Stockholm Live: Vanavond eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2016.

Vanavond om 21:00 start de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2016. Achttien landen treden vanavond aan in de Globe Arena in Stockholm, Zweden. Geen Belgische inbreng vanavond, maar wel Nederlandse. Onze noorderburen hebben Douwe Bob naar Stockholm afgevaardigd met het nummer "Slow Down". Hij zal als zesde aan de bak moeten. Zo'n 10.500 mensen zullen de show live volgen vanuit de Arena en miljoenen kijkers in Europa en Australië stemmen af op het event. In Australië zal het trouwens vijf uur 's ochtends zijn als de show begint.

Eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2016
01. Finland: Sandhja - Sing It Away
02. Griekenland: Argo - Utopian Land
03. Moldavië: Lidia Isac - Falling Stars
04. Hongarije: Freddie - Pioneer
05. Kroatië: Nina Kraljić - Lighthouse
06. Nederland: Douwe Bob - Slow Down
07. Armenië: Iveta Mukuchyan - LoveWave
08. San Marino: Serhat - I Didn't Know
09. Rusland: Sergey Lazarev - You Are The Only One
10. Tsjechië: Gabriela Gunčíková - I Stand
11. Cyprus: Minus One - Alter Ego
12. Oostenrijk: ZOË - Loin d'ici
13. Estland: Jüri Pootsmann - Play
14. Azerbeidzjan: Samra - Miracle
15. Montenegro: Highway - The Real Thing
16. IJsland: Greta Salóme - Hear Them Calling
17. Bosnië en Herzegovina: Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala - Ljubav Je
18. Malta: Ira Losco - Walk On Water

Alle deelnemende landen stemmen vanavond mee, alsook drie van de zes rechtstreeks geplaatste finalisten: Frankrijk, Spanje en Zweden. Zij moeten ook verplicht deze halve finale uitzenden van de EBU. Een nieuw stemsysteem is dit jaar voor het eerst van kracht. Gisterenavond gaven de verschillende jury's al hun punten. op basis van de beelden van de generale repetitie. Zij moesten elk een lijst maken met op één hun favoriet en op zeventien/achttien hun minste favoriet. Op basis daarvan werden er globaal 1-8, 10 en 12 punten uitgedeeld. Vanavond zal de kijker hetzelfde doen: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten. In tegenstelling tot vorige jaren worden de punten niet meer verrekend per land, maar worden ze apart toegevoegd. Zo kan bijvoorbeeld Nederland zeven jurypunten en zes televotingpunten geven aan Estland, wat een totaal van dertien maakt.

In Vlaanderen kan je de show volgen via Eén vanaf 21:00 met commentaar van Peter Van De Veire, live vanuit Stockholm. Voorafgaand is er vanaf 20:40 een special van 'Van Gils & het Songfestival'. Op een.be zal de show ook te zien zijn met internationale gebarentaal. Die zal op woensdag 11 mei om 7:55 op Eén nog eens worden uitgezonden. Via NPO 1 kan je de show volgen met commentaar van Cornald Maas en Jan Smit. Om 20:30 is er ook een special te zien. Op La Une is de show ook te bekijken, maar wel in uitgesteld relais vanaf 22:05. Om 20:25 is er daar een Songfestivalspecial te zien: '60 ans d'Eurovision'. Daarna start de halve finale dus met commentaar van Maureen Louys en Jean-Louis Lahaye. Vanuit België is de show (al dan niet digitaal) ook te bekijken via BBC Four, France 4, Rai 4 en EinsFestival. Ook zal de officiële website van het Eurovisie Songfestival de show aanbieden via een livestream.

De presentatie ligt in handen van Måns Zelmerlöw en Petra Mede. Hij won vorig jaar het festival in Wenen, zij presenteerde het al eens eerder. In 2013 was Mede onze solo gastvrouw in Malmö. Dus jaar doen ze het dus met twee. Naast de achttien optredens krijgen we ook korte clips te zien van de optredens van Frankrijk, Spanje en Zweden gisteren én een interval act genaamd 'The Grey People'. Meer over het verloop van je show kan je vinden in onze verslagen over de eerste en tweede generale repetitie.

Rond 23:05 kennen we de tien nieuwe finalisten en de acht afvallers. Nadien volgt er nog een persconferentie met de tien gelukkigen die een korte verklaring zullen afleggen en een deel in de finale loten. Belangrijk om te weten is dat er vanuit België niet gestemd kan worden via televoting. We hebben wel een scorebord gemaakt zodat je een ranking kan maken met extra notities. Download je scorebord hier!

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.