Destination Kyiv [19]: Francesco Gabbani, Italië

In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Italië.

De Italianen waren de grondleggers van het Eurovisie Songfestival. Het Italiaanse Sanremo Festival, dat in 1951 het levenslicht zag, was de inspiratie van het Eurovisie Songfestival, dat vijf jaar later begon. Italië debuteerde in het beginjaar en won twee keer: in 1964 en 1990. Het jaar daarna stond Italië telkens in voor de organisatie. In 1998 vertrok Italië van het festival om dertien jaar later terug te keren. Dit jaar neemt Francesco Gabbani de honneurs waar met "Occidentali's Karma".

Op 9 september 1982 ziet Francesco Gabbani het levenslicht in Carrara, een stad in het noordwesten van Toscane. Al als een kleine Gabbani kwam hij in contact met muziek. Zijn ouders hadden namelijk een muziekwinkel. Hij begon met drummen op zijn vier jaar en als hij negen was, begon hij met een gitaarstudie. Daarnaast leerde hij zichzelf ook nog eens piano spelen. Het podium ziet hij eerst niet als artiest, maar als geluidstechnieker. Op zijn achttien jaar sluit hij zich aan bij het Trikobalto Project en kon hij met deze groep optreden bij verschillende stations en festivals.

In 2011 komt hij met zijn eerste solo project en in 2013 brengt hij in eigen beheer zijn eerste album "Greitist Lz" uit. Pas in 2015 kan hij tekenen bij een groot label (BMG) en krijgt hij de kans om deel te nemen aan de nieuwkomerscategorie van het Sanremo Festival in 2016. Met "Amen" wist hij de zogenaamde Categori Nuove Preposte te winnen en had hij zijn eerste grote hit. Datzelfde jaar trekt hij met #gabbaTOUR het ganse land rond en komt zijn tweede album "Eternamante ora" uit.


Ook in 2017 mag Gabbani deelnemen aan het Festival van Sanremo. De winnaar van dat festival krijgt het recht om het land te vertegenwoordigen in Kiev, maar hij of zij kan ook weigeren. Francesco begint al een nobele kandidaat aan het festival, maar groeit al snel uit tot een outsider. Wanneer hij onverwacht de superfinale haalde en dan nog eens topfavoriete Fiorella Mannoia wist te verslagen, groeide "Occidentali's Karma" uit tot een monsterhit in Italië. Met datzelfde nummer gaat hij ook naar Kiev.

In Kiev zal Francesco Gabbani rechtstreeks aantreden tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op zaterdag 13 mei. Italië zal wel stemmen tijdens de eerste halve finale op 9 mei.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.