Waar is... [9] Turkije?

In totaal hebben aan het Eurovisie Songfestival al 51 landen deelgenomen, maar afgelopen mei verschenen maar 37 landen aan de start. Waar zijn die overige landen dan? Hadden ze geen zin meer? Was het geld op? Bestaat het land nog wel? De komende weken bespreken wij hier waarom deze landen niet meer meedoen en geven we ook een beetje achtergrond over de keren dat ze er dan wel bij waren. En zien we nog een eventuele terugkeer voor hen in de toekomst?

Deze en volgende week hebben we het over twee islamitische staten op het Eurovisie Songfestival. We beginnen met Turkije. Met 34 deelnames kent Turkije een grillig verloop het Eurovisie Songfestival. In de beginjaren lukte het Turkije niet om te scoren, maar de laatste edities dat ze deelnamen schitterden de sterren meestal in de top tien. In 2012 was Turkije er voor het laatst bij in Azerbeidzjan. Waarom zagen we geen Turkse vertegenwoordiger in 2013 en 2014, ondanks de grote populariteit van het festival in eigen land?

Turkije is een land dat gedeeltelijk in Europa ligt en gedeeltelijk in Azië. Er wonen bijna 77 miljoen mensen in het land. Turks is er de officiële spreektaal. Ankara is de hoofdstad van het land, maar Istanboel is de grootste stad van het land. Ankara ligt overigens in Azië en Istanboel in Europa. Istanboel is de poort naar Azië trouwens. 70 % van de bevolking is Turks en zo'n 15 % zijn Koerden. Zij hebben het moeilijk in Turkije en er worden vaak aanslagen door en tegen hen gepleegd. Zo'n 5 % zijn buitenlanders. Turkije wilt graag toetreden tot de Europese Unie, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

In 1975 debuteert Turkije op het Eurovisie Songfestival in Stockholm. Al vanaf dan hangt er politieke spanning in de lucht. Griekenland weigert om deel te nemen dat jaar vanwege de Turkse invasie op Cyprus. Het debuut is niet geslaagd: Turkije zou laatste eindigen dat jaar. In 1976 en 1977 doen de Turken niet mee. In 1978 doet Turkije wel mee, maar opnieuw eindigen de Turken bij de laatste landen met slechts twee punten. In 1979 selecteerde Turkije de groep Maria Rita Epik & 21. Peron om deel te nemen aan het festival, maar die deelname is er nooit gekomen. Ze moesten zich terugtrekken onder druk van diveserse Arabische landen die een Turks verschijnen in Israël niet zagen zitten.

De jaren erna doen de Turken wel mee en het succes blijft tot 1997 uit. Een negende plaats in 1986 is een klein lichtpuntje, maar met een laatste plaats in 1983 en 1987, telkens met nul punten, zijn de jaren '80 en begin jaren '90 niet succesvol te noemen. In 1994 mogen de Turken niet meedoen omwille van slechte resultaten de jaren ervoor. In 1997 heeft Turkije dan eindelijk succes. Met "Dinle" van Şebnem Paker & Grup Etnik eindigen ze op een derde plaats. Al even opmerkelijk dat jaar was dat Griekenland voor het eerst punten gaf aan Turkije.

Tussen 1998 en 2002 zorgt de televoting ervoor dat Turkije met zwakke songs toch regelmatig wat punten kreeg. In 2003 wint Turkije het Eurovisie Songfestival met Sertab Erener's "Everyway That I Can" na een spannende puntentelling met Turkije en België in de hoofdrollen. Het festival van 2004 komt in Istanboel terecht en daar speelt politiek weer een rol. Men weigert om de Cypriotische kaart te laten zien tijdens de puntentelling en er is boegeroep voor de kandidaat. In eigen land eindigen de mannen van Athena op een vierde plaats.

Het gaat de jaren nadien Turkije echt wel voor de wint. Een dertiende plaats en een elfde plaats in 2005 en 2006 zijn dan nog de mindere plaatsen. Tussen 2007 en 2010 eindigen de Turken op een respectievelijke vierde, zevende, vierde en tweede plaats. In 2009 gebeurde dat trouwens met de Belgisch-Turkse Hadise en "Düm Tek Tek". In 2011 plaats Turkije zich onverwacht niet voor de finale. De commentator was zo boos dat hij de lijn tussen Düsseldorf en Turkije voor de televisiekijker onderbrak en ze niets meer konden horen. De Turken stemden toen massaal voor bondgenoot Azerbeidzjan en dat land kon toen ook winnen. In 2010 eindigde Can Bonomo op een zevende plaats in de finale.

Op 14 december 2012 kwam het onverwachte bericht dat Turkije niet zou deelnemen aan het festival van 2013 in Malmö. De reden voor terugtrekking was omdat ze het onfair vonden dat er rechtstreeks landen doorgingen naar de finale en dat er een vakjury was. Al snel werd het bericht een wereldwijde trend op Twitter. Ook in 2014 zou Turkije niet deelnemen. Turkije startte een eigen festival en ironisch genoeg was er enkel een vakjury die stemde toen. Een deelname in 2015 lijkt ook uitgesloten, omwille van de overwinning van Conchita Wurst. Het is algemeen bekend dat de huidige premier Erdoğan niet dol is op het Westen en het huidige bestuur van TRT is gekozen door... inderdaad, Erdoğan.


Wie de resultaten van Turkije op het Eurovisie Songfestival volledig wilt bekijken, kan hier via de officiële website van het Eurovisie Songfestival de lijst bekijken. Volgende week behandelen we Marokko, een land met een enorm korte geschiedenis op het Eurovisie Songfestival. 

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.