Destination Kyiv [14]: Demy, Griekenland

In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Griekenland.

Griekenland debuteerde in 1974. Tot eind jaren negentig scoorde het land middelmatig. In 2001 was de derde plaats van Antique een eerste stap in de gouden richting. In 2004 startte een reeks van acht posities in de top 10 op rij, een overwinning met Helena Paparizou in 2005 én bijhorende organisatie in Athene een jaar later. De afgelopen jaren scoorde het land niet meer, met een niet-kwalificatie in 2016 als dieptepunt. Dit jaar moet Demy daar verandering in brengen met "This Is Love".

Dimitra Papadea, geboren op 21 augustus 1991 in de Griekse hoofdstad Athene en beter bekend als Demy, begon al op haar vijfde levensjaar met muziek. Ze kon pianolessen genieten, maar al snel werd duidelijk dat de stem van Demy haar grootste troef zou worden. In 2011 kreeg ze de kans om samen te werken met Μidenistis als zangeres op zijn nieuwste productie "Mia Zografia". Het werd een grote hit en de carrière van Demy was begonnen. Een jaar later kwam haar eerste album "#1" op de markt, wat al snel de hoogste status in de charts haalde in Griekenland en Cyprus.

Haar populariteit bleef duren. Aan de lopende band bracht ze nieuwe singles op de markt die telkens veel airplay kregen.  In 2013 mocht ze tijdens de Griekse finale voor Malmö optreden met Dima Bilan en datzelfde jaar had ze de zomerhit in Griekenland. In 2016 speelde ze mee in de musical "Addam's Family" en bracht ze haar eigen versie uit van "If Love Was A Crime" van Poli Genova. Dat werd in het Grieks "Isovia Mazi".


In Griekenland gingen er heel wat geruchten: Helena Paparizou zou naar Kiev gaan om haar winst daar nog eens over te doen en ook de naam van Kalomira (2008) passeerde, maar het was uiteindelijk op 13 januari dat Demy werd voorgesteld als Griekse kandidaat. Tijdens een geimproviseerde nationale finale met drie videoclips werd met ruime overmacht het nummer "This Is Love" gekozen, die later nog herwerkt. De productie werd gefinetuned en zinnen zoals 'rains falls from above' werden vervangen.

In Kiev zal Demy moeten aantreden in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op dinsdag 9 mei. Griekenland zal aantreden als tiende in de show.

Populaire posts van deze blog

Eurovisie Songfestival 2018 in Lissabon op 8-10-12 mei.

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.