maar op alfabetische volgorde. Toen Oekraïne als laatste land opkwam, kwam meteen daarna de presentatoren op het podium: Zlata Ognevich (nog gekend van "Gravity") en Timur Miroshnychenko (nog gekend van het vorige Junior Eurovisie Songfestival in 2009). In een gebrekkig Engels verwelkomde ze de verschillende landen in Kiev, een stad vol met protest.
      

Zweden opende het festival met Eliias. Hij won begin juni al Lilla Melodifestivalen. Hij zong "Det är dit vi ska" en eindigde daarmee op een negende plaats. De jonge zanger zat duidelijk in zijn puberteit, wat te horen was aan de stem. Een heel ander kaliber was Azerbeidzjan met de jonge Rustam, die "Me and my guitar" zong, uiteraard een ander nummer dan dat van Tom Dice. Azerbeidzjan haalde een zevende plaats binnen, wat nog altijd voor dat land teleurstellend is. Armenië kwam vlak achter Azerbeidzjan als derde. Zij stuurde Monica met "Choco Factory", een nummer dat even zoet als de titel klinkt. Armenië eindigde net boven Azerbeidzjan als zesde.

      

San Marino maakte dit jaar zijn debuut met Michele Perniola's "O-o-O Sole intorno a me", een vrolijk nummer. SMRTV koos hem intern nadat hij een wedstrijd won bij de RAI in Italië. Perniola eindigde tiende. De laatste plaats was voor Macedonië. Na één jaar afwezigheid keerden ze terug met "Ohrid i muzika" van Barbara Popovic. Naar het einde van haar nummer was ze schreeuwerig, wat de laatste plaats dus opbracht. Gastland Oekraïne trad op als zesde met "We are one" van Sofia Tarasova. Helemaal alleen klaarde ze de klus. Een welverdiende tweede plaats was haar lot. Maar er was dus iemand nog beter...

      

Wit-Rusland eindigde vele malen op een hoge plaats, maar het was al eventjes geleden. Dit jaar probeerde Ilya Volkov het met "Poy so mnoy" en het werd een verdienstelijke poging. Een derde plaats voor het lied van Wit-Rusland. Moldavië doet sinds 2010 mee, en kon het hoogst scoren met een zesde plaats. Dit jaar lukte het Rafael Bobeica het niet om beter te doen met "Cum sa fim". Integendeel, een voorlaatste plaats voor Rafael. Georgië heeft net zoals Wit-Rusland al twee keer gewonnen en wouden het graag nog eens overdoen met The Smile Shop. Winnen deden ze niet, maar met "Give me your smile" eindigde ze nog net in de top vijf.  

      

Onze buren van Nederland blijven meedoen en deden dat dit jaar met "Double me" van Mylène en Rosanne. Het nummer werd van de nodige cheerleaders voorzien, maar teleurstellend eindigde Nederland op een achtste plek. Malta keerde terug na twee jaar afwezigheid en PBS koos intern voor Gaia Cauchi en "The start". Het werd een prachtige terugkeer, want Gaia Cauchi werd uitgeroepen tot elfde winnaar van het Junior Songfestival. Rusland kreeg ook een plekje in de top vijf. Dayana Kirillova eindigde als vierde met het nummer "Dream on"

      

De televoting werd geopend en sloot en om de tijd tussen de liedjes en de uitslag te vullen kwamen er heel wat gasten: Emmelie de Forest, winnaar van het Eurovisie Songfestival 2013, zong "Only Teardrops". Zlata zong een medley van nummers en Anastasia Petryk zong haar winnende nummer "Nebo", samen met een ander nummer en tot slot zongen alle kandidaten het nummers "Be Creative!"

      

De punten werden gegeven en Malta werd uitgeroepen tot winnaar. Ook Sofia uit Oekraïne en Ilya uit Wit-Rusland kregen een prijs voor hun tweede en derde plaats. Gaia Cauchi mocht naar nummer nog eens zingen en het elfde festival voor de jongeren was ten einde. Wat we konden concluderen is dat het festival nog niet dood is, maar dat dit festival niet meteen een pareltje was: vele camerafouten, slordige shots en lelijke titels en dan nog eens het protest in de stad zelf. Waar we volgend jaar naartoe gaan is nog niet bekend, maar Malta wilt alvast organiseren. Met België erbij? We zullen zien.

Conclusie: met een klein budget (vijf keer zo klein als in Bakoe) kon SVT een enorm knap Eurovisie Songfestival afleveren. Er waren wat kleine foutjes, maar op het algemene geheel maken die niet veel uit. Volgend jaar trekt het festival naar Kopenhagen met als tagline 'Join Us'. Over een goede vijf maanden kennen we de opvolgster van de Deense Emmelie de Forest en "Only Teardrops".

Morgen, op zondag 29 december, blikken we terug op de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2013. Zestien landen probeerden zich te plaatsen voor tien plaatsen in de finale.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.