Destination Stockholm [21]: Nina Kraljić, Kroatië

Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Kroatië.

Kroatië was één van de landen dat in 1993 mocht debuteren nadat het een halve finale overleefde voor nieuwkomers. Eind jaren negentig was Kroatië heel succesvol, met drie plekken in de top vijf. Kroatië verscheen voor het laatst tijdens de finale in 2009 en trok zich terug in 2014. Dit jaar maakt HRT zijn comeback en zal dat doen met Nina Kraljić. De zangeres zal met "Lighthouse" Kroatië vertegenwoordigen en hopelijk het land nog eens de finale inloodsen.

Nina Kraljić is zonet 24 jaar geworden. De zangeres is geboren op 4 april 1992 in het stadje Lipovljani. Ze doet in 2009 mee aan de Kroatische Got Talent. Daar eindigde ze tiende. Begin vorig jaar doet ze mee aan de lokale versie van The Voice. Ze komt onder de hoede van Jacques Houdek, die tweede werd in de voorronde van 2011. Uiteindelijk weet ze het eerste seizoen winnend af te sluiten. Ze mocht een eerste album opnemen: "Zaljuljali smo svije". Dat kwam in juni 2015 uit. Begin dit jaar won ze drie prestigieuze muziekprijzen voor beste zangeres en doorbraak van het jaar.

Er werd al eerder gesproken dat de winnaar van The Voice in Kroatië naar het Eurovisie Songfestival mocht. Echter werd de Kroatische deelname maar niet bevestigd. Met de bekendmaking van de deelnemerslijst werd ook bekend dat Kroatië zijn comeback maakt. Enkele weken later werd bekend dat Kraljić naar Stockholm gaat in mei en nog wat later, op 9 maart, kwam haar inzending "Lighthouse" naar buiten.

Kroatië zal deelnemen aan de eerste halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op dinsdag 10 mei. Nina Kraljić zal aantreden als vijfde met "Lighthouse".Nina Kraljić - Lighthouse
Tekst: Andreas Grass, Nikola Paryla
Muziek: Andreas Grass, Nikola Paryla

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.