Stockholm Live: Vanavond tweede halve finale Eurovisie Songfestival 2016.

Vanavond om 21:00 start in Stockholm de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2016. Er doen achttien landen mee aan de show van vanavond, waaronder onze Belgische kandidate Laura Tesoro. Met "What's The Pressure" zal ze de rij van achttien kandidaten afsluiten rond vijf voor half elf vanavond. Een dik half uur later weten we of ze doorgaat naar de finale. Geen Nederland vanavond, want dat kon zich dinsdag al verzekeren van de finale. Ruim 10.000 mensen zijn aanwezig in de Globe Arena en vele miljoenen kijkers zullen het via televisie of internet volgen.

Tweede halve finale Eurovisie Songfestival 2016
01. Letland: Justs - Heartbeat
02. Polen: Michał Szpak - Color Of You Life
03. Zwitserland: Rykka - The Last Of Our Kind
04. Israël: Hovi Star - Made Of Stars
05. Wit-Rusland: IVAN - Help You Fly
06. Servië: Sanja Vučić ZAA - Goodbye (Shelter)
07. Ierland: Nicky Byrne - Sunlight
08. Macedonië: Kaliopi - Dona
09. Litouwen: Donny Montell - I've Been Waiting For This Night
10. Australië: Dami Im - Sound Of Silence
11. Slovenië: ManuElla - Blue And Red
12. Bulgarije: Poli Genova - If Love Was A Crime
13. Denemarken: Lighthouse X - Soldiers Of Love
14. Oekraïne: Jamala - 1944
15. Noorwegen: Agnete - Icebreaker
16. Georgië: Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz - Midnight Gold
17. Albanië: Eneda Tarifa - Fairytale
18. België: Laura Tesoro - What's The Pressure

Alle deelnemende landen stemmen vanavond mee, alsook drie van de zes rechtstreeks geplaatste finalisten: Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Zij moeten ook verplicht deze halve finale uitzenden van de EBU. Een nieuw stemsysteem is dit jaar voor het eerst van kracht. Gisterenavond gaven de verschillende jury's al hun punten. op basis van de beelden van de generale repetitie. Zij moesten elk een lijst maken met op één hun favoriet en op zeventien/achttien hun minste favoriet. Op basis daarvan werden er globaal 1-8, 10 en 12 punten uitgedeeld. Vanavond zal de kijker hetzelfde doen: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten. In tegenstelling tot vorige jaren worden de punten niet meer verrekend per land, maar worden ze apart toegevoegd. Zo kan bijvoorbeeld Servië tien jurypunten en vier televotingpunten geven aan Bulgarije, wat een totaal van veertien maakt.

In Vlaanderen kan je de uitzending volgen via Eén vanaf 21:00 met commentaar van Peter Van De Veire, live vanuit de Globe Arena. Om 20:40 is er op diezelfde zender een special van 'Van Gils & het Songfestival'. De mensen die wensen de uitzending met internationale gebarentaal te volgen, kunnen dit live volgen op een.be of morgenochtend afstemmen om 7:50. In Nederland is te show te volgen via NPO 1 met commentaar van Jan Smit en Cornald Maas met voorafgaand (20:30) een special van 'Op weg naar het Songfestival'. La Une zal de Waalse kijkers de show verzorgen met commentaar van Maureen Louys en Jean-Louis Lahaye. Zij kunnen vanaf 20:35 al kennismaken met Laura Tesoro, want de RTBF zal een portret van haar uitzenden.Vanuit België is de show (al dan niet digitaal) ook te bekijken via BBC Four, France 4, Rai 4 en EinsFestival. Ook zal de officiële website van het Eurovisie Songfestival de show aanbieden via een livestream en ook YouTube zal de show streamen. 

De presentatie ligt in handen van Måns Zelmerlöw en Petra Mede. Hij won vorig jaar het festival in Wenen, zij presenteerde het al eens eerder. In 2013 was Mede onze solo gastvrouw in Malmö. Dus jaar doen ze het dus met twee. Naast de achttien optredens krijgen we ook korte clips te zien van de optredens van Dutisland, Italië en het Verenigd Koninkrijk gisteren én een interval act genaamd 'Man vs Machine'. Meer over het verloop van je show kan je vinden in onze verslagen over de eerste en tweede generale repetitie.

Rond 23:05 kennen we de tien nieuwe finalisten en de acht afvallers. Nadien volgt er nog een persconferentie met de tien gelukkigen die een korte verklaring zullen afleggen en een deel in de finale loten. Belangrijk om te weten is dat er vanuit Nederland niet gestemd kan worden via televoting. Belgen kunnen wel stemmen. Televotegevens volgen later. We hebben ook een scorebord gemaakt zodat je een ranking kan maken met extra notities. Download je scorebord hier!Belangrijke vermelding is dat Roemenië oorspronkelijk als twaalfde moest starten vanavond, maar wegens een grote financiële schuld die de Roemeense omroep weigerde te betalen aan de EBU, moest Ovidiu Anton thuisblijven. Alle landen na Roemenië werden dan ook een plekje naar voor geschoven.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.