Stockholm Live: Sanctie voor Armenië wegens vlag.

De EBU heeft vanmiddag een verklaring gegeven over de vlag van Nagorno-Karabakh die te zien was bij de Armeense delegatie tijdens de recap van de eerste halve finale. Zangeres Iveta Mukuchyan had de vlag van de regio vast, maar die stond op de lijst met verboden vlaggen. Ook de vlag van ondermeer terreurgroep Islamitische Staat, Kosovo en de Krim zijn verboden. Op die lijst kwam al veel kritiek en de Armeense delegatie besloot om de regel dan ook te negeren. De Azerbeidzjaanse delegatie ging niet akkoord met deze 'provocatie' van Armenië. Dat was ook duidelijk op de persconferentie vannacht.

Regel 1.2.2 (h) van dit Eurovisie Songfestival zegt dat er geen teksten, boodschappen of symbolen van politieke aard mogen zijn. Die regel is dus geschonden. De EBU zal ARMTV, de Armeense omroep, een sanctie opleggen. Die sanctie zal worden besproken op de Reference Group Meeting in juni. Er is nu ook al een nultolerantie van kracht voor de Armeense delegatie in geval van een nieuwe overtreding. Dan dreigt diskwalificatie voor dit en/of eventuele volgende festivals.

Nagarno-Karabach is een gebied dat formeel Azerbeidzjaans grondgebied is, maar is naar eigen zeggen onafhankelijk. Ze spreken er vooral Armeens en de cultuur in het gebied is ook overwegend aan Armenië gelinkt. Beide landen voeren al jaren een oorlog, vaak met geweld. Dat is ook op het festival zichtbaar. 

Enkele voorbeelden: in 2009 liet Armenië tijdens de puntentelling duidelijk een molument zien dat in Nagarno-Karabach ligt om de Azeri's te provoceren. Andersom liet de Azerbeidzjaanse omroep de gegevens van Armenië wegblurren zodat stemmen moeilijker ging. In 2012, toen het festival in Bakoe was, stond de postcard van eigen land volledig in het teken van Karabach. Armenië deed dat jaar niet mee omdat het geen garantie kreeg om veiligheid. Ze moesten toen wel het festival uitzenden om een jaar later weer mee te doen. 

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.