Jaaroverzicht 2013: Tweede halve finale Eurovisie Songfestival 2013

Het jaar 2013 gaat binnenkort weer de geschiedenisboeken in, ook in Songfestivalland. Voordat we dat kunnen doen, blikken we uitgebreid terug op het Eurovisiejaar 2013: een jaar waar we naar Zweden trokken voor het 58e festival alweer, en niet naar de hoofdstad Stockholm, maar wel naar Malmö. Eveneens was 2013 het jaar dat de RTBF voor het eerst in de finale geraakte en dat de Nederlanders ook opgelucht adem konden halen: Anouk haalde met het nummer "Birds" eindelijk de finale na een afwezigheid van acht lange jaren in de finale. Dat en nog veel meer...

Eind mei 2012 won Loreen het Eurovisie Songfestival in Bakoe met "Euphoria". Een goede anderhalve maand later komt het bericht naar buiten dat de 'beperkte' Malmö Arena editie 2013 mocht huisvesten. Het begon wel veelbelovend, met de aankondiging van de terugkeer van Polen. Toen volgden er vele mindere berichten: Polen bleef toch weg, en ook PortugalSlowakijeBosnië & Herzegovina en Turkije kondigden aan om zich terug te trekken, meestal om financiële redenen. Gelukkig keerde Armenië wel terug. Uiteindelijk verschijnen er 39 landen aan de start. Midden januari geraakt het thema en de indeling van de halve finales bekend en enkele weken later maakte men ook de enige presentatrice bekend.Urban Orchestra De opening van de tweede halve finale was korter en minder krachtig dan die van de eerste, maar toch was het de moeite. Een 'dansend' orkest vertolkte enkele muziekinstrumenten, waarna er enkele mountainbikers kunstjes kwamen vertonen, om terug te eindigen op een uitvergrote laptop die dan op een hedendaagse manier de EBU-tune speelde. Jennie Widegren en Fredrik Rydman waren verantwoordelijk voor de choreografie. Zij deden ook de interval van de eerste halve finale.Start van de show Na het introstuk van Widegren en Rydman was het de beurt aan Petra Mede (Wie? Wie? Wie?) en opnieuw in een creatie van Jean-Paul Gautier. Met haar losse manier van presenteren maakte ze enkele grapjes: "Ik weet wat jullie allemaal denken: Indira Gandhi… Moeder Theresa… Petra Mede… Allemaal vrouwelijke rolmodellen en we hebben één ding gemeen: we houden van popmuziek!". Ze legt nog wat dingen uit en de show kan starten met zeventien kandidaten.De postcards Geen grootste promotie van gastland Zweden tijdens de postcards. Een team van SVT ging de maanden voorafgaand het Songfestival langs in de 39 deelnemende landen om daar filmpjes te schieten. Een vlinder dook op in de zaal en vloog zo naar het land dat moest zingen. Zo ging men bijvoorbeeld varen in IJsland, naar een club in Noorwegen, naar de televisiestudio in Hongarije en naar de dijk in Israël. Toen vloog de vlinder terug naar de zaal om zo het nummer in te starten.


01. Letland: PeR - Here We Go In twee halve finales (1-2) en een finale kon het duo PeR zijn jarenlange droom eindelijk waarmaken en Letland vertegenwoordigen met het nummer "Here We Go", een flets nummer van een al even flets duo, maar wel in een enorm vrolijk decor. Er kwam een primeur wel op het festival: voor de allereerste keer werd er een (succesvolle) stagedive gedaan voor één van de twee jongens.

 


02. San Marino: Valentina Monetta - Crisalide (Vola)
 Valentina Monetta kreeg een nieuwe herkansing in 2013, na naar afgang in 2012. Tijdens een presentatie stelt ze "Crisalide" voor, een stijlbreuk in vergelijking met 2012. Het niveau lag wel wat hoger dan met het makkelijke meezingertje, en dat hoorde je ook wel. In haar rode jurk was ze fanfavoriet, maar met de platte beat tijdens de laatste minuut werd heel wat teniet gedaan aan het nummer. In 2014 keer Monetta voor een derde keer op rij terug naar het Songfestivalpodium.

 


03. Macedonië: Esma & Lozano - Pred Da Se Razdeni
 Esma Redzepova en Vlatko Lozanoski (Lozano) werden intern gekozen door MKRTV om Macedonië te vertegenwoordigen met "Imperija"... in eerste instantie toch. Het lokale publiek was niet tevreden en "Pred da se razdeni" werd het nieuwe nummer. Een misstap, want "Imperija" klonk vele malen beter. Toch was het op podium best goed, maar niet goed genoeg.

 04. Azerbeidzjan: Farid Mammadov - Hold Me Maar liefst acht voorrondeweken (1-2-3-4-5-6-7-8) werden er gehouden door de Azerbeidzjaanse omroep, goed voor tachtig uitzendingen en tien winnaars. Die namen het op tijdens een nationale finale en Farid Mammadov won die met "Hold Me". Met een enorme knappe act met een glazen kooi met zijn 'spiegelbeeld' verleidde hij een vrouw in een lange rode jurk. Niet onaardig gezongen.

 05. Finland: Krista Siegfrids - Marry Me Tijdens drie voorrondes (1-2-3) brengt men het deelnemersveld terug van twaalf naar acht kandidaten voor de finale. Krista Siegfrids kon die winnend afsluiten. Met "Marry Me" bracht ze op het Eurovisie Songfestival een opmerkelijke passage met een lesbische kus op het einde. Vrolijke muziek en vrolijke dans zorgden ervoor dat de Finnen een meer dan geslaagd optreden brachten.

 Lynda Woodruff Na Finland was het tijd voor een eerste break voor sommige televisiestations. Anderen kregen een leuk tussenfilmpje te zien. Ook tijdens de tweede halve finale was ze er bij: Lynda Woodruff: een EBU-vertegenwoordigster met een sterk Brits accent. Nu ging ze naar Malmö, maar was ze verdwaald geraakt in Kopenhagen. Volgens haar was het allemaal de schuld van Bonnie Tyler.06. Malta: Gianluca - Tomorrow In een tweedaagse op Malta, met een halve finale en een finale, werd Gianluca Bezzina met "Tomorrow" verkozen om Malta te vertegenwoordigen. Dokter 'feelgood' zorgde met het pretentieloze nummer dat hij bracht voor het vrolijkste lied van dit festival. Op de achtergrond werd een lyric video gespeeld van "Tomorrow" en met een soort van 'we gaan op kamp'-setting haalde het nummer goede resultaten.

 


07. Bulgarije: Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov - Samo Shampioni Bulgarije hoopte het resultaat van 2007 (vijfde plaats) te evenaren door hetzelfde duo van toen te sturen. Tijdens een kleine finale koos men in eerste instantie voor "Kismet", maar dat werd later vervangen door "Samo Shampioni". Dat nummer miste overigens de sfeer van "Water", hun inzending van 2007. Het enige energieke stukje was het nummer dat Elitsa niet zong.

 


08. IJsland: Eythor Ingi - Ég Á Líf Eyþór Ingi Gunnlaugsson werd tijdens een nationale finale, waar een eerste en tweede halve finale voorafgaand werden gehouden, verkozen met het nummer "Ég á Líf". De ingetogen ballade werd in een rustig blauw decor vanop de zee gezongen met een enorm lange, maar ook knappe uithaal vlak voor het rare refrein. Het ingetogen nummer werd eerder door een viking gezongen dan door een ingetogen man.

 


09. Griekenland: Koza Mostra ft. Agathon Iakovidis - Alcohol Is Free Voor de Griekse omroep ERT (die ondertussen niet meer bestaat) was het heel moeilijk om zelf iets organiseren, dus lieten ze het over aan MAD, een andere zender. Zij deden wel een finale waar "Alcohol Is Free" als winnaar uit de bus kwam. Het skanummer bezong dan wel een trieste situatie, toch was het een nummer waar je niet kon bij stilzitten. Een succes.

 10. Israël: Moran Mazor - Rak Bishvilo
 Voor het eerst organiseerde IBA ook voorrondes van Kdam. In drie voorrondes (1-2-3) een herkansingsronde zocht men naar tien finalisten. De winnaar werd Moran Mazor met "Rak Bishvilo". In een meer dan onthullende jurk met uitgesneden decolleté zong ze haar ballade met verve. Toch liep het ergens mis. Was het de jurk? Was het de taal? Een gebrek aan vrienden? We zullen het nooit weten.

 11. Armenië: Dorians - Lonely Planet Armenië keerde dit jaar terug naar het Songfestival en de omroep koos intern voor Gor Suyjan. Tijdens een finale zong hij vier nummers. "Lonely Planet" won uiteindelijk en op het Songfestival zou hij niet als Gor Suyjan maar met zijn groep, de Dorians, optreden. Het rocknummer was niet van de sterkste, maar toch bereikte Armenië de finale, wat met luid boegeroep onthaald werd door het publiek.

 12. Hongarije: ByeAlex - Kedvesem (Zoohacker Remix) Drie voorrondes (1-2-3) en twee halve finales (1-2) werden er gehouden voordat men de finale kon houden in Hongarije. De verrassende winnaar was ByeAlex met "Kedvesem". Met de Zoohacker Remix trok hij naar Malmö in het decor van zijn videoclip en zong hij zich rustig doorheen de avonden. Het werd een onverwacht succes voor de Hongaren.

 13. Noorwegen: Margaret Berger - I Feed You My Love Na de onverwachte laatste plaats van Noorwegen in 2012 ging men voor een stijlbreuk. In een eerste, tweede en derde voorronde zocht men naar heel andere nummers en tijdens de finale won Margaret Berger de superfinale. Het lied in elektropop was een favoriet voor de top vijf en deed wat het moest doen. De twee edities voorheen waren op slag vergeten.

 Lys Assia Het tweede pauze/reclamemoment kwam na Noorwegen. Petra Mede was niet bezig met presenteren, maar met een koffiepauze of 'fika', zoals ze het in Zweden noemen. Daar werd ze vergezeld door Lys Assia, de allereerste winnaar van het Eurovisie Songfestival. Dat was in 1956 in het Zwitserse Lugano. Het was een opmerkelijke passage, want enkele dagen voorheen werd ze in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis en werd ze zelfs even dood verklaard, ook op haar eigen Twitterpagina.14. Albanië: Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko - Identitet Na een topresultaat in 2012 met "Suus" wou Albanië nog beter doen. Tijdens een tweedaagse werden op dag 1 en dag 2 halve finales gehouden en de finale volgde op dag 3. Die werd gewonnen door Adrian en Bledar met "Identitet". Het rocknummer met haar op werd opgeleukt door veel vuurwerk en een gitaarsolo, maar het vuurwerk zou maar voor één avond zijn.

 15. Georgië: Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani - Waterfall Georgië besloot om intern Nodi en Sophie naar Malmö te sturen met "Waterfall", een nummer van Thomas G:Son. Het nummer kreeg een enorm cliché mee van de zoetleme ballade te zijn met de lange uithalen. Dat klopte, maar Nodi en Sophie brachten het nummer mooi en bouwde echt op naar een climax, met vuurgordijn én rookmachine.

 16. Zwitserland: Takasa - You and Me Het Zwitserse nummer was het eerste dat bekend was van alle landen. Tijdens de finale won Heilsarmee (Het Leger Des Heils) de show met "You and Me". De EBU stak daar een stokje voor: "We laten naam en kleding Heilsarmee niet toe". Ze gingen als Takasa (The Artist Known As Salvation Army) naar Malmö. De oudste man ooit (94) en het volkse nummer bleef niet hangen.

 17. Roemenië: Cezar - It's My Life Roemenië koos tijdens twee halve finales (1-2) de twaalf finalisten voor de finale. Cezar won die met "It's My Life". De zanger met hoge kopstem eindigde de halve finale niet met een knal, maar met een gil. Of zoals Petra Mede nadien zei: "Elke succesvolle man heeft een vrouw onder zijn rok". Ook deed hij de truc met de jurk die groeide naarmate het nummer vorderde. Hier kwamen alleen nog vrouwen uit.

 Start van de televoting Na het optreden van Roemenië riep Mede op om te stemmen. De regie startte de interval en Petra Mede kwam even later tevoorschijn in de greenroom. Daar maakte ze wat reclame voor de officiële DVD en CD, die ze zeker zelf zou kopen. Ook deed ze een praatje met de Moran Mazor uit Israël en Petra vertelde een raadseltje: "Wat hebben het Songfestival en Mel Gibson gemeen? Ze hebben dezelfde leeftijd!".The History of Eurovision - Part 2 Opnieuw ging men terug in de geschiedenis van het festival in het tweede deel. Petra Mede liep letterlijk de geschiedenisbeelden door. Ze stond samen te dansen met Plastic Bertrand en Riverdance en vroeg ze legitimatie aan Sandra Kim, een jong meisje... of was het nu een jongen?Swedish Pop Voices De televoting werd na het komische filmpje en nog een korte recap afgesloten en toen kon men overgaan naar de interval act. Twee jonge Zweedse artiesten mochten elk twee nummers zingen en ze zullen wel een belletje doen rinkelen. Darin zong een mix van "Nobody Knows" en "So Yours". Darin kennen we nog van Melodifestivalen 2010, waar hij "You're Out Of My Life" zong. Agnes was de tweede artiest en zij zong "One Last Time" en "Release Me". Met dat laatste nummer haalde ze een Europese hit. Ook zij nam mee aan Melodifestivalen, in 2009, met "Love Love Love". Toen was Petra Mede de presentatrice van de shows.


The Big Five Vlak voordat men de tien gekwalificeerde kandidaten bekend ging maken, kregen de Big Five en gastland Zweden de kans om hun inzending al eens ten gehore te brengen in een vooraf opgenomen filmpje. Duitsland, Frankrijk en Spanje stemden mee in deze halve finale en Cascada en ESDM waren ook aanwezig in de zaal, de Franse kandidate was afwezig. Nadien vertelde Jon Ola Sand, de man die alles in de gaten moest houden, dat alles met de televoting goed was verlopen en dat de lijst klaar was.

Hongarije kon zich als eerste kwalificeren. In de totale stand eindigde het land op de achtste plaats met een totaal van 66 punten. ByeAlex kreeg van de negentien stemmende landen van twaalf landen punten. Het hoogste punt kwam van Zwitserland, namelijk de twaalf punten. Armenië, Azerbeidzjan, Griekenland, IJsland, Macedonië, Malta en Spanje besloten om niets te geven aan het Hongaarse lied.

Azerbeidzjan kon zich als tweede kwalificeren. In de totale stand eindigde het land op de eerste plaats met een totaal van 139 punten. Farid Mammadov kreeg van de negentien stemmende landen van zeventien landen punten. Het hoogste aantal punten kwamen van Bulgarije, Georgië, Griekenland, Hongarije, Israël, Malta en Roemenië, namelijk de twaalf punten. Armenië en Duitsland besloten om niets te geven aan het Azerbeidzjaanse lied.

Georgië kon zich als derde kwalificeren. In de totale stand eindigde het land op de tiende plaats met een totaal van 63 punten. Nodi en Sophie kregen van de negentien stemmende landen van twaalf landen punten. Het hoogste punt kwam van Armenië, namelijk de twaalf punten. Albanië, Duitsland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Noorwegen, Roemenië en Zwitserland besloten om niets te geven aan het Georgische lied.

Roemenië kon zich als vierde kwalificeren. In de totale stand eindigde het land op de vijfde plaats met een totaal van 83 punten. Cezar kreeg van de negentien stemmende landen van veertien landen punten. Het hoogste aantal punten kwamen van Griekenland, IJsland, Israël en Malta, namelijk de tien punten. Albanië, Armenië, Georgië, Letland, San Marino en Zwitserland besloten om niets te geven aan het Roemeense lied.

Noorwegen kon zich als vijfde kwalificeren. In de totale stand eindigde het land op de derde plaats met een totaal van 120 punten. Margaret Berger kreeg van de negentien stemmende landen van zeventien landen punten. Het hoogste aantal punten kwamen van IJsland, Letland en Spanje, namelijk de twaalf punten. Albanië en Frankrijk besloten om niets te geven aan het Noorse lied.

IJsland kon zich als zesde kwalificeren. In de totale stand eindigde het land op de zesde plaats met een totaal van 72 punten. Eytor Ingi kreeg van de negentien stemmende landen van acht landen punten. Het hoogste aantal punten kwam van Duitsland en Finland, namelijk de twaalf punten. Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Bulgarije, Frankrijk, Griekenland, Israël, Macedonië, Malta, San Marino en Zwitserland besloten om niets te geven aan het IJslandse lied.

Armenië kon zich als zevende kwalificeren. In de totale stand eindigde het land op de zevende plaats met een totaal van 69 punten. De Dorians kregen van de negentien stemmende landen van tien landen punten. Het hoogste punt kwam van Frankrijk, namelijk de twaalf punten. Albanië, Azerbeidzjan, Griekenland, Hongarije, IJsland, Macedonië, San Marino, Spanje en Zwitserland besloten om niets te geven aan het Armeense lied.

Finland kon zich als achtste kwalificeren. In de totale stand eindigde het land op de negende plaats met een totaal van 64 punten. Krista Siegfrids kreeg van de negentien stemmende landen van veertien landen punten. Het hoogste aantal punten kwamen van Letland, Noorwegen en Spanje, namelijk de acht punten. Armenië, Duitsland, Bulgarije, Griekenland, Macedonië besloten om niets te geven aan het Finse lied.

Malta kon zich als negende kwalificeren. In de totale stand eindigde het land op de vierde plaats met een totaal van 118 punten. Gianluca kreeg van de negentien stemmende landen van zeventien landen punten. Het hoogste aantal punten kwamen van Azerbeidzjan, Macedonië en Noorwegen, namelijk de twaalf punten . Bulgarije en Spanje besloten om niets te geven aan het Maltese lied.

Griekenland kon zich als tiende en laatste land kwalificeren. In de totale stand eindigde het land op de tweede plaats met een totaal van 121 punten. Koza Mostra en Agathon Iakovidis kregen van de negentien stemmende landen van achttien landen punten. Het hoogste punt kwam van San Marino, namelijk de twaalf punten. Frankrijk besloot om niets te geven aan het Griekse lied.


Voor Armenië was het een geslaagde comeback, want ze mochten al meteen naar de finale. San Marino bleef opnieuw steken in de halve finale en dat was ook voor het eerst dat een artiest twee maal de finale niet haalt. Voor San Marino was het festival dus afgelopen (11e plaats), maar ook voor Bulgarije (12e plaats), Zwitserland (13e plaats), Israël (14e plaats), Albanië (15e plaats), Macedonië (16e plaats) en Letland (17e plaats) was het afgelopen na deze halve finale. Bekijk het volledige scorebord hier.

Morgen, op dinsdag 31 december, blikken we voor de laatste keer terug en nu op de grote finale van het Eurovisie Songfestival 2013. Zesentwintig landen deden mee aan de finale, maar één iemand kon winnen.

Populaire posts van deze blog

Eurovisie Songfestival 2018 in Lissabon op 8-10-12 mei.

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.