Verloop Sanremo 2016 bekend.

De Italiaanse omroep RAI heeft het format van Sanremo 2016 bekend gemaakt. Dat format loopt quasi gelijk met het verloop van de editie van dit jaar, toen Il Volo de prijs én het ticket voor het Eurovisie Songfestival mee naar huis mocht nemen. Er doen dit jaar achttien kandidaten mee aan de reguliere competitie (of de 'Sezione Campioni'). Daarnaast loopt er ook een jongerencompetitie (of de Sezione Nuove Proposte') met acht kandidaten. De artiesten maakt men in december bekend.

De winnaar van de 'Sezione Campioni' krijgt de kans om Italië te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2016 in Stockholm. Als de winnaar weigert, mag de organisatie zelf een kandidaat kiezen die voldoet aan de criteria voor deelname aan het Eurovisie Songfestival 2016. Meer informatie over het verloop van de wedstrijd kan je hieronder (of via 'lees meer' vinden). Sanremo 2016 loopt van 9 tot en met 13 februari.

Eerste avond (dinsdag 9 februari): Eerste helft kandidaten treden aan met hun nummer. Tijdens het nummer kan er gestemd worden via televoting (50%). Ook de persjury (50%) stemt mee. 

Tweede avond (woensdag 10 februari): Tweede helft kandidaten treden aan met hun nummer. Tijdens het nummer kan er gestemd worden via televoting (50%). Ook de persjury (50%) stemt mee. De eerste vier kandidaten van de jongerencategorie treden ook op in twee duels. De winnaars van het duel gaan door naar de halve finale op vrijdag. Ook hier bepalen televoting (50%) en persjury (50%) de uitslag.

Derde avond (donderdag 11 februari): Coveravond. Alle kandidaten brengen een cover. De kijkers (50 %) en de persjury (50%) bepalen de uitslag. De winnaar krijgt een speciale prijs. De overige vier kandidaten van de jongerencategorie treden op in twee duels. De winnaars van het duel gaan door naar de halve finale. Ook hier bepalen televoting (50%) en persjury (50%) de uitslag.

Vierde avond (vrijdag 12 februari): De achttien kandidaten treden opnieuw op met hun deelnemend nummer. Opnieuw is er een stemming, waar de kijkers (40%), de persjury (30%) en een expertenjury (30%) de resultaten bepalen. Die resultaten worden bij de eerdere punten geteld en de laatste vijf kandidaten vallen af. Zowel de halve finale als de finale van de jongerencategorie zal gehouden worden. Eerst vinden er twee duels plaats. De winnaar van ieder duel gaat door naar het finaleduel. De kijkers en de persjury bepalen hier de winnaar.

Vijfde avond (zaterdag 13 februari): Eén afvaller krijgt een wildcard en mag alsnog deelnemen aan de finale. Alle tellers gaan terug op nul. De kijkers (40%), persjury (30%) en experten (30%) mogen stemmen en bepalen de drie kandidaten die doorgaan naar de superfinale. Tijdens die superfinale gaan de tellers opnieuw op nul en mogen bovengenoemde opnieuw stemmen. Wie dan de hoogste score heeft, wint Sanremo 2016.

Populaire posts van deze blog

Eurovisie Songfestival 2018 in Lissabon op 8-10-12 mei.

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.