Winnaar Samremo 2017 mag naar Kiev, finale 11 februari.

De RAI heeft vanmiddag laten weten dat de winnaar van het Sanremo Festival het privilege krijgt om Italië te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2017. De omroep publiceerde vanmiddag het reglement van de 67ste editie van het festival. De winnaar kan echter ook de deelname weigeren, zoals Stadio dit jaar heeft gedaan. Dan zoekt de Italiaanse omroep naar een geschikte kandidaat. Die vonden ze trouwens dit jaar amper een dag na de finale, namelijk Francesca Michelin. 

Er doen twintig kandidaten mee aan de hoofdcategorie en acht kandidaten aan de jongerencategorie. Het Sanremo Festival 2017 start op dinsdag 7 februari en is vijf avonden op rij te volgen. Op zaterdag 11 februari kennen we de winnaar. Meer over het verloop kan je hieronder (of via 'lees meer') vinden. Het Eurovisie Songfestival is aan een revival bezig in Italië en trekt jaarlijks meer en meer kijkers. Zo keken er bij hun comeback in 2011 zo'n 1,2 miljoen kijkers. Dit jaar waren dat er 3,3 miljoen.

Eerste avond (dinsdag 7 februari): De twintig kandidaten treden aan van de hoofdcategorie. De kijkers en de persjury stemmen mee en hebben elk de helft van de uitslag in handen.

Tweede avond (woensdag 8 februari): Tien van de twintig kandidaten treden voor de tweede keer aan. De kijkers en de persjury stemmen mee en hebben elk de helft van de uitslag in handen. De uitslag van gisteren zal men combineren en de top 6 gaat naar de finale. De overige vier kunnen nog herkansen op vrijdag. Ook vinden er twee duels in de jongerencategorie plaats. De winnaar van elk duel gaat naar de jongerenfinale.

Derde avond (donderdag 9 februari): Zelfde verloop als tijdens de tweede avond: tien kandidaten van de hoofdcategorie treden aan. De beste zes gaan naar de finale, de vier andere mogen herkansen op vrijdag. Ook weer twee duels in de jongerencategorie.

Vierde avond (vrijdag 10 februari): De twaalf finalisten brengen een cover van een bekend Italiaanse nummer. Via televoting, jury en een opiniepeiling zal er een winnaar gekozen worden. Via dezelfde manier worden de acht herkansers van de hoofdcategorie herleden naar drie. De overige vijf liggen eruit. Ook de finale van de jongerencategorie zal plaatsvinden.

Vijfde finale (zaterdag 11 februari): Finale, de drie winnaars van de herkansing worden nu pas bekendgemaakt. De stemmen van de vorige avonden tellen niet meer mee. De jury, een opiniepeiling en televoting zullen stemmen en drie van de vijftien kandidaten gaan door naar de superfinale. Daar kiezen bovenstaande partijen de uiteindelijke winnaar tijdens de proclamatie.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.