Jaaroverzicht 2014: Tweede halve finale Eurovisie Songfestival 2014

De laatste week van het jaar is traditiegetrouw de week waarin we terugblikken op het afgelopen jaar op het Eurovisie Songfestival. We trokken dit jaar naar Denemarken voor de 59e editie van het Eurovisie Songfestival en meer bepaald naar Kopenhagen, de hoofdstad van het land. Voor België en Nederland was het respectievelijk deelname 56 en deelname 55 aan het festival. Voor België liep zoals geweten het festival af met een sisser, maar voor Nederland kon het geluk niet op met de op voorhand niet hoog ingeschatte Common Linnets en "Calm After The Storm".

We gaan een jaar en half terug: op 18 mei 2013 won Emmelie De Forrest voor Denemarken het Eurovisie Songfestival 2013 in Malmö. Nog voor het festival van 2013 werd bekend gemaakt dat editie 2014 op 13, 15 en 17 mei zou plaatsvinden. Later werd dat met een week vervroegd, naar 6, 8 en 10 mei 2014. Bij de start van het nieuwe schooljaar maakte DR bekend dat het festival vanuit de B&W Hallerne in Kopenhagen zou komen, met de tagline "#JoinUs". Het deelnemersaantal werd midden januari definitief vastgelegd op 37: Turkije zou er weeral niet bij zjin, net zoals Bosnië & Herzegovina (nadat Bosnië eerder hun comeback aankondigde). Ook Bulgarije, CyprusKroatië en Servië haakten af. Ook leek Slovenië af te haken, maar ze vonden uiteindelijk toch genoeg geld. Daarentegen keerden Polen en Portugal wel terug. Midden januari raakte de indeling bekend, net zoals het presentatieteam en er kwam een definitief logo.

Op donderdag 8 mei was er de tweede halve finale, met 15 kandidaten.


Het programma startte met een terugblik op de vorige halve finale. Daarna krijgen we een nachtelijke blik op Kopenhagen met vormen die we ook in podium terugvinden. In de zaal krijgen we een mooie intro te zien met visuele effecten Dan komen de presentatoren op het podium en ze leggen uit waarom we in Kopenhagen zijn, wie er meedoet, wat de regels zijn,...


Net zoals vorig jaar zijn de postcards geen promotie voor eigen land, maar zijn de makers naar de landen van de artiesten geweest. De artiesten mochten hun vlag op een bijzondere manier in beeld brengen. Zo deed Ierland dat met ballonnen, Georgië met wijn en Roemenië met vuurwerk. De postcard leidde ieder land in met een diamant met de vlag in de zaal. 

Er deden die avond vijftien kandidaten mee, tien mochten naar de finale. De show werd onderbroken na Polen (en voor Oostenrijk) en Zwitserland (en voor Griekenland) voor reclame in sommige landen en voor een geschiedenisfilmpje voor andere landen onder de noemer "Eurovision Book of Records". Klik op de vlaggen voor meer info over de artiest en de inzending (vanuit onze rubriek Destination Copenhagen)


01. Malta: Firelight - Coming Home: De avond werd afgetrapt door Malta. Zoals de afgelopen jaren koos men voor het systeem van een halve finale en een finale in een tweedaagse. Die finale was op 8 februari. Een onverwachte winnaar werd het daar: Firelight won de finale met "Coming Home".
02. Israël: Mei Finegold - Same Heart: De Israëlische omroep IBA koos intern op 11 januari voor Mei Finegold. Zij mocht drie nummers brengen op 27 februari en pas een week later zou het nummer bekend worden gemaakt. Dat gebeurde ook: op 5 maart werd "Same Heart" als inzending gekozen.
03. Noorwegen: Carl Espen - Silent Storm: Voor het eerst werd Melodi Grand Prix niet vanop verschillende locaties gehouden, maar vanuit een theater in Oslo. Enkel voor de finale op 15 maart ging men naar het Spektrum. Die finale werd gewonnen door Carl Espen en "Silent Storm".
04. Georgië: The Shin and Mariko - Three Minutes to Earth: Net zoals in 2013 koos Georgië in 2014 intern voor Kopenhagen. In februari maakte de omroep de namen bekend: The Shin en Mariko Ebralidze. Op 14 maart volgde de presentatie van het Georgische lied: "Three Minutes to Earth".  

05. Polen: Donatan & Cleo - My Słowianie/We Are Slavic: De comeback van Polen zou niet onopgemerkt blijven: onverwacht maakte de omroep op 25 februari de inzending van het land bekend: "My Słowianie" van Donatan & Cleo. In Kopenhagen werden de vleeswaren keurig uitgestald. 
06. Oostenrijk: Conchita Wurst - "Rise Like a Phoenix:  Oostenrijk stelde op 10 september Conchita Wurst voor als kandidaat. Op 18 maart maakte ze haar inzending eveneens bekend; "Rise Like A Phoenix". Nog voor de halve finale was ze al bekend in heel Europa. 
07. Litouwen: Vilija Matačiūnaitė - Attention: Een enorm lange reeks in Litouwen, die door succes nog wat langer werd gemaakt. Op 23 februari werd het nummer gekozen: "Attention" en één week later, op 1 maart, won Vilija Matačiūnaitė de langste preselectie van het Songfestivalseizoen. 
08. Finland: Softengine - Something Better: Twaalf inzendingen probeerden om Finland te vertegenwoordigen. Acht van hen haalden de finale van zaterdag 1 februari. Mikko Pohjola, MIAU en Softengine konden de superfinale bereiken. Uiteindelijk won Softengine met "Something Better".

09. Ierland: Can-Linn feat. Kasey Smith - Heartbeat: Opnieuw vormde het decor van The Late Late Show in Ierland de plaats van gebeuren voor de nationale finale. Op 28 februari konden de Ieren naast het incident met Linda Martin ook Can-Linn feat Kasey Smith zien winnen met "Heartbeat"
10. Wit-Rusland: Teo - Cheesecake: Dit jaar werd er in Wit-Rusland een finale gehouden met veertien kandidaten. Traditiegetrouw werd er wel iemand gediskwalificeerd. TEO won op 10 januari na een gelijkstand de finale met "Cheesecake". Voor het eerst in jaren werd het lied niet vervangen.  
11. Macedonië: Tijana - To the Sky: In het journaal, terug in augustus 2013 werd Tijana Dapčević aangekondigd als kandidaat voor Macedonië. Op 22 februari werd in het programma Hit Na Mesecot zowel "Tamu kaj što pripagjam" als "To The Sky" voorgesteld. Ze ging met "To The Sky".
12. Zwitserland: Sebalter - Hunter of Stars: Na enkele jaren al in december te kiezen, koos Zwitserland dit jaar op zaterdag 1 februari zijn inzending voor Kopenhagen. Zes kandidaten streden voor het ticket en de enige Italiaanstalige kandidaat, Sebalter, won met "Hunter of Stars"

13. Griekenland: Freaky Fortune feat. RiskyKidd - Rise Up: Na de stopzetting van ERT was het de vraag of Griekenland er wel bij ging zijn. Dat ging dus, met interim-omroep DT en later NERIT. De finale op 11 maart werd gewonnen door "Rise Up" van Freaky Fortune ft. RiskyKidd. 
14. Slovenië: Tinkara Kovač - Round and Round: Ook in Slovenië was het lang niet duidelijk of ze erbij gingen zijn. Uiteindelijk vonden ze toch geld en kon er zelfs een finale van af op 8 maart. Tijdens de superfinale leek Tinkara Kovač met "Spet" de sterkste. In mei zong ze "Round and Round".
15. Roemenië: Paula Seling & Ovi - Miracle: De laatste halve finalisten waren oude bekenden: de nationale finale in Roemenië op 1 maart werd gewonnen door Paula Seling & Ovi (derde plaats in 2010 met "Playing With Fire") met het nummer "Miracle".
De televoting werd gestart en uiteraard ook weer gestopt. Ondertussen konden we genieten van verschillende dansers die naar Kopenhagen zijn gekomen, jong en oud. Ook werd Australië vertegenwoordigd door Jessica Mauboy. Dan kwamen de resultaten: Zwitserland, Slovenië, Polen, Roemenië, Noorwegen, Griekenland, Malta, Wit-Rusland, Finland en tenslotte Oostenrijk gingen op deze volgorde door naar de finale. Voor Israël, Georgië, Litouwen, Ierland en Macedonië was het afgelopen. Exacte punten vind je hier . Een goede 500.000 Vlamingen keken naar de show.

Morgen, op woensdag 31 december, blikken we terug op de finale van het Eurovisie Songfestival 2014. 26 landen verschenen aan de startlijn, maar slechts één kandidaat ging ook daadwerkelijk over de finish: het winnen van het Eurovisie Songfestival. 

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.