Waar is... [5] Bosnië en Herzegovina?

In totaal hebben aan het Eurovisie Songfestival al 51 landen deelgenomen, maar afgelopen mei verschenen maar 37 landen aan de start. Waar zijn die overige landen dan? Hadden ze geen zin meer? Was het geld op? Bestaat het land nog wel? De komende weken bespreken wij hier waarom deze landen niet meer meedoen en geven we ook een beetje achtergrond over de keren dat ze er dan wel bij waren. En zien we nog een eventuele terugkeer voor hen in de toekomst?

Al een maand lang hebben we het gehad over ex-Joegoslavische landen: Joegoslavië zelf, Servië en Montenegro, Servië en Kroatië. Vandaag sluiten we dat hoofdstuk af met Bosnië en Herzegovina. Bosnië en Herzegovina maakte zijn debuut op het Eurovisie Songfestival van 1993 en kende vooral midden jaren 2000 mooie resultaten. In 2012 kondigde het land aan om niet meer deel te nemen aan het grootste muziekfeest op de aarde. Waarom niet? Waar blijft Bosnië en Herzegovina? Wij vertellen het u!

Ruim de helft groter van België, maar toch wonen er nog geen vier miljoen Bosniërs in het land en dan is Bosniërs nog niet eens correct, want er wonen bijna 37 % Serviërs en 14 % Kroaten in het land. Ze zijn onafhankelijk sinds 1992, hun grootste en tevens hoofdstad is Sarajevo. Een andere bekende stad is Srebrenica, vooral bekend rond de genocide in 1995. Toen stierven op twee dagen tijd 8.373 mensen. Voor wie zich afvraagt waarom we spreken over Bosnië én Herzegovina: Bosnië en Herzegovina zijn twee streken die samen één land vormen. Omdat Herzegovina zo'n 20 % van het land in beslag neemt, spreekt men dan ook vaker over Bosniërs.

In 1993 wilt Bosnië en Herzegovina deelnemen aan het festival, maar dat is buiten zes andere landen gerekend. Zij willen ook graag debuteren en voor de zeven landen zijn er maar drie plekjes vrij. Daarom komt er een Oost-Europese voorronde met Bosnië en Herzegovina, Slovenië, Kroatië, Hongarije, Roemenië, Estland en Slowakije. De drie ex-Joegoslavische landen konden de tickets in beslag nemen en mochten debuteren op het festival. Met een zestiende plaats wordt het maar een matig debuut.

Potten breken doet Bosnië en Herzegovina niet de eerste jaren. Ze eindigde steevast bij de laatsten en in 1998 mogen ze zelfs niet deelnemen wegens te slechte resultaten. In 1999 krijgen ze dan eindelijk een plaats in de top 10 met Dino Merlin & Beatrice, die in extremis worden afgevaardigd omdat de eerst gekozen inzending van Hari Mata Hari al in 1997 was uitgebracht. De runner-up van de nationale finale werd gezonden en ze eindigde op een zevende plaats. Ondanks die mooie plek mochten de Bosniërs weer niet deelnemen in 2000.

In 2004 valt Bosnië en Herzegovina op met Deen. Op het podium in Istanboel pakt hij uit met een discobal die uit het plafond komt en met schaars geklede vrouwen. Het werkte, want na opnieuw drie matige jaren eindigt Deen op een negende plaats met "In The Disco". In 2005 sturen ze Feminnem, die Kroatië in 2010 nog eens zouden vertegenwoordigen. Dankzij het goede resultaat van Deen mochten ze rechtstreeks aantreden in de finale, met een plek in de middenmoot als gevolg. In 2006 moesten ze aantreden in de halve finale.

Dat werd met verve gedaan. De omroep koos intern voor Hari Mata Hari, die normaal in 1999 al moest gaan. Met het lied "Lejla" valt hij op in alle eenvoud. Een groepje monsters uit Finland en Dima Bilan uit Rusland moet hij voor laten gaan, maar met de derde plaats in zowel de halve finale als de finale haalt Bosnië en Herzegovina zijn beste resultaat ook. De jaren daarna waren matig succesvol, met een plaats in en net buiten de top tien.  In 2011 keert Dino Merlin terug met "Love In Rewind" en haalde het land zijn tweede beste resultaat ooit, een zesde plek. Maya Sar mocht als laatste de honneurs waarnemen en eindigde op een teleurstellende achttiende plaats. Tot op heden haalde Bosnië alle jaren dat ze deelnamen de finale sinds de invoering van de halve finales.

Midden december 2012 maakt de omroep BHRT bekend dat het land niet zal deelnemen aan het festival van 2013. Het land kreeg de financiën niet rond en vond ook geen sponsor. Toen was de intentie wel om 2014 terug deel te nemen. Op 18 november 2013 maakt de omroep dan ook zijn terugkeer voor 2014 bekend, maar exact een maand later komt de omroep op die worden terug en schrapt het alsnog zijn deelname. Het ziet er naar uit dat 2015 ook een jaar van thuisblijven zal worden voor Bosnië en Herzegovina, want de omroep staat er nog steeds niet goed voor. Sponsoren zouden het redmiddel kunnen zijn.De resultaten op een rijtje kan je via de officiële website van het Eurovisie Songfestival hier raadplegen. Volgende week beginnen we met een ander hoofdstuk en gaan we van de ex-Joegoslavische landen naar de de dwergenlandjes die niet meer deelnemen aan het festival, te beginnen met Andorra.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.