Destination Kyiv [4]: DiHaj, Azerbeidzjan

In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Azerbeidzjan.

In 2008 maakte het relatief onbekende Azerbeidzjan zijn debuut op het Eurovisie Songfestival. Met een zevende plek begon het al meteen sterk, maar de jaren erna werd het een dominante speler met vijf plaatsen in de top 5 op rij én winst in 2011. Daardoor kwam het festival in 2012 in Bakoe terecht. Sinds 2014 loopt het stroever voor 'The Land Of Fire' met plaatsen ver buiten de top 10. Zangeres DiHaj krijgt de zware taak op de Azerbeidzjaanse vloek te doorbreken met "Skeletons".

Diana Hajiyeva is geboren in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe op 13 juni 1989. Als jongere zingt ze in de groep Beribax en beloot ze om verder te gaan in de muziek, ook met haar studies. Ze studeerde af aan de academische muziekschool van Bakoe en is sinds toen bezig met het begeleiden van artiesten. Ook blijft ze zelf zingen. Dat begon ze na haar studies te doen als DiHaj. Samen met twee andere muzikanten produceerde ze alternatieve muziek en daarnaast begon ze ook met jazz. Verschillende internationale en experimentele festivals nodigden haar uit om op te treden. 

In 2011 deed ze mee aan de voorrondes voor het Eurovisie Songfestival in Düsseldorf. Uiteindelijk wist ze haar voorronde niet te winnen en daardoor ook geen finale te halen. De afgelopen jaren lag de focus van Hajiyeva meer op haar gezin en werd ze moeder. Vorig jaar zou ze normaal optreden als achtergrondzangeres voor Samra, maar uiteindelijk werd ze vervangen. Haar expertise werd wel ingezet om Samra te begeleiden. Azerbeidzjan haalde vorig jaar de finale en eindigde daar op de rechterhelft van het scorebord.De afgelopen jaren koos Azerbeidjzan zijn inzending intern en kwam telkens redelijk laat met de bekendmaking van de artiest en inzending. Dat was nu anders. Op 5 december van vorig jaar kondigde ITV aan dat Diana Hajiyeva het land zou gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2017. Een nummer was er toen nog niet. Dat maakte de omroep op 11 maart bekend: "Skeletons".

In Kiev zal DiHaj moeten aantreden in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op dinsdag 9 mei. Azerbeidzjan zal aantreden als achtste in de show.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.