Destination Kyiv [21]: Triana Park, Letland

In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Letland.

Letland maakte in 2000 een sterke start met een derde plaats voor "My Star" van Brainstorm. Twee jaar later won Marie N het Eurovisie Songfestival en had Riga in 2003 de eer om het laatste festival op één avond te organiseren. Van 2009 tot en met 2014 wist het land geen finale te halen. In 2015 kwam er een nieuwe selectieprocedure en kon Letland zelfs de zesde plek in de finale halen. Ook in 2016 stond het land in de finale. Zal dit Triana Park ook lukken met "Line" in 2017?

Triana Park (in het Lets ook wel Triānas Parks genoemd) ontstond in 2008. In dat jaar probeerde de groep om het land te vertegenwoordigen in Belgrado. Ze eindigden op een vierde plaats met "Bye Bye". Als nieuwe band bleven ze doorzetten. Ook in 2009, 2010, 2011 én 2012 deed de groep mee aan Eirodziesma en Dziesma, toen de voorrondes voor het Eurovisie Songfestival. Nadien verdween de groep even van het grote toneel en gingen ze een transformatie. Enkele groepsleden vertrokken en hun eerder kinderachtig repertoire werd vervangen door alternatief werk.

De huidige bezetting bestaat uit (v.l.n.r. op foto) bassist Kristaps Ērglis, zangeres Agnese Rakovska, gitarist Artūrs Strautiņš en  drummer Edgars Viļums. In 2010 werd het eerste album "EnterTainment" gelanceerd en in 2014 volgde de EP "Triana Park". De groep omschrijft zichzelf als "één van de meest vernieuwende groepen in het Balticum" en één van de groepsleden maakt de vergelijking met een caleidoscoop: "Een mix van rock, funk, pop en zelfs hiphop!". Sinds kort brengen ze alles uit onder hun eigen label Krab Records.Na enkele jaren geen nationale voorronde te hebben gedaan, leek voor Triana Park de tijd rijp om toch nog eens een kans te wagen. Met "Line" kwam er wederom een stijlbreuk met hun vorige pogingen in de voorrondes. Er was geen favoriet aan het begin van de selectie zoals de afgelopen jaren, maar de groep kon zich naarmate de reeks vorderde die rol aannemen. Op 26 februari verkoos het publiek Triana Park als inzending voor Letland.

In Kiev zal Triana Park moeten aantreden in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op dinsdag 9 mei. Letland zal aantreden als achttiende en laatste in de show.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.