Kopenhagen Live: The Day After... Hoe zal Oostenrijk het doen als gastland?

Zondag 11 mei 2014, drieëntwintig minuten na middernacht. In het Deense Kopenhagen loopt de negenenvijftigste editie van het Songfestival op zijn einde. Op dat eigenste moment wordt Conchita Wurst uitgeroepen tot winnaar van het Eurovisie Songfestival 2014. Ruim 48 jaar na de overwinning van Udo Jürgens wint Oostenrijk voor de tweede keer het festival. Vorig jaar stelden we ons de vraag of Denemarken geleerd had uit het fiasco van 2001 en het antwoord is ja. Vandaag is de vraag: "Hoe zal Oostenrijk het doen als gastland?". Wat we daarmee bedoelen? Blijf vooral lezen.

Provisie: de EBU maakt al in maart bekend dat het Eurovisie Songfestival 2015 gepland staat op 12, 14 en 16 mei. Zeer waarschijnlijk zal er nog geschoven worden naar een andere datum, omdat er die week op zowel dinsdag als donderdag voetbal gepland staat. Meer waarschijnlijk zijn de combinaties 5-7-9 mei, 19-21-23 mei en 26-28-30 mei. Een bevestiging zal later volgen.

Volgend jaar zal ORF het Eurovisie Songfestival organiseren. ORF, voluit Österreichischer Rundfunk, werd opgericht in 1955 met de radiozender Radio Wien en televisiezender ORF. Die zender heet nu ORF Eins. Ondertussen is ORF uitgegroeid tot een groot mediabedrijf met vijf televisiezender en twaalf radiostations. Niet ORF Eins, maar ORF 2 is de grootste zender van het land. De ORF-groep heeft met 31,3 % de nationale leiding. Pas in 1997 kreeg ORF concurrentie van een commercieel station.

ORF werd dus opgericht in 1955, dus volgend jaar is het zestig jaar geleden dat de omroep startte met uitzenden. Volgend jaar is het ook de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival, dus twee mooie verjaardagen om te vieren. ORF mocht één maal het Eurovisie Songfestival organiseren, in 1967. Toen was de Hofburg het plaats van gebeuren. Toen vond het festival plaats in een grote zaal en nu is het de officiële residentie van de Oostenrijkse president. Het festival van toen kunnen we niet vergelijken met de standaard van vandaag, dus Oostenrijk begint met een blank blad. We kunnen wel eens kijken wat ORF van grote evenementen heeft georganiseerd in het verleden.

In zowel 1990, 1998, 2006, 2008, 2010 als 2012 was Wenen de gaststad van Eurovision Young Musicians, een wedstrijd voor muzikanten van onder de achttien jaar. Afgelopen vrijdag was ORF ook gastomroep van Europe Sings, een show waar allerlei koren het tegen elkaar opnemen. Ook verzorgt ORF ieder jaar op Nieuwjaarsdag de beelden van het Nieuwjaarsconcert in Wenen. Ook was ORF gastomroep van EK Voetbal in 2008.

Oostenrijk heeft een eigenaardige geschiedenis op het Eurovisie Songfestival. Het land debuteerde in 1957 en eindigde al meteen laatste. De jaren erna zouden ze nog twee keer laatste eindigen, in 1962 zelfs met nul punten. Tussen 1964 en 1966 doet Udo Jürgens drie keer mee aan het festival en in 1966 was het raak. Hij won het festival in Luxemburg met "Merci, Chérie". Het jaar erna kwam het festival dus naar Oostenrijk. In 1969 weigert Oostenrijk mee te doen omdat het festival neerstreek in Spanje, toen onder dictatuur van Franco. Ze blijven ook in 1970 thuis. Tussen 1973 en 1975 sturen ze ook hun kat. Ze keren in 1976 terug en eindigen op de vijfde plaats, maar dan blijven de goede resultaten uit. Ze eindigen nog eens vijfde in 1989 en enkele keren vanonder in de top tien. In 1998 en 2001 mogen de Oostenrijkers niet meedoen wegens slechte resultaten de jaren ervoor. 

In 2006 doet Oostenrijk ook niet mee, omdat het land altijd slechte resultaten haalden en omdat ORF vond dat het muzikale talent niet meer belangrijk was. In 2007 keren ze terug, maar eindigen ze voorlaatste in de halve finale. Toen was de maat vol: "ORF heeft geen verlangen meer om talent uit Oostenrijk te sturen waar ze geen kansen krijgen. Als de situatie veranderd, doen we graag terug mee." ORF keerde terug in 2011 en haalde toen een finaleplaats met "The Secret Is Love" van Nadine Beiler. In 2012 eindigt Oostenrijk allerlaatste in de halve finale en ook vorig jaar zat finale er niet in. Dit jaar stuurde ze een opmerkelijke kandidaat naar het festival en wonnen ze dus voor de tweede keer met "Rise Like A Phoenix" van Conchita Wurst. 

Naar waar gaan we volgend jaar? ORF heeft alvast laten weten dat het meer dan waarschijnlijk Wenen zal zijn als gaststad, maar dat ze nu nog een geschikte locatie moeten vinden. Er is dan ook maar één mogelijkheid mogelijk daar: De Wiener Stadthalle heeft een maximum capaciteit van 16.000 toeschouwers. De baas van de arena liet al weten dat het daar zou kunnen plaatsvinden. In de Wiener Stadthalle zal dus waarschijnlijk in mei 2015 een Songfestivalpodium staan. 

Hoe zal Oostenrijk het doen als gaststad? Die vraag kunnen we pas volgend jaar beantwoorden. Oostenrijk staat niet meteen bekend als een Songfestivalland en ze maken zich vandaag al zorgen over de kosten van het festival in de kranten. ORF kan vandaag de zoektocht starten naar presentatoren, technici en dergelijke. ORF heeft de technische know-how om het festival te organiseren en heeft ook één van de grootste budgetten van Europese omroepen. Niets staat Oostenrijk in de weg om een geweldige zestigste editie te organiseren. 

Meer over Oostenrijk
Oostenrijk is een land in Centraal-Europa, met Zwitserland, Duitsland, Liechtenstein, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Slovenië als buurlanden. Het land is één van de weinige landen in Europa zonder kustlijn. Begin 2014 waren er 8,5 miljoen Oostenrijkers. Wenen is de hoofdstad en er is geen tijdsverschil met ons land. Het betaalmiddel is er de euro. Oostenrijk sloot zich in 1995 aan bij de Europese Unie. De President van Oostenrijk is Heinz Fischer en is dit al sinds 2004. In Oostenrijk kunnen mensen van hetzelfde geslacht niet met elkaar huwen, maar kunnen ze wel een geregistreerde partnerschap afsluiten, vergelijkbaar met een huwelijk. De grootste steden in Oostenrijk zijn Wenen, Graz, Linz, Salzburg en Innsbruck.

De populairste sporten in Denemarken zijn voetbal, alpineskiën en ijshockey. Dat wintersporten populair zijn, is niet verwonderlijk. Oostenrijk is een Alpenland en er komen jaarlijks tienduizenden mensen aan wintersport doen. Afgelopen februari eindigden ze negende op de Winterspelen van Sotsji met vier gouden medailles. Oostenrijk doet dit jaar niet mee aan het WK Voetbal, maar mocht in 2008 samen met Zwitserland het EK Voetbal organiseren. In 1964 en 1976 werden de Olympische Winterspelen in Innsbruck gehouden en in 2012 in hetzelfde Innsbruck de eerste Jeugdwinterspelen. In 1964 probeerde men ook de Zomerspelen naar Oostenrijk te halen. Ook in 2010 en 2014 wouden ze de Winterspelen organiseren, nu in Salzburg.

Bekende Oostenrijkers in de wereld zijn Arnold Schwarzenegger en Felix Baumgartner. Ook Wolfgang Amadeus Mozart was een Oostenrijker, net zoals Johann Strauss. Typische Oostenrijkse dingen zijn de Wiener schnitzel en de Apfelstrudel. In Oostenrijk werd de bloeddrukmeter, mascara en het kogelwerend vest uitgevonden. 

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.