Vanavond finale Eesti Laul 2015. [UPDATE]

De Baltische landen beleven allemaal hun apotheose dit weekend: vanavond kiest naast Estland ook Litouwen voor Wenen en morgen is er de finale in Letland. In Estland kiezen ze al enkele jaren via Eesti Laul, wat al meermaals succes opbracht met twee keer de zesde plaats. Als we de bookmakers mogen geloven, zou er veertien jaar na de Este zege in 2001 weer eens een kans zijn voor een Eurovisie Songfestival op Estse bodem. De finale van vanavond bevat tien kandidaten en werkt zoals afgelopen jaren in twee rondes. Getter Jaani (2011) mocht de startvolgorde loten.

Finale Eesti Laul 2015
01. Luisa Värk - Minu päike
02. Maia Vahtramäe - Üle vesihalli taeva
03. Elina Born & Stig Rästa - Goodbye to Yesterday
04. Kali Briis Band - Idiot
05. Robin Juhkental & The Big Bangers - Troubles
06. Daniel Levi - Burning Lights
07. Elisa Kolk - Superlove
08. The Blurry Lane - Exceptional
09. Elephants From Neptune - Unriddle Me
10. Triin Niitoja & John4 - This is Our Choice

[UPDATE 22:30] De televoters en het publiek hebben drie superfinalisten gekozen. In de superfinale ligt het lot van de drie kandidaten volledig in het handen van het publiek. De drie deelnemers aan de superfinale zijn:

Daniel Levi - Burning Lights
Elisa Kolk - Superlove
Elina Born & Stig Rästa - Goodbye to Yesterday

In de eerste ronde treden de tien kandidaten op en bepalen de jury (50%) en de kijkers (50%) de resultaten. De eerste drie kandidaten gaan door naar de superfinale. Daar zullen alleen de kijkers de winnaar bepalen. De finale start om 20:35 en komt live vanuit de Nordea Concert Hall in Tallinn. Marko Reikop en Henrik Kalmet presenteren de finale, die live te volgen is via ETV en de web-tv van Eurovision.tv. De winnaar van de finale komt uit in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2015 op dinsdag 19 mei.

In 2014 koos Estland ook via het vertrouwde Eesti Laul hun kandidaat voor Kopenhagen. Het werd een tweestrijd tussen de Super Hot Cosmos Blues Band en Tanja in de superfinale. Die laatste kon uiteindelijk met 53 % van de stemmen winnen met "Amazing". Ze haalde acrobatische kunstjes uit de kast tijdens de eerste halve finale. Estland faalde echter wel om te kwalificeren met een twaalfde plaats en 36 punten, waarvan tien uit Letland. Estland haalde de drie jaren ervoor wel de Songfestivalfinale.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.