Wie wint er UMK 2016?

De Finse nationale selectie komt vanavond tot zijn hoogtepunt met de finale van Uuden Musiikin Kilpaily 2016. Negen kandidaten hebben dus de vorige drie weken kunnen plaatsen voor de Finse finale, maar slechts één iemand gaat daadwerkelijk naar het Eurovisie Songfestival 2016 in buurland Zweden. Een echte favoriet is er niet in Finland, dus het is af te wachten hoe het publiek en de jury zal stemmen. In tegenstelling tot de voorrondes is er vanavond wel een jury. Deze mag de helft van de punten bepalen. De andere helft van de punten komt dus van de Finse televoters.

Finale UMK 2016
01. Cristal Snow - Love Is Blind
02. Stella Christine - Ain't Got Time for Boys
03. Annica Milán & Kimmo Blom - Good Enough
04. Eini - Draamaa
05. Barbe-Q-Barbies - Let Me Out
06. Tuuli Okkonen - Don't Wake Me Up
07. Sandhja - Sing it Away
08. Saara Aalto - No Fear
09. Mikael Saari - On It Goes

De presentatie ligt in handen van Roope Salminen en Krista Siegfrieds (2013). Ook is er een rol weggelegd voor Jaana Pelkonen. In 2007 presenteerde zij het Eurovisie Songfestival in Helsinki. Sinds 2011 zetelt ze in het Finse parlement en vandaag de dag is de populairste vrouwelijke politica van het land. De uitzending start om 20:00 onze tijd en is live te volgen via YLE TV2 en Eurovision.tv. Finland komt uit in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2016 in Stockholm op dinsdag 10 mei.

In 2015 besloot de Finse omroep om UMK anders aan te pakken. De jury werd volledig geschrapt en er zouden meer kandidaten gaan meedoen. Eén van de achttien waren de jongens van Pertti Kurikan Nimipäivät, een groep van mentaal beperkte mannen. Ze wonnen met overmacht de finale. In Wenen brachten ze "Aina mun pitää". Europa volgde niet, en Finland eindigde laatste in de finale met dertien punten. Estland en Servië gaven vier punten, Denemarken en Hongarije twee en Wit-Rusland één.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.