Malta wint Junior Eurovisie Songfestival 2015.


Malta heeft het dertiende Junior Eurovisie Songfestival gewonnen. Na een twee uur en half durende show kwam Destiny Chukunyere als overwinnaar uit de bus met het nummer "Not My Soul". Mika uit Armenië eindigde op de tweede plaats met "Love", terwijl Slovenië derde werd met "Prva ljubezen", gebracht door Lina Kuduzović. De hele top 3 kreeg een prijs op de persconferentie, maar enkel Destiny gaat met de overwinning lopen. Daarmee is Malta het derde land dat voor de tweede keer het jongerenfestival van de EBU kan winnen. Eerder won Malta ook in 2013 met Gaia Cauchi. Ook Wit-Rusland en Georgië wonnen meer dan één keer.

Eindstand Junior Eurovisie Songfestival 2015
01. Malta: Destiny Chukunyere - Not My Soul (185)
02. Armenië: Mika - Love (176)
03. Slovenië: Lina Kuduzović - Prva ljubezen (112)
04. Wit-Rusland: Ruslan Aslanov - Volshebstvo (105)
05. Albanië: Mishela Rapo - Dambaje (93)
06. Rusland: Mikhail Smirnov - Mechta (80)
07. Servië: Lena Stamenković - Lenina pesma (79)
08. Australië: Bella Paige - My Girls (64)
09. Bulgarije: Gabriela Yordanova & Ivan Stoyanov - Colour of Hope (62)
10. Georgië: The Virus - Gabede (51)
11. Oekraïne: Anna Trincher - Pochny z sebe (38)
12. Ierland: Aimee Banks - Réalta na Mara (36)
13. Montenegro: Jana Mirković - Oluja (36)
14. San Marino: Kamilla Ismailova - Mirror (36)
15. Nederland: Shalisa - Million Lights (35)
16. Italië: Chiara & Martina - Viva (34)
17. Macedonië: Ivana Petkovska & Magdalena Aleksovska - Pletenka (26)

Malta heeft het record van María Isabel uit 2004 verbroken en heeft met Destiny Chukunyere officieel de hoogst scorende deelnemer op het jongerenfestival. Ook de Armeense Mika deed het beter dan de Spaanse in 2004. Al van in het begin werd duidelijk dat de strijd ging tussen deze twee landen. Van de achttien mogelijke 'twelve points' gingen er acht naar Malta en vier naar Armenië. Ook Servië kreeg twee maal twaalf punten. Albanië, Bulgarije, Italië en San Marino kregen één keer de maximumscore. Voor San Marino is het de allereerste keer op een EBU-event dat ze twaalf punten krijgen.

Enkele opmerkelijke noteringen waren de onverwachte hoge score voor Albanië en de onverwacht lage score voor Italië. Voor Albanië en Slovenië was de notering op het scorebord de hoogste ooit. Nederland wist zijn slechtste notering ooit te notering, mede door het missen van heel wat landen uit de regio. Rusland haalt voor het eerst sinds 2009 de top 5 niet en debuterende landen Australië en Ierland stellen enigszins teleur. Macedonië had pech bij zijn comeback en eindigde laatste.

De organisatie gaat nu kijken of Malta het festival wil en kan organiseren. Vorig jaar verwelkomde Malta ook al het Junior Eurovisie Songfestival. Op de persconferentie na afloop werd gezegd dat ze graag opnieuw wilden organiseren, maar het is wachten op een officiële bevestiging in één van de komende weken. Eén land is alvast terug van de partij en dat is Nederland. AVROTROS heeft de inschrijvingen voor het Junior Songfestival 2016 meteen na afloop geopend. In de komende maanden zullen nog meer landen bevestigden.

Populaire posts van deze blog

BLANCHE ZINGT "CITY LIGHTS" VOOR BELGIË IN KIEV.

Kiev Live: België naar finale Eurovisie Songfestival 2017.

Kiev Live: Blanche werkt goeie eerste generale af.