Stockholm Live: Wat zijn de kansen voor Laura Tesoro?

Vanavond hebben de 42 verschillende vakjury's hun punten doorgegeven voor de finale van het Eurovisie Songfestival 2016. Voor het eerst sinds 2013 staan België en Nederland weer samen in de finale en voor ons land is het de tweede finale op rij. Maar maakt Laura Tesoro een kans? Of Douwe Bob uit Nederland. Eén ding is zeker: beiden kandidaten vielen deze week in positieve zin op en hun land kan trots zijn op de prestaties van de twee. We bespreken ook het algemene verloop, dus wie morgen verrast wil worden, stopt hier best met lezen. Om 21:00 ging de show van start.

De uitzending start met een openingsparade met alle landen. In plaats van de traditionele vlaggen krijgen we 26 modellen die voor de artiest lopen. De speciale outfit kleurt dan op in de kleuren van het land. Na de opkomst van de twee presentatoren is het om 21:11 de beurt aan Laura Tesoro om de finale te openen. In het eerste blok van negen landen maken Italië, Bulgarije en Nederland kans op de top 10, terwijl Zweden een poging voor de top 5 kan ondernemen. Azerbeidzjan doet mee voor de laatste plaats. We vinden het moeilijk om in te schatten wat ons eigen land gaat doen. Daar komen we later nog op terug.Na gastland Zweden is er een kleine break om het grote paneel van Frans af het podium te halen en het Duitse bos van Jamie-Lee klaar te zetten. Zij is niet meteen een favoriet. Na favoriet Frankrijk en kandidaat voor de laatste plaats Polen is er een langere break. Måns Zelmerlöw staat dan in de aanliggende Tele2 Arena om verslag te doen vanop de Eurovision Party. Hij praat met Carola en Loreen, twee Zweedse winnaars. Hijzelf is ook natuurlijk een winnaar.Dan volgt het eerste blok na de break met twee topfavorieten: Australië en Rusland. Het is vooral Rusland dat volgens de gokkantoren met de eindtitel zou gaan lopen. Voor de rest treden hier geen kandidaten aan die in het bijzonder hoog of bijzonder laag gaan eindigen. Na het Spaanse "Say Yay!", dat als negentiende zal te horen zijn kom Petra Mede weer tussen met een bijdrage in de greenroom.In het laatste blok met zeven kandidaten ook weer wat favorieten. Justs uit Letland en de Oostenrijkse Zoë gaan voor de top 10, terwijl Jamala uit Oekraïne en Iveta Mukuchyan uit Armenië dan weer kans maken op de top 5 of zelfs winst. Georgië zien we eerder op de laatste plek.Het verdere verloop van de show kan je in ons eerder verslag vinden. Ook Justin Timberlake was er vanavond ook al. De wereldster zingt één van zijn eerste hits, "Rock Your Body", en zijn nieuwste single "Can't Stop The Feeling!". Hij mag dit doen met een heuse bigband. Niet één van de artiesten, maar hij ging met het meeste applaus lopen tijdens de generale repetitie.

Voorspellingen doen op het Eurovisie Songfestival is voor vele landen haast onmogelijk. Op volgorde van optreden zitten deze landen volgens ons straks in de top 10: Nederland, Italië, Zweden, Frankrijk, Australië, Servië, Rusland, Letland, Oekraïne, Armenië. We schatten in dat België net buiten de top 10 gaat eindigen. Voor de zogenaamde 'bottom five' zijn Azerbeidzjan, Polen, Cyprus, Litouwen en Georgië kandidaten. Het is dit nog onvoorspelbaarder dan andere jaren. Er is dan wel één topfavoriet uit Rusland, maar er staan een stuk of vijf kandidaten klaar te dringen voor die eerste plek. Het is af te wachten wat het nieuwe stemsysteem gaat doen en of er grote verschillen gaan zijn met het oude systeem.

Sebalter geeft de Zwitserse 'douze'.
Het zal morgen weer voor menig Songfestivalfan de mooiste dag van het jaar worden. Wij zijn er bij vanaf morgenvroeg tot ruim na de persconferentie van de winnaar. Tot morgen en... Happy Eurovision!

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.