Destination Stockholm [33]: Ovidiu Anton, Roemenië

Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén land krijgt die kans niet: Roemenië.

In 1993 wou Roemenië debuteren, maar kon zich niet plaatsen via de Oost-Europese voorronde. Een jaar later was Roemenië wel present. De eerste jaren schitterde Roemenië niet op het festival, maar sinds de introductie van de halve finales is Roemenië alom aanwezig. Tot op heden kon Roemenië zich elk jaar plaatsen en eindigde het twee keer derde in de finale. Ovidiu Anton zou normaal dit jaar Roemenië vertegenwoordigen met "Moment Of Silence", maar in extremis gaat hij niet.

Ovidiu Anton is geboren op 24 februari 1983 in de hoofdstad van Roemenië, Boekarest. Zijn passie ligt duidelijk bij de rockmuziek en dat hoor je ook in zijn muziek. In 1998 richt hij samen met enkele muzikanten de groep Carpe Diem op en gaan ze vier jaar op tournee, in zowel binnen- als buitenland. In 2008 begint hij met een cover band: Pasager. In 2012, 2013 en 2015 doet hij ook mee aan de nationale selectie, maar kwam hij telkens te kort. Naast zingen heeft hij ook een passie voor honden en heeft hij een hondenkennel, al moet hij vaak dat aan iemand anders overlaten.

Dit jaar doet Ovidiu Anton opnieuw een poging om zijn land te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Hij schreef zich in voor de nationale selectie en kon de halve finale bereiken. Die won hij met de topscore van de vakjury. In de finale mocht enkel het publiek stemmen, maar ook daaar won hij overtuigend met 32,1 % van de stemmen. Hij won de finale met "Moment of Silence".

Midden februari kwamen er berichten naar buiten dat Roemenië in problemen zou geraken als het niet snel geld kon vinden voor de EBU. TVR heeft namelijk meer dan 14 miljoen schulden bij de Europese Omroeporganisatie. Op 22 april kwam de officiele bevestiging naar buiten dat TVR het geld niet kon vinden en moest de EBU het land uit de organisatie én het Eurovisie Songfestival 2016 zetten.

Roemenië zal dus niet deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. Ovidiu Anton moest normaal als twaalfde aantreden in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival met "Moment Of Silence".Ovidiu Anton - Moment Of Silence
Tekst: Ovidiu Anton
Muziek: Ovidiu Anton

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.