Kopenhagen Live: "Waarom praat je Engels en niet Vlaams?"

Het team van Tijana is niet vies van een grapje: ze kwamen met een opvallende bril binnen. De zaal was ook voorbereid en hadden ook allemaal hun opvallen brillen op. Tijana is zeer slechtziend en heeft zelf een corrigerende bril. Dit leidde direct tot hilariteit en een gemoedelijke sfeer in de zaal. Ze vertelde dat het ook een beetje haar handelsmerk als artiest is geworden "en op planeet Songfestival moet je vooral al het moois kunnen aanschouwen". De repetitie ging veel beter dan die van woensdag volgens hen. Er zijn geen wijzigingen meer geweest, maar vooral kleine problemen zijn opgelost.

Over haar performance: "Ik wil dat de wereld vooral laten zien dat we van een geweldig zonnig land komen met veel muziek, getalenteerde mensen en vooral veel energie. Dat is vooral het belangrijkste voor ons om te tonen". Ze had het ook over haar fans: "Ik ben niets zonder mijn fans. Bij alles wat ik doe, heb ik ze nodig. Ik heb hun feedback nodig. Zonder hen ben ik blind”.

Tijana legde aan een Nederlandse journalist uit waarom ze besloten heeft in het Engels te zingen: "Het is verstaanbaar voor alle mensen en het nummer komt ook veel beter tot zijn recht in het Engels". Het hoofd van de delegatie vroeg aan de journalist in kwestie: "Waarom stel jij je vraag in het Engels en niet in het Vlaams of Nederlands?”. Tijana reageerde daar op door te zeggen dat ze ook Nederlands kan en flapte dit er uit: "Poffertjes!”.

Tijana vertelde waar haar muzikale achtergrond vandaan komt. Haar oma blijkt een bekende Macedonische operazanger te zijn geweest en haar vader was muziekleraar op een school in Skopje. Ze is opgegroeid met muziek. De oma van Tijna feliciteerde trouwens Axel Hirsoux met zijn mooie stem.

Macedonië nam voor het eerst deel in 1998: het was het laatste land van Joegoslavië dat zich zelfstandig aanmeldde. Het land wist nog niet echt potten te breken op het Songfestival: in 1999, 2001 en 2003 moest het land thuisblijven wegens slechte resultaten. Een twaalfde plek in de finale van 2006 was het beste resultaat dat tot nu toe werd behaalt. Vorig jaar bleef het land steken in de halve finale op een zestiende plek.

Eerder repeteerde Macedonië "To The Sky" in de arena. Een verslag daarvan lees je hier.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.