Wie gaat er voor Finland naar Wenen?

Vanavond is er de Finse finale van Uuden Musiikin Kilpailu 2015. Er doen negen kandidaten mee, telkens de eerste drie van elke voorronde. Op dit moment is Pertti Kurikan Nimipäivät of PKN de topfavoriet om de show te winnen. De groep die bestaat uit mensen met het Downsyndroom en autisme staat torenhoog in allerlei polls. Echter kiest niet alleen de kijker vanavond, maar is er ook een panel van acht mensen dat het Finse volk in alle rangen zal vertegenwoordigen. Hun aandeel in de eindstand is echter wel te verwaarlozen, namelijk tien procent. De Finse televisiekijker heeft dus negentig procent van de eindstand in handen. 

Finale Uuden Musiikin Kilpailu 2015
Angelo De Nile - All For Victory
Jouni Aslak - Lions and Lambs
Järjestyshäiriö - Särkyneiden sydänten kulmilla
Norlan "El Misionario" - No voy a llorar por ti
Opera Skaala - Heart of Light
Pertti Kurikan Nimipäivät - Aina mun pitää
Satin Circus - Crossroads
Shava - Ostarilla
Solju - Hold Your Colours

De Finse finale, die zo'n twee uur zal duren, start om 20:00 onze tijd en is live te volgen via YLE TV2 en via een livestream op de officiële site van het Eurovisie Songfestival. Alle opbrengst vanuit de televoting vanavond gaat naar het goede doel. Rakel Liekki en Roope Salminen presenteren de finale vanuit een studio van de openbare omroep YLE in Helsinki. De winnaar zal net zoals België en Nederland aantreden in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2015 op dinsdag 19 mei. 

In 2014 had UMK nog een vakjury. De vierkoppige jury koos toen voor Softengine met het nummer "Something Better". Ook het Finse publiek was fan en koos voor de jonge rockers. Finland haalde met de ogen dicht de finale op een derde plaats. In de finale deden ze het niet zo goed, maar eindigde ze wel elfde, het beste resultaat sinds de overwinning van Lordi in 2006. Ze kregen 72 punten, waarvan de zeven van Noorwegen het hoogste was. België gaf drie punten en Nederland twee punten.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.