Waar is... [3] Servië?

In totaal hebben aan het Eurovisie Songfestival al 51 landen deelgenomen, maar afgelopen mei verschenen maar 37 landen aan de start. Waar zijn die overige landen dan? Hadden ze geen zin meer? Was het geld op? Bestaat het land nog wel? De komende weken bespreken wij hier waarom deze landen niet meer meedoen en geven we ook een beetje achtergrond over de keren dat ze er dan wel bij waren. En zien we nog een eventuele terugkeer voor hen in de toekomst?

Twee weken geleden hadden we het over Joegoslavië, dat in 1992 officieel uit elkaar viel in Servië en Montenegro. In 2006 besloten deze twee landen ook apart verder te gaan. In 2007 maakten beiden hun debuut op het Eurovisie Songfestival. De één won en de andere bleef steken in de halve finale. In 2010 en 2011 was Montenegro er niet bij, maar ze keerden in 2012 terug. Servië besloot om dit jaar thuis te blijven? Het hoe en waarom kom je vandaag te weten.

Sinds 5 juni 2006 spreken we van de Republiek Servië. Op 21 mei 2006, één dag na de Songfestivalfinale waar Servië en Montenegro nog samen stemden, stemden de Montenegrijnen volop voor onafhankelijkheid tijdens een referendum. Zowel Servië als Montenegro zijn nog wel altijd goede bondgenoten. Servië mag dan wel ruim dubbel zo groot zijn als België, toch wonen er maar 7,2 miljoen mensen. Belgrado is de hoofdstad en tevens ook de stad met de meeste inwoners.

Servië maakte eind 2006 zijn debuut tijdens het Junior Eurovisie Songfestival en zou in 2007 ook deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. Daar deed het iets wat, met uitzondering van de eerste editie waar het niet anders kon, nog nooit gezien was. Een debuterend land kon het Eurovisie Songfestival winnen. Marija Šerifović bracht de pakkende ballade "Molitva" en overtuigde Europa in Helsinki. 

Zodoende kwam het festival van 2008 in Servië terecht. Het zou een hele uitdaging worden: voor het eerst moesten er twee halve finales gehouden worden en er zou een record aantal landen deelnemen: 43 in totaal. Begin 2008 riep de provincie Kosovo zijn onafhankelijk af, die tot op de dag van vandaag door vele landen nog niet herkend is. Er waren maandenlang rellen in de hoofdstad en de EBU hield een conferentie om het festival eventueel naar Oekraïne, Finland of Griekenland te verhuizen. Dat gebeurde niet en Servië mocht in mei 2008 zijn eerste festival organiseren. Het werd een mooie editie en ook Servië deed het weer goed met een zesde plek. Een mooi zijsprongetje: het presentatieduo (Željko Joksimović en Jovana Janković) raakte tijdens het festival verliefd op elkaar en zijn ondertussen getrouwd en zij is in blijde verwachting. 

De jaren erna waren niet echt denderend voor Servië: in 2009 konden ze niet kwalificeren en in 2010 en 2011 eindigde Servië op de tweede helft van het scorebord. In 2012 werd Željko Joksimović, de presentator in 2008 en deelnemer in 2004 voor Servië en Montenegro, intern aangeduid door de omroep en met "Nije Ljubav Stvar" eindigde hij voor Servië op een mooie derde plaats. Vorig jaar wist Servië zich wederom niet te kwalificeren met Moje 3. Ze wonnen wel de Barbara Dex Award, maar of dat een eer is?

Op 22 november van vorig jaar maakte de Servische omroep RTS dat het land in de Balkan niet zou deelnemen aan het Eurovisie Songfestival 2014. De omroep gaf als verklaring dat het zijn financiën voor 2014 niet rond kreeg en dat er geen sponsoren werden gewonden. Zelfs vonden ze het jammer dat ze er niet bij waren. De shows van 2014 werden wel op het hoofdnet uitgezonden en haalde goede kijkcijfers. Een zegsvrouw van de omroep verklaarde na afloop dat RTS graag weer wilt deelnemen in 2015. Het is dus afwachten op een officiële bevestiging.


Een overzicht van de Servische bijdrages en de punten kan je hier raadplegen, via de officiële website van het Eurovisie Songfestival. Volgende week gaan we verder met een ander land uit het voormalige Joegoslavisch gebied dat zijn kat stuurde in 2014: Kroatië. 

Populaire posts van deze blog

Eurovisie Songfestival 2018 in Lissabon op 8-10-12 mei.

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.