Destination Stockholm [26]: Lidia Isac, Moldavië

Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Moldavië.

In 2005 maakte Moldavië een opvallend debuut met Zdob şi Zdub, die een trommelende grootmoeder mee hadden gebracht naar Kiev. Het wist wel te scoren, want het land eindigde zesde. Dat is tot op heden hun beste notering op het festival. Moldavië haalde acht van de elf keer de finale. Enkel in 2008, 2014 en 2015 lukte het niet. Dit jaar gooien ze een roodharige vrouw in de strijd, namelijk Lidia Isac. Ze gaat Moldavië opnieuw proberen de finale in te loodsen met het nummer "Falling Stars".

Lidia Isac is geboren op 27 maart 1993 in de Russische grootstad Sint-Petersburg. Als kind was ze al sterk bezig met muziek. Op 7-jarige leeftijd begint ze met pianolessen aan de muziekschool van Maria Bieșu in Chișinău. Ze deed al vroeg mee aan verschillende muziekwedstrijden, die ze vaak kon winnen. In 2014 doet ze mee aan het prestigieuze New Wave-festival in Oost-Europa. Ze was ook één van de twee Glam Girls in het gelijknamige duo. Die probeerden in 2013, 2014 en 2015 Moldavië te vertegenwoordigen via deelname aan de nationale selectie.

Lidia Isac was één van de 24 kandidaten die werd geselecteerd voor de nationale preselecties voor het Moldavische Eurovisie Songfestival. Ze won haar halve finale, maar kreeg weinig stemmen van de nationale jury. In de finale kon ze de jury al meer overtuigen en won ze uiteindelijk het Moldavische ticket naar het Eurovisie Songfestival 2016 met het nummer "Falling Stars".

Moldavië zal deelnemen aan de eerste halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op dinsdag 10 mei. Lidia Isac zal aantreden als derde met "Falling Stars".Lidia Isac - Falling Stars
Tekst: Gabriel Alares, Sebastian Lestapier, Ellen Berg, Leonid Gutkin
Muziek: Gabriel Alares, Sebastian Lestapier, Ellen Berg, Leonid Gutkin

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.