Jaaroverzicht 2015: Junior Eurovisie Songfestival 2015

Het jaar 2015 zit er nagenoeg helemaal op en dat wil weer zeggen dat er kan teruggeblikt worden op wat er dit jaar gebeurd is. Dit jaar trok de Eurovisiecaravaan in mei naar Wenen, maar enkele maanden later kwam die voor de jongste fans ook naar Sofia. Vorige maand er er daar namelijk het Junior Eurovisie Songfestival 2015. Ons land doet er al een tijdje niet meer aan mee, maar het jongerenfestival leeft meer dan ooit. Vandaag gaan we een dikke maand terug, naar zaterdag 21 november 2015. Toen was het tijd voor de dertiende editie van het festival, een grootse editie.

November 2014. Op het zonnige eiland Malta beleven we de apotheose op zaterdag 15 november met de twaalfde finale van het Junior Eurovisie Songfestival. Italië debuteert en scoort meteen: Vincenzo Cantiello wint het Junior Eurovisie Songfestival 2014 met "Tu primo grande amore". De RAI kreeg de kans om te organiseren, maar besloot om daar van af te zien. Uiteindelijk volgt eind maart de bevestiging dat de runner-up van 2014, Bulgarije, het festival in Arena Armeec, gaat organiseren. Het festival kreeg toen ook een datum: zaterdag 21 november. In 2014 deden er zestien landen mee en dit jaar zou er nog één land meer bij zijn: Ierland en Australië zouden debuteren, Albanië en Macedonië keerden terug en Zweden, Cyprus en Kroatië besloten allemaal op dezelfde dag om niet deel te nemen in Sofia. Een totaal van zeventien landen kwam dus opdagen in Sofia. Na de bekendmaking van de presentatrice en startvolgorde kon het festival beginnen.

Op zaterdag 15 november 2015 was er de finale van het Junior Eurovisie Songfestival 2015.

01. Servië: Lena Stamenković - Lenina pesma
De zondag voor de grote finale trok Lena Stamenković het eerste startplekje tijdens de lotrekking. Zij kreeg dus de eer om de internationale finale te starten. De 11-jarige Stamenković komt uit Zaječar, vlak bij de Bulgaarse grens en bracht het nummer “Lenina pesma” (“Lena’s lied”). Ze raakte bekend dankzij haar deelname aan een wedstrijd op Pink TV. Servië won nog nooit en werd twee keer derde, in 2007 en 2010.

02. Georgië: The Virus - Gabede
De Georgische omroep koos intern voor The Virus. Dat is een speciaal samengesteld kwartet bestaande uit Elene Kejrishvili, Lizi Tavberidze, Tako Gagnidze en Data Pavliashvili. Met zijn vieren brachten ze het nummer “Gabede” (“Durf”) op het podium in Sofia. Georgië wist in het verleden te scoren, met winst in de bijtjes van Bzekebi ("Bzz..") in 2008 en Candy ("Candy Music") in 2011.

03. Slovenië: Lina Kuduzović - Prva ljubezen
Voor de wedstrijd werd Slovenië vaak als één van de favorieten genoemd voor de eindoverwinning. De kandidaat van Slovenië was Lina Kuduzović. De 12-jarige Kuduzović won enkele jaren geleden Slovenia’s Got Talent en haalde ook de finale van de Zwitserse versie. sindsdien een ster in haar land. Ze bacht ze het nummer “Prva ljubezen” (“Eerste liefde”) in Sofia. Slovenië debuteerde pas vorig jaar en werd toen twaalfde.

04. Italië: Chiara & Martina - Viva
Italië  was aan het begin van de avond nog regerend kampioen. In Sofia probeerden ze die titel te verlengen met een meisjesduo: Chiara & Martina Scarpari. De twee zussen zijn vijftien jaar oud en wonnen in oktober de nationale finale voor Bulgarije. Ze brachten het nummer “Viva”. Net zoals Slovenië debuteerde Italië vorig jaar, maar wist Italië meteen te winnen met "Tu primo grande amore" van Vincenzo Cantiello.

05. Nederland: Shalisa - Million Lights
Ons land doet al enkele jaren niet mee, maar onze noorderburen blijven verder gaan met het festival. In oktober won Shalisa van der Laan het Junior Songfestival. De 15-jarige Shalisa zal de ballade “Million Lights” (“Miljoenen lichten”) brengen achter de piano. Nederland wist één keer te winnen en dat was in 2009 met Ralf Mackenbach. In 2007 en 2012 was het festival respectievelijk in Rotterdam en Amsterdam.
06. Australië: Bella Paige - My Girls
Afgelopen mei maakte Australië zijn debuut op het volwassen festival en in november kregen ze ook die kans om dat te doen op het jongerenfestival. SBS koos ervoor om de 15-jarige Bella Paige, runner-up in The Voice Kids Australia, naar Sofia te sturen met “My Girls” (“Mijn Meiden”). Bella heeft trouwens roots in Europa, meer bepaald in Macedonië. Ze zou graag willen dat Macedonië ooit het JESC organiseert.

07. Ierland: Aimee Banks - Réalta na Mara
Ook Ierland maakte zijn debuut in Sofia. Voor het eerst in ruim veertig jaar hoorden we nog eens de Ierse taal op een Eurovisie Songfestival. Het is dan ook de Ierstalige omroep TG4 die in Sofia aanwezig was. De kleuren van Ierland werden verdedigd door Aimee Banks met het nummer “Réalta na Mara” (“Ster van de zee”). Ierland organiseerde voor hun debuut een uitgebreide nationale selectie op de (op televisie) populaire zondagavond.

08. Rusland: Mikhail Smirnov - Mechta (Dream)
Rusland debuteerde tien jaar geleden op het Junior Eurovisie Songfestival in Hasselt. Intussen zijn ze een gevestigde waarde geworden en weten ze elk jaar te scoren. Dit jaar deden ze mee met de 12-jarige Mikhail Smirnov, die al verschillende prijzen won. Hij zong voor ons “Mechta” (“Droom”) op het podium. Rusland won in 2006 met de Tolmachevy Sisters en sinds 2009 hebben ze de top 5 nooit gemist.

09. Macedonië: Ivana Petkovska & Magdalena Aleksovska - Pletenka
Na een jaar afwezigheid keerden de Macedoniërs terug naar het Junior Eurovisie Songfestival en stuurden ze een duo naar buurland Bulgarije: Ivana Petkovska en Magdalena Aleksovska. Ze brachten het nummer “Pletenka” (“Vlecht”). Tijdens de generale repetitie moesten de twee na alle nummers nog eens zingen in de juryfinale omdat hun microfoon te laat open werd gezet. Hun hoogste positie was een vijfde plek in 2008.

10. Wit-Rusland: Ruslan Aslanov - Volshebstvo (Magic)
De Wit-Russen zijn net zoals Nederland onafgebroken aanwezig geweest op het JESC sinds de start in 2003. Ook in 2015 was dat dus het geval, en stuurden ze dus hun dertiende kandidaat en dat was de 13-jarige Ruslan Aslanov. De jonge zanger bracht “Volshebstvo” (“Magie”) in Sofia. Wit-Rusland is één van de best scorende landen op JESC en won in 2005 en 2007. In 2010 was Minsk gaststad voor het achtste festival.

11. Armenië: Mika - Love
Ook dit jaar was Armenië aanwezig met een opvallende act. Nu mocht Mika (Michael Varosyan) zijn land vertegenwoordigen. In 2012 won hij al eens de nationale finale met Compass Band, maar toen was hij te jong. Hij mocht toen wel de punten doorgeven. In Sofia was hij 12 jaar, oud genoeg dus, en zong hij “Love” (“Liefde”). Armenië won vijf jaar geleden in Minsk het festival van 2010 en mocht een jaar later organiseren.

12. Oekraïne: Anna Trincher - Pochny z sebe
Oekraïne stuurde dit jaar zijn tiende kandidaat naar het Junior Eurovisie Songfestival. De eer was aan de 13-jarige Anna Trincher. Zij won op haar verjaardag in augustus de nationale finale met het liedje “Pochny z sebe” (“Start met jezelf”). Na haar winst werd het nummer grondig bewerkt en in Sofia nam ze een gigantische lotusbloem mee op het podium. Oekraïne won één keer, namelijk in 2012. Ze organiseerden in 2009 en 2013.

13. Bulgarije: Gabriela Yordanova & Ivan Stoyanov - Colour of Hope
De kandidaten van gastland Bulgarije mochten hun startpositie zelf trekken en kozen ‘unlucky 13’ als plekje. Het duo dat het gastland mocht vertegenwoordigen waren Gabriela Yordanova & Ivan Stoyanov. Gabriela won de nationale finale en Ivan werd tweede. Hij werd echter zo goed bevonden dat hij ook mocht meedoen. Ze zongen het nummer “Colour of Hope” (“Kleur van de hoop”).

14. San Marino: Kamilla Ismailova - Mirror
San Marino is een klein landje met slechts 33.000 inwoners, dus het is niet verwonderlijk dat ze het soms buitenshuis moeten zoeken. Meestal is dat dan Italië, maar dit jaar ging de Russische Kamilla IIsmailova voor San Marino zingen. Als kind heeft ze San Marino bezocht en is ze er verliefd op geworden.  Ze zong “Mirror” (“Spiegel”). San Marino deed al twee keer eerder mee, maar eindigde telkens bij de laatste drie.

15. Malta: Destiny Chukunyere - Not My Soul
Malta stuurde dit jaar één van de weinige swingende nummers. De vertolker van dat nummer was de 13-jarige Destiny Chukunyere. Ze deed al mee in competities te Macedonië, Italië en Malta. Ze bracht “Not My Soul” (“Niet Mijn Ziel”). Malta debuteerde op het eerste festival, ging er even tussenuit in 2011 en keerde in 2013 terug. Gaia Cauchi kon meteen winnen, waardoor het festival in 2014 op Malta werd gehouden.

16. Albanië: Mishela Rapo - Dambaje
Albanië debuteerde in 2012 en besloot om het toen voorlopig op die ene deelname te houden. In Sofia maakten ze hun comeback met Mishela Rapo. De 14-jarige Rapo won in mei het 52ste festival van Mbarëkombëtar i Këngës për Fëmijë. Dat gaf haar startrecht in Sofia. Ze bracht haar nummer “Dambaje” als voorlaatste. Albanië deed dus één keer mee: in 2012. Toen werd het land roemloos laatste.

17. Montenegro: Jana Mirković - Oluja
Het laatste land in de rij was Montenegro. De kandidate van Montenegro mocht net zoals de andere landen haar plek in de eerste of tweede plek loten. Zij trok echter het cijfertje 17 en mocht dus afsluiten. De gelukkige was de 15-jarige Jana Mirković. De tiener uit de hoofdstad Podgorica zong het nummer “Oluja” (“Storm”). Montenegro debuteerde vorig jaar op het festival in Malta, maar eindigde toen op een lage veertiende plaats.

Na alle zeventien liedjes ging de televoting open, zagen we een hysterische presentatrice die haar jurk niet vond en twee keer een recap van alle liedjes. Nadat de televoting was afgesloten mochten onder andere Vincenzo Cantiello en Krisia Todorova, respectievelijk de winnaar en runner-up van vorig jaar, nog eens hun inzending brengen in een aangepaste versie. Nadien mocht Vladislav Yakovlev, de executive producer van dit festival, aan alle kandidaten twaalf punten geven voor hun inzet vanwege de EBU.Het werd al snel duidelijk dat het tussen Malta en Armenië zou gaan. De kids' jury gaf twaalf punten aan Malta in het begin. Daarna mochten de zeventien landen stemmen en het waren vooral Malta en Armenië die de twaalf punten kregen. Bij de laatste stembeurt van Montenegro nam Malta definitief de leiding en had het dus gewonnen. Destiny Chukunyere won namens Malta en dat was de tweede keer in drie jaar tijd dat het land in de Middellandse Zee won, deze keer dus met het nummer "Not My Soul". Armenië eindigde op een tweede plaats en Slovenië volgde als derde.

Malta werd dus eerste, en dat met 185 punten. Daarmee is het record van Spanje uit 2004 gebroken qua puntenaantal. Armenië volgde op negen punten achterstand. Ook Slovenië (112) en Wit-Rusland (105) gingen over de grens van 100 punten. Slovenië (derde) en Albanië (vijfde) haalden hun beste plaats ooit op het festival, Rusland eindigde voor het eerst sinds 2008 buiten de top vijf en Nederland (vijftiende) haalde zijn slechtste notering ooit. De volledige einduitslag is hier na te lezen.

Meer over Junior 2015 kan je hier vinden. Morgen, op dinsdag 29 december, gaan we terug naar 19 mei. Op die dinsdag was er de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2015.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.