Stockholm Live: Jury's hebben punten eerste halve finale gegeven.

Vandaag was het al een belangrijke dag voor achttien landen, die uit de eerste halve finale. Terwijl Laura Tesoro nog kon genieten van een dagje verlof, moesten Douwe Bob en co al op het podium voor de eerste én tweede generale repetitie. Die tweede generale repetitie staat ook bekend als de 'Jury Semi-Final', want de juryleden uit alle landen die moeten stemmen in de eerste halve finale keken mee en gaven punten. Lees vooral niet door als je wilt dat dit een verrassing voor je blijft. Wie vanavond dus ondermaats scoort, zal dus moeilijker zijn ticket voor de finale kunnen garanderen.

Net zoals vanmiddag hetzelfde begin: Måns begint met 44 kinderen "Heroes" te zingen. Nadien komt ook Petra op. Petra heeft drie jaar niets gedaan zegt ze en is blij dat ze opnieuw het festival mag presenteren. "Het waren drie lange jaren, maar eindelijk zijn we terug in Zweden!" zegt ze op een lacherige manier. Måns haalt dan ook nog even zijn beste Duits boven om Oostenrijk te bedanken voor de presentatie van vorig jaar. Een dikke tien minuten na de start van het EBU-signaal begint het eerste optreden. 


De show begint met Finland, meteen een vrolijke start van de eerste halve finale. Waar Laura Tesoro komende donderdag mag afsluiten met disco en funk, zorgt Sandhja voor de disco-opener. Toch vinden wij Laura (veel) beter. Bij Griekenland hadden we vooral een sterke mening, die vooral naar de negatieve kant ging. Bij het zien van deze live performance van Argo zien we ze mogelijk toch de finale binnenglippen. Moldavië moest zijn vers in het Frans laten vallen van de EBU, want anders moesten ze drie keer hun inschrijvingsbijdrage opnieuw betalen. Een goede beslissing, maar toch is de kans op finale bijzonder klein. Met Hongarije hebben we de eerste inzending die grote kans maakt op de finale. "Pioneer" klonk vocaal enorm goed en Freddie (foto) kon overtuigen. Dan volgde Kroatië, die heel wat plaatsen bij de gokkantoren moest prijs geven sinds het begin van de repetities. Dit kan bij de jury wel werken, maar of de televoter ook zo makkelijk te overtuigen valt morgenavond? Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Hongarije, Griekenland, Kroatië, Finland, Moldavië


Na een korte break is het de beurt aan Douwe Bob. Het was vooral af te wachten hoe de tien seconden van stilte ging werken. De stilte lukte en daarna kreeg hij het publiek weer mee. We zijn overtuigd dat Nederland grote kans maakt op de finale. Eén van de grote verrassingen deze repetities was Armenië. Wat een strot heeft Iveta! Gooi daarbij dat ze nog eens de kijker kan verleiden en je hebt een notering in de top 3. Van top 3 naar bottom 3 met San Marino. Serhat mag woensdagochtend zijn koffers weer richting Istanboel pakken en de backing vocals mogen weer naar Frankrijk. Van bottom 3 weer naar top 3 met Rusland. Na een korte aankondiging van Petra staat dé topfavoriet op het podium en hij laat zien waarom. Voor het eerst sinds 2013 ook geen boegeroep voor Rusland, maar een groot applaus. En jawel, ook nu weer staat de act van Sergey Lazarev (foto) als een huis. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Rusland, Armenië, Nederland, San Marino.Met Tsjechië kregen we vocaal een pareltje en na het bombastische Rusland zal het nummer van Gabriela Gunčíková (foto) voor velen een verademing zijn. Eindelijk finale voor Tsjechië? Wij denken dat het kan! Met Cyprus krijgen we rock met een commercieel kantje. De zang van Francois zat zeker oké en met een beetje geluk zit Cyprus ook dit jaar in de finale. Met Oostenrijk hebben we een fanfavoriet en we kunnen begrijpen waarom. Ze is schattig, haar liedje blijft hangen en ze zingt goed. Toch hebben we onze twijfels en omdat elk jaar er wel eens een fanfavoriet faalt, kan dit ook gebeuren bij Zoë. De Estse Jüri kan zeker en vast overtuigen. Vocaal was dit het beste wat we van hem hebben gehoord sinds de start van de repetities. Kansen op de finale zijn weer wat vergroot. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Tsjechië, Estland, Cyprus, Oostenrijk


Na weer een korte break was het de beurt aan Azerbeidzjan. Het was uitkijken naar de stem van Samra, die het vocaal al een hele week laat afweten. Net zoals vanavond. Volgens ons is het afgelopen en haalt Azerbeidzjan voor het eerste de finale niet. Ook voor Montenegro ziet het er naar uit dat de halve finale hun eindstation zal zijn. Voor de vakjury zal dit vaak buiten de top 10 vallen en er is nu eenmaal betere rock uit Cyprus. De IJslandse Greta (foto) maakt haar comeback op het festival. In 2012 voorspelden we dat ze de finale ging halen. Dit jaar hopen we dat van harte ook met haar prachtige act en geweldige stem. Bosnië is terug van weggeweest en dat zullen we geweten hebben met het aangrijpende "Ljubav Je". Ook al spreken we de taal niet, we merken wel wat de boodschap is. Tenslotte was Malta er en je merkt dat Ira Losco een goed team achter zich heeft staan. Samen kunnen ze een goede prestatie neerzetten. Met de goede loting lijkt finale een zekerheid, of er moest iets heel raar gebeuren. Goed gezongen ook. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Malta, IJsland, Bosnië en Herzegovina, Azerbeidzjan, Montenegro


Nadat we alle achttien songs hebben gehad is het tijd om te stemmen. De lijnen zullen morgenavond ongeveer tegen 22:30 openen. We krijgen voldoende tijd om onze stem uit te brengen. We zien twee recaps. Tussendoor komt er ook een filmpje, genaamd 'The Nerd Nation'. Als de televoting afgelopen is, volgt de interval act. Die heeft de titel 'The Grey People' meegekregen.


Vandaag duurde de avondshow wat langer. Dat kwam omdat Frankrijk, Spanje en Zweden hun nummer volledig mochten brengen tijdens deze generale repetitie. 55 seconden van elk land zullen morgenavond worden uitgezonden en de performances komen volledig op het YouTube-kanaal van het festival. Deze landen stemmen ook in de eerste halve finale en mogen daarom vanavond optreden. Amir mocht als eerste voor Frankrijk. We waren wat teleurgesteld de afgelopen dagen, maar vanavond wist hij eindelijk eens een solide performance neer te zetten. Ook de Spaanse kandidaat klonk in orde, maar wij blijven de combinatie Barei/backing vocals niet goed vinden. Het grootste applaus ging natuurlijk naar thuisspeler Frans. Op zijn geheel wijze manier kon hij het publiek en de camera overtuigen. Maakt zeker kans op de overwinning.


Nadien ging Petra over naar Jon Ola Sand, de executive supervisor van het Eurovisie Songfestival. Na de verplichte goedkeuring werden de tien finalisten op deze volgorde bekendgemaakt: Azerbeidzjan, Oostenrijk, Estland, Nederland, San Marino, Tsjechië, Cyprus, Armenië, Hongarije en Rusland. Natuurlijk zijn dit niet de echte finalisten. Die kennen we pas binnen 24 uur.

Onze prognose: deze halve finale is een ijzersterke. Wij kunnen maar twee landen opnoemen die we zeker in de finale verwachten: Rusland en Armenië. Daarna hebben we een grijze zone met elf landen die zich kunnen plaatsen voor de finale. Voor Finland, Moldavië, San Marino en Montenegro denken we dat het morgenavond voorbij zal zijn. Als we een voorspelling mogen doen voor onze noorderburen, dan zeggen we dat ze doorgaan naar de finale van komende zaterdag. 

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.