Vanavond finale 52e editie Festivali i Këngës.

Vanavond kiest men in de Albanese hoofdstad Tirana, vanuit het Pallati i Kongreseve, de 52e winnaar van het lokaal gerenommeerde Festivali i Këngës. De winnaar van het festival mag voor het land naar Kopenhagen tijdens het Eurovisie Songfestival 2014. Dit is al zo sinds eind 2003. Onder de zestien deelnemers vanavond zitten twee voormalig Songfestivaldeelnemers: Luiz Ejlli en Frederik Ndoci. Ejlli vertegenwoordigde het land tijdens het festival van Athene in 2006 met "Zjarr e ftohtë", Ndoci deed dat één jaar later in Helsinki met "Hear My Plea". Beide haalden de finale niet. 

Finale Festivali i Këngës 52
01. Herciana Matmuja - Zemërimi i një nate
02. Besiana Mehmeti & Shkodran Tolaj - Jam larg
03. Luiz Ejlli - Kthehu
04. Frederik Ndoci - Një ditë shprese
05. Orges Toçe - Jeta në orën 4
06. Klodian Kaçani - Me ty
07. Venera Lumani & Lindi Islami - Natë e pare
08. Blerina Braka - Mikja ime
09. Xhejsi Jorgaqi - Ëndërrat janë ëndërra
10. Xhejn & Enxhi Kumrija - Kur qielli qan
11. Lynx - Princesha
12. Marjeta Billo - Ti mungon
13. Sajmir Braho - Grua
14. Rezarta Smaja - Në zemër
15. Edmond Mancaku & Entela Zhula - Vetëm për ty
16. Renis Gjoka - Mjegulla

Er zal een gastoptreden zijn van Emmelie de Forest, winnares van het Eurovisie Songfestival 2013, en Elhaida Dani, deelneemster aan Festivali i Këngës eind 2012 en winnares van The Voice of Italy. Enkel Demi en Klea Huta zullen de finale presenteren vanaf 20:45 op TVSH. Ook in Macedonië valt het festival te bekijken via MPT2 en ook eurovision.tv zal de finale uitzenden. Zeven juryleden bepalen wie er mag afreizen naar Kopenhagen: Agim Krajka, Aleksandër Lalo, Bojken Lako, Eriona Rushiti, Hajg Zaharian, Petrit Malaj en Xhevahir Spahiu.

Eind 2012 wonnen Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko de nationale finale met "Identitet". Na enige opsmuk kon het nummer vertrekken naar het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö. Daar werd het nummer ondersteund door heel wat vuurwerk en rook, maar het mocht niet baten. Met tien punten als uitschieter van Macedonië en punten van in totaal zes landen eindigde Albanië als vijftiende op zeventien kandidaten en namen ze een magere 31 punten mee naar huis.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.