Destination Stockholm [24]: Kaliopi, Macedonië

Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Macedonië.

De Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië doet sinds 1998 mee aan het Eurovisie Songfestival. In 1996 probeerde het land al eens deel te nemen, maar kwam het niet tot in de show. Macedonië haalde vijf keer de finale, waarvan vier keer op rij sinds 2004. Echter wilt het sinds de introductie van de twee halve finales niet lukken en kon het land slechts één keer de finale halen. Die eer kwam de beurt aan Kaliopi, die het dit jaar opnieuw gaat proberen met "Dona".

Kaliopi Bukle is geboren op 28 december 1966 in de badplaats Ohrid. Haar carrière begon in 1984 toen met Romeo Grill een band opstartte met haar naam. Grill zal later haar man worden, maar ondertussen zijn ze gescheiden. Ze werken nog wel professioneel samen. In 1996 wint ze Skopje Fest en werd haar lied naar de voorrondes gestuurd voor Oslo. Ze mocht uiteindelijk niet gaan. In 2012 kiest MRT intern voor de zangeres. Ze kreeg het ticket naar Bakoe met het nummer "Crno I Belo". Het land haalde nog eens de finale en eindigde daar respectievelijk dertiende.

Eind november maakte de Macedonische omroep MRT bekend dat Kaliopi opnieuw naar het Eurovisie Songfestival 2016 mocht. Zowel de artiest als inzending zou volledig intern beklonken worden. Op 7 maart stelt de zangeres tijdens een special op de nationale televisie, Kaliopi za Makedonija, haar inzending voor Stockholm voor: "Dona". Ze werkte hiervoor opnieuw samen met Romeo Grill.

Macedonië zal deelnemen aan de tweede halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op donderdag 12 mei. Kaliopi zal aantreden als achtste met "Dona".Kaliopi - Dona
Tekst: Kaliopi
Muziek: Romeo Grill

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.