Jan in Stockholm [2]: Het ziet er geweldig uit!

Het lijkt wel of de zomer naar hier is afgezakt. Prachtig weer is het en als ik terugdenk is dat iets dat bijna bij elke festival hoort: twee weken prachtig weer en de dag van de finale meestal regen. Maar hoe dan ook, storm of zon, warm of koud, in de arena en perszaal zal je er niets van merken. Er komt nergens ook maar een straaltje natuurlijk licht naar binnen. Dus eigenlijk is het enkel nodig droog de venue binnen te geraken. De laatste voorbereidingen zijn aan de gang om de repetities te starten en ik moet zeggen, ook al zullen we vijftien dagen geen daglicht zien, het ziet er geweldig uit!

Måns en Petra waren nog een beetje aan het repeteren voor de presentatie, want morgen moet alles vrij zijn voor de eerste repetitie van de halve finales. Ik hoorde van mensen in de arena dat door de zware van het enorme decor Globen drie millimeter dieper de grond is ingezakt.. Sterk verhaal maar ik ga het niet kunnen nameten.

Finland zal de spits afbijten op dat enorme ding en dan zijn we weer vertrokken voor een drukke week van videos inblikken. De eerste rehearsal is gesloten voor pers, dus het enige stukje dat openbaar "te kijken" zal zijn door ons online worden gezet: een shot van een dertigtal seconden gemixt met wat leuk backstage materiaal.

Vandaag waren alle koekjesschalen en koffiemachines nog leeg maar vanaf morgen zal die overal rijkelijk aanwezig zijn, inclusief gember die de stemmen van de soms vroeg opgestane artiesten moet smeren. De sfeer zit er alvast in, daarnet speelden we nog een spelletje snooker op Douwe Bob zijn gepersonaliseerde snookertafel die de dressingroom opvrolijkt en was er tijdens deze rustige momenten tijd om even bij te kletsen met het team dat morgen de delegaties naar alle plekken moet brengen. 

Er komt best wat bij kijken: de delegatie komt aan, krijgen een korte security check, en krijgen daarna de dit jaar heel mooi verzorgde kleedkamers toegewezen,. Dan is het tijd voor hun inear rehearsal, dit om het volume van de stem af te stemmen op de muziek, zodat de artiest zichzelf perfect en comfortabel kan horen door dat kleine plastic op maat gemaakte dingetje in zijn of haar oor, dit is heel belangrijk om een vlekkeloze zangprestatie te kunnen brengen. Daarna gaan ze on stage om veertig minuten te repeteren. Meestal kunnen ze hun lied en choreografie een zestal keer oefenen. Soms minder wanneer er een moeilijke choreo met veel toestanden aan te pas komen die ze moeten oefenen.

Daarna gaat de delegatie de viewingroom in om naar het resultaat te kijken van hun repetitie. Ze discuteren dan over aanpassingen van licht, backgrounds en camerapunten tot delegatie en director tevreden zijn. Dan gaan ze met de delegatie richting pers en fans waar er na de eerste repetitie een meet en greet moment is met de reeds aangekomen fans en fansites. De meeste grotere pers zakt pas de tweede week af naar het festival.
En dit ritueel moeten morgen het eerste deel van de landen uit de eerste halve finale ondergaan.

Ik merk dat het een lange bijdrage is vandaag... Maar goed, dit zal de kortere van eventueel latere heel drukke dagen compenseren! Tot morgen :-)

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.