Destination Kyiv [10]: Koit Toome & Laura, Estland

In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Estland.

Estland debuteerde in 1994, nadat het één jaar eerder de halve finale voor nieuwkomers niet wist te overleven. Aan het begin van de nieuwe eeuw was Estland oppermachtig, met opeenvolgend een vierde plek in 2000, een overwinning in 2001 en een derde plek in 2002 als gastland. Nadien scoorde het land niet meer zo hard als toen, maar haalde het wel nog drie keer de top 10. Vorig jaar werd Estland allerlaatste in Stockholm. Dit jaar moeten Koit Toome & Laura het beter gaan doen met "Verona". 

Koit Toome (geboren op 3 januari 1979 in Tallinn) werd midden jaren '90 bekend als de helft van Code One. Het duo split in 1998 wanneer Toome de finale van Eurolaul wint en Estland mocht vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 1998. Met twaalf punten van Finland op zak eindigde hij twaalfde met "Mere lapsed". Ook in 2003 en 2007 deed hij een poging om naar het festival te gaan. De jaren erna deed hij vooral musicals zoals Les Misérables. Een hoogtepunt in zijn carrière was de winst in de lokale Sterren op de Dansvloer in 2007. Hij bracht al drie albums uit. 

Laura Põldvere werd geboren op 30 augustus 1988 in Tartu, de tweede grootste stad van Estland. Ze begon haar carrière met deelnames aan verschillende lokale wedstrijden. In 2005 deed Põldvere mee aan Eurolaul. Dat deed ze zowel solo als met Sunstribe. Met "Moonwalk" eindigde ze tweede, maar haar groep Sunstribe won. De groep brak geen potten met "Let's Get Loud" en eindigde twintigste in de halve finale. Na dit avontuur ging ze studeren in de VS en keerde ze in 2007 terug. Ze deed in 2007, 2009 en 2016 mee aan de Songfestivalvoorrondes.Het is componist Sven Lõhmus, die al eerder drie inzendingen voor Estland schreef, die Toome en Põldvere bij elkaar bracht om zijn nummer "Verona" te zingen. Het nummer werd ook in Italië geschreven op de plaats waar het verhaal van Romeo en Julia ontstond. Al in mei 2016 werd bekend dat de finale op 4 maart zou worden gehouden. Op die vierde maart wonnen Koit & Laura geheel tegen de verwachtingen de finale met bovengenoemd nummer en versloegen ze topfavoriet Kerli.

In Kiev zullen Koit & Laura moeten aantreden in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op donderdag 11 mei. Estland zal aantreden als zeventiende in de show.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.